Thorolf Jensen på Laksevåg har vært deprimert og fortvilet. Flere ganger ble han forsikret om at han står på venteliste for å få en sykehusseng, og at det snart var hans tur.

— Jeg vet at det er mange som trenger en slik seng like sårt som meg, men jeg hadde likevel aldri regnet med at jeg måtte tilbringe nettene i stolen her i stuen, sier 85-åringen.

I tillegg måtte konen Borghild flytte inn på sofaen om natten, for å hjelpe mannen sin når han får problemer med å puste.

Har fått liggesår

Da BT ringte Jensen opp igjen fredag formiddag, kunne han fortelle at den elektriske sengen nettopp var ankommet leiligheten.

— Det er jeg selvsagt veldig fornøyd med, men det har røynet på å bo på denne måten. Jeg har fått liggesår på bakenden, sier Thorolf Jensen.

— Jeg har oppsparte midler og skulle så gjerne ha kjøpt en spesialseng selv, men jeg vet ikke om de finnes for salg til private. Nå slipper jeg i alle fall å tenke mer på det, nå når sengen akkurat er kommet inn døren, sier 85-åringen.

Flere ukers venting var endelig over.

Sugerør i vannglass

Men enkelt har det ikke vært for den pensjonerte rørleggeren og hans kone i disse ukene. Jensen har hjertetrøbbel, lungeemfysem og har i perioder vansker med å få i seg nok oksygen.

— En hjemmehjelper som var innom ga meg et tips om å blåse i et sugerør ned i et glass kaldt vann. Boblene som da kommer opp gir meg litt ekstra frisk luft, forteller bergenseren.

  1. september kom han hjem fra et fjorten dager langt sykehusopphold etter å ha fått et lite drypp. Siden da har han brukt sin elektriske stol som seng om nettene.

— Jeg kom meg ikke opp i sengen vår. Etter time hos fastlegen ble det besluttet at jeg måtte ha en spesialseng. Da startet prosessen med å søke Nav om å få dette til. En ergoterapeut kom og tok mål av soverommet for å se hvor sengen kunne plasseres, sier Jensen.

Ba dem ta ut sengen

For halvannen uke siden anbefalte en hjemmesykepleier paret å flytte ektesengen ut av leiligheten, slik at den ikke skulle stå i veien når sykehussengen kom. Ekteparet ble oppløftet og fikk barna sine til å fjerne sengen.

— Det er riktig at jeg anmodet dem om det, sier Randi Lillejord, hjemmesykepleier i Årstad bydel sone Solheim. Hun er samtidig daglig leder for serviceboligene i Lien 64, hvor Borghild og Thorolf Jensen bor.

— Av erfaring vet jeg at det kan være trøblete for dem som bringer slike senger og andre større hjelpemidler hjem til folk, hvis plassen ikke er ryddet.

Problemet var at sengen uteble.

- Gikk dessverre tom

— Vi var dessverre tom for senger i forrige uke da det var planen at denne brukeren skulle få levert sengen sin, sier avdelingsdirektør Geir-Rune Folgerø i Nav Hjelpemiddelsentral Hordaland.

Han opplyser at sakspapirene ble signert av Jensen 8. oktober og at Hjelpemiddelsentralen innregistrerte saken uken etter. Normalt tar utleveringer noen få dager.

Da BT torsdag spurte når Jensen kunne forvente å få sengen sin, svarte direktøren:

— På nåværende tidspunkt er vi igjen leveringsdyktige på senger, noe som betyr at seng til bruker er plukket og sendes ut fra vårt lager fredag den 24. oktober.

Dagen etter var sengen på plass.