Uaktuelt å mobilisere Forsvaret

Bombeangrepet i regjeringskvartalet ble aldri vurdert som et angrep på Norges suverenitet, sier forsvarsminister Grete Faremo.

PÅ UIB-KONFERANSE: Forsvarsminister Grete Faremo.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

I de første timene etter eksplosjonen var det stor usikkerhet om hvem som stod bak bomben.

Flere medier diskuterte om angrepet kunne ha sammenheng med Norges krigføring i Afghanistan eller Libya.

Forsvarsministeren sier det aldri var tvil om at politiet skulle ha styringen i timene etter angrepet.

— Forsvarets rolle var avklart fra første stund som en bistandsrolle. Politiet tok umiddelbart tak i situasjonen, og det var tidlig kontakt mellom Forsvaret og politiet for å avklare om de hadde behov for assistanse. Bomben ødela jo hele høyblokken, og Forsvarsdepartementet åpnet sine lokaler slik at justismyndighetene kunne sette stab der, sier Faremo.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Så lenge terroraksjonen ikke ble regnet som et angrep på Norges suverenitet, var det aldri tvil om at operasjonen skulle ledes av politiet, sier hun.— Man kan tenke seg et angrep av et slikt omfang at det ville reist tvil ved om Forsvaret skulle tatt ansvaret med én gang. Men slik var ikke denne situasjonen, sier Faremo.

Hun åpnet i dag Sampol-konferansen i Bergen, som arrangeres av masterstudenter i Sammenliknende politikk ved UiB. Årets tema er «kampen mot terror». En rekke ulike eksperter foredrar om ekstremisme og terrorisme, både innenlands og internasjonalt. Konferansen avsluttes i morgen.

Si din mening i kommentarfeltet under!

Publisert: