Skal etterforske videre brannen der Shilan Shorsh døde

Politiet ble tipset om låste arkivskap - men de ble aldri sjekket.

DØDE: I leiligheten sin i Fyllingsdalen i Bergen døde Shilan Shorsh (39), 18. mai i fjor. Brannen var påsatt. GERHARD FLAATEN (arkiv)

På kvelden 18. mai i fjor rykket brannvesenet ut til Fyllingsdalen. Fra soverommet sivet det ut store mengder røyk.

På soverommet lå Shilan Shorsh (39), kjent for sin utrettelige aktivitet for menneskerettigheter og for å hjelpe kvinner i nød. Hun døde i brannen.

Les også

Kjent aktivist omkom i brann

Les også

Avhører vitner etter dødsbrann

Politiet henla saken, selv om Shorsh hadde mottatt en rekke trusler. BT er kjent med at truslene var av en svært grov og konkret karakter mot den kurdiske kvinnen.

Nå gjør politiet nye etterforskningstrekk, bekrefter Tore Salvesen ved Bergen vest politistasjon. Det handler om arkivskap Shorsh hadde i et kontorfellesskap.

— Det er kommet frem nye opplysninger, som er av en slik karakter at vi følte vi måtte sjekke dem ut, sier Salvesen.

Ti centimeters glipe

De nye sporene fører ikke til at saken blir gjennopptatt, bare at det blir gjennomført nye undersøkelser, ifølge politistasjonssjefen.

— Dette arkivet har vi ikke gått gjennom. Det er noen personer som burde være i avhør, som kan fortelle mer om hvem hun var. Det vi aller helst hadde ønsket, var opplysninger om selve brannen. Men det har vi ikke, sier Salvesen til BT.

Mysteriet rundt dødsbrannen er omtalt i dag av VG.

Der står det om hvordan politiet har sett på muligheten for at noen andre kan stå bak: Døren til soverommet var låst, men nøkkelen lå ved sengen.

Et skrivebord lå foran døren, men det var ti centimeter fra skrivebordet til døren. Dermed kunne, teoretisk sett, en person ha trukket skrivebordet inntil døren.

— Aldri har ti centimeter vært større. Hadde nøkkelen stått i, og pulten vært dyttet helt inntil døren, da hadde det vært «case closed». Da kunne det ikke vært andre inne på rommet da det begynte å brenne. Nå er det en mulighet for at det har vært det, sier Salvesen til VG.

Sjekket ikke

Arkivskapene det er snakk om, har stått i kontorfellesskapet Batteriet i Bergen sentrum. Cathrine Waaler Halstensen, tidligere leder ved Batteriet, sier at hun raskt etter brannen ble oppringt av politiet.

— Da sa jeg med en gang at vi hadde to arkivskap som tilhørte Shilan, sier Halstensen til BT. Hun skulle også bli innkalt til avhør.

Men skapene ble ikke sjekket, og Halstensen er heller ikke blitt innkalt til nå.

— Reagerte du på at de ikke sjekket skapene?

— Reagerte og reagerte. Politiet kommuniserte veldig at Shilan tok livet sitt. Men hun var veldig redd for det som var i skapene. De sto innelåst på mitt kontor. Hun var opptatt av at ingen skulle ha tilgang.

Arkivskapene er nå flyttet på en hemmelig plass.

Utelukker ulykke

Salvesen sier derimot til BT at politiet ikke har visst om skapene.

Venner av Shorsh skal i etterkant av dødsbrannen ha vurderte å bryte opp skapene, i tilfelle de inneholdt noe av interesse for politiet.

Saken ble henlagt i juni 2013. Den gang sa politiet at de utelukket at brannen var en ulykke.

- Vi finner ingen opplysninger som støtter opp om en teori om at det har skjedd noe straffbart, sa Salvesen den gang.

Shilan Shorsh ble gjentatte ganger truet på livet, og både politi og PST analyserte trusselnivået mot henne.

I 2005 gikk hun blant annet ut i BT og fortalte om kurdiske jenter i Norge ble holdt som fanger i sine egne hjem, og som risikerte å bli tvangsgiftet av foreldrene sine.

Shorsh var politisk aktiv, og var blant annet styremedlem i Bergen SV.

SHILAN SHORSH: 39-åringen var svært kjent i Bergen som kvinnerettighetsforkjemper, politiker og aktivist. Hun ble gitt Bergen kommunes likestillingspris i 2006. ROAR CHRISTIANSEN (arkiv)