Miljøpresten vil på tinget

Grønn sogneprest kan bli historisk.

Publisert Publisert

PÅ STORTINGET? Tom Sverre Tomren kan bli historisk, dersom han klarer å sikre Miljøpartiets De Grønnes første mandat på Stortinget noensinne.

  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Nominasjonsnemnden i Miljøpartiet De Grønne (MDG) Hordaland innstiller Tom Sverre Tomren som partiets førstekandidat til stortingsvalget.

Ved partiets landsmøte i mars ble Øyvind Strømmen, kjent som forfatter og ekspert på høyreekstremisme, lansert som en kandidat, men nominasjonsnemnden falt altså ned på «miljøpresten» Tomren.

— Ny kraft

Tomren er født i 1966, og til daglig sokneprest i Haus i Osterøy. Han sitter på fylkestinget i Hordaland og i kommunestyret i Meland for MDG.

Han har tidligere vært leder i Naturvernforbundet i Hordaland, og har også arbeidet som tidligere arbeidet som lærer, konsulent, døveprest, og misjonær i Kamerun.

Les også

Tett på grønt mandat

— Vi trenger en ny kraft i norsk politikk, et friskt miljøpust. Alle politiske partier i norsk historie har vokst frem som tilsvar på nye utfordringer og nye tider. De største utfordringene i vår tid handler om miljø og klima. Tiden er derfor overmoden for å få Miljøpartiet De Grønne på Stortinget, sier Tomren.

MDG vil avholde første del av nominasjonsmøtet sitt lørdag 23. juni i Bergen. Nominasjonsnemden vil i første omgang nominere kandidaten til 1.-plassen. Resten av listen fylles senere.

Aarebrot tror på dem

Partiet har aldri hatt noen representant på Stortinget, men hadde ved en nasjonal måling nylig en oppslutning på 2,3 prosent. I 2011 fikk partiet sin første representanter i bystyret i Bergen og i fylkestinget i Hordaland.

Valgforsker Frank Aarebrot spådde i BT at De Grønne kunne komme inn på Stortinget ved valget 2013.

— De trenger ikke å bryte sperregrensen for å komme inn på Stortinget, men kan vinne direktemandater i Hordaland eller Oslo, for eksempel. De Grønne er i angrepsposisjon og de har fått en talerstol i bystyrer og fylkesting. Det er et gjennombrudd, sa aarebrot i mars.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Dette finner de i papirsorteringen

  2. Håper på økt kraftforbruk

  3. Vil gi seg selv Ipad

BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…