Kjører halvfulle ferger fra Halhjem

Reisende får ikke plass og må vente på neste ferge. Årsaken er at mannskapet stenger nederste dekk.

TRØBBEL: Siden Torghatten Nord overtok strekningen Halhjem-Sandvikvåg har ting langt fra gått knirkefritt. Alice Bratshaug (ARKIV)

Flere reisende reagerer på halvfulle ferger på strekningen Halhjem-Sandvikvåg denne uken.

Peder Sjo Slettebø, ordfører i Kvinnherad, var på vei hjem fra Bergen tirsdag ettermiddag da han ikke fikk plass om bord på fergen. Han reagerte da han oppdaget at nedre dekk på fergen var stengt.

– Har aldri opplevd dette før

– Jeg var på vei inn på fergen, men fikk beskjed om at jeg måtte kjøre tilbake fordi det var fullt. Men det var det ikke.

Slettebø sier at han heller ikke fikk noen annen begrunnelse enn at nedre dekk var stengt.

MÅTTE VENTE: Ordfører i Kvinnherad, Peder Sjo Slettebø. Fred Ivar Utsi Klemetsen (ARKIV)

Slettebø skrev om opplevelsen på Facebook, hvor blant andre May Brit Haringstad, Høyre-politiker fra Os, kommenterte at hun hadde samme opplevelse søndag.

– Med tanke på antall biler som skulle med fergen på det tidspunktet, reagerte jeg på at nedre dekk var stengt, sier hun til BT.

Haringstad forteller at hun jevnlig reiser med ferge på denne strekningen, og at hun aldri har opplevd dette før.

Vil ikke bli forsinket

Dette er ikke første utfordring fergeselskapet Torghatten Nord har hatt etter at de overtok ansvaret for strekningen 1. januar.

Forsinkelser, tekniske feil og innstilte fergeavganger førte til at selskapet fikk en tøff start.

Nå er det vedlikeholdsarbeid på Halhjem fergekai som skaper krøll. Fordi deler av kaien er stengt, må fergene fra både Sandvikvåg og Våge legge til på samme sted.

– Da må vi jobbe raskt slik at fergene ikke skal bli liggende og vente på hverandre. Nedre dekk er tidkrevende, derfor fylles det ikke alltid opp for å spare tid, sier driftssjef i Torghatten Nord, Reidar Fredriksen.

Mannskapet vurderer fortløpende om det er nødvendig å holde nedre dekk stengt for å unngå ekstra forsinkelser.

– Det er så klart veldig uheldig og beklagelig at dette skjer. Og det er veldig beklagelig at publikum ikke har fått informasjon på stedet, sier Fredriksen.

Selskapet har også en ekstra bemannet ferge som settes inn på strekningen ved behov, for å unngå ytterligere forsinkelser.

MÅ VENTE: Flere bilister har måttet finne seg i å vente på neste fergeavgang. BERGENS TIDENDE (ARKIV)

– Vedlikeholdsarbeidet skjer under vann, forteller Rolf Nordeide hos Statens vegvesen. Derfor er det ikke synlig for reisende hva som foregår. Arbeidet anslås å være ferdig til påske.

Vegvesenet har opplyst om at forsinkelser på inntil ti minutter må påregnes på grunn av arbeidet frem til 8. februar kl. 21.00.