Gjør deg klar for mer kraftig regn

Etter varmerekord på torsdag er det kraftige regnværet tilbake, med flomvarsel på nest høyeste nivå.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I løpet av helgen vil det igjen komme store mengder nedbør på Vestlandet. Det meldes om stor fare for flom i Hordaland og Sogn og Fjordane. Flomvarselet er satt til nivå 3.

Kraftig regn

Meteorolog Martin Granerød kan fortelle at det blir mye og kraftig regn både lørdag og søndag. I enkelte perioder vil nedbørsbygene være mer intense. De verste bygene vil kunne komme utover søndag ettermiddag og kveld.

– Det kan komme opp mot 40–50 millimeter regn i løpet av seks timer, sier Granerød til BT.

VAKKERT PÅ AVSTAND: Ifølge Meteorologene på Twitter ser det kraftige været mer uskyldig ut på satellittbilder. Foto: Skjermdump Meteorologene

Både lørdag og søndag blir det vått. Det er ventet 70–100 millimeter regn begge dagene.

Dermed vil det i løpet av 48 timer kunne komme opp mot 180 millimeter nedbør, ifølge meteorologen.

De store vannmengdene kan føre med seg problemer. Flomvakt Tommy Skårholen kan ikke si sikkert hvilke områder som er mest utsatt for flom, men han oppfordrer folk til å følge godt med.

– Det kan se ut til at Sunnhordland kan slippe unna de verste regnskurene på lørdag, sier han.

Les også

Her er den våteste bergensskolen

Kan bli utfordrende

Skårholen sier til BT at det allerede er mye vann i vassdragene etter regnet tidligere denne uken. Han oppfordrer folk til å følge med i områder som har vært utsatt for flom tidligere.

– Det er fortsatt bløtt i terreng og jordsmonn og det er derfor ikke kapasitet til å ta opp mer av de mengdene vann som kommer, sier han.

De store nedbørsmengdene kan by på utfordringer. Skårholen oppfordrer folk til å sikre verdier og holde avstand til flomstore elver.

– Det er ingen dum idé å sjekke bekkalokk og avløp før man legger seg i kveld, er meteorolog Granerøds tips til vestlendingene.

Full storm

Fredag ettermiddag har det i tillegg vært vindfullt i Bergen. På Florida har Geofysisk institutt registrert vindkast opp mot 19.1 meter per sekund, eller sterk kuling.

– Det er begynt å blåse opp. Det blir liten storm i kveld og full storm i natt på kysten av Sogn og Fjordane og på fjellet Hordaland, opplyser vakthavende Aslaug Skålevik Valved, fredag kveld.

I Bergen sentrum er det ventet vind på mellom 20 og 25 meter i sekundet.

– Det er ikke vanlig midt i byen, sier hun.

Vinden skal minke i morgen tidlig. Men så kommer det en ny vindøkning lørdag ettermiddag. Det er da ventet liten storm flere steder i fylket.

– Jeg vil oppfordrer folk til å sikre løse gjenstander som bosspann og liknende. Jeg regner med folk allerede har sikret trampolinene sine, sier hun.

FLOM I ODDA: I 2014 mistet Jan Nordli deler av stuegulvet sitt i flommen. Foto: Marita Aarekol (Arkiv)

Publisert