Eva (45) brettet og brettet. Da BIR ringte, forsto hun det ikke.

Denne familien stakk av med melke-jackpoten!

Publisert Publisert

FOTO: Kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal ville også sikre seg bilder av de første 100 000 kroner-vinnerne trukket ut ved BIRs papirsorteringsanlegg. Foto: Tor Høvik

LÆRERIKT: Familien Fosshagen lærte mye nytt under omvisningen. Foto: Tor Høvik

MASSIVT: BIRs papirsorteringsanlegg sorterer rundt 26.000 tonn papir/papp/drikkekartong årlig. Foto: Tor Høvik

GJENVUNNET: 98 prosent av papiret vi kaster blir materialgjenvunnet. Foto: Tor Høvik

SPENNENDE: Familien Fosshagen syns det var spennende å følge melkekartongene de kaster i papirbosset. Foto: Tor Høvik

I vinter kom Eva Fosshagen (45) fra Leikanger til å tenke på at kanskje returkartonglotteriet fortsatt eksisterte. Hun bestemte seg for å markere den niende kartongen, som hun hadde stappet åtte melkekartonger nedi, med familiens navn og telefonnummer. Slik fortsatte hun utover våren – sånn i tilfelle.

Nå står hun ved BIR papirsorteringsanlegg i Blomsterdalen, sammen med mannen Terje Fosshagen (47) og tre barn, med et diplom i hånden hvor det står skrevet at hun er vinner av 100000 kroner.

— Det er så uvirkelig at vi har vunnet så mye bare på å sortere melkekartonger! forteller hun.

Beløpet var tidoblet

Da hun i mai fikk telefon fra kommunikasjonsrådgiver i BIR, Tina Skudal, om at hun hadde vunnet 100.000 kroner, forsto hun det ikke. Hun trodde premien skulle deles på ti, og var godt tilfreds med å ha tjent 10000 kroner på å skrive på melkekartongene før de gikk i papirbosset.

Melkekartongfamilien5ft-1.jpg

— Jeg hadde ganske lite reaksjon, men ble veldig fornøyd, sier Eva Fosshagen.

En ukes tid seinere ringte Skudal tilbake for å avtale besøk på BIRs papirsorteringsanlegg som hadde trukket ut vinnerkartongen. Først da gikk det opp for Fosshagen at beløpet hun hadde vunnet var ti ganger så stort.

— Det har ikke helt gått opp for meg! sier hun.

Pengene skal de bruke til å ordne litt i hagen, ifølge foreldrene, men barna i familien vil det annerledes.

— Jeg vil på ferie til syden, kanskje Gran Canaria, sier minstemann Synnøve Fosshagen (10). Hun hjelper ikke til med å skrive på kartongene, hun og søsknene Ingemår (11) og Maria (13) har nemlig en annen jobb:

— Vi drikker opp melken! smiler hun.

Mange tror det er slutt

— En gjenganger hos vinnerne er at de skrev på kartongene for sikkerhets skyld, mange tror lotteriet er over, men det er feil, sier kommunikasjonsrådgiver i BIR Tina Skudal. Siden hun ble involvert i returkartonglotteriet i 2007 har anlegget i Blomsterdalen hatt 25 vinnere av 10000 kroner-premien. Endelig ble vinneren av den største premien trukket ut fra deres stasjon. Ved dette kvartalet ble også to 10000-kronervinnere trukket ut fra papirsorteringsanlegget.

— Hver kartong som har navn og telefonnummer påskrevet er et lodd – og det kan du lage selv på kjøkkenbenken. Siden returandelen av drikkekartonger er høy, er emballasjeavgiften redusert med 90 prosent, fra 1,28 kr per drikkekartong til 12,8 øre – vi sparer med andre ord over en krone hver gang vi kjøper drikke i kartong fra butikk fordi vi resirkulerer så mye av denne emballasjen i Norge. Det er bra for miljøet, sier Skudal fornøyd.

Driftsleder Trond Paulsen forteller at anlegget ofte sliter med å finne nok påskrevne melkekartonger, så vinnersjansene er absolutt til stede for dem som nå føler at de vil plukke opp igjen melkekartongbunken som ligger øverst i papirbosset, for å signere dem og krysse fingrene.

Publisert