Rekordbeslag av hasj i Bergen

– Dette er uten tvil det største hasjbeslaget vi har hatt i Bergen.

SNUSTE FREM HASJEN: Med hjelp av narkotikahunden «Tara» ble det avdekket til sammen 100 kilo hasj som var forsøkt gjemt i bilens hulrom.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

5. september i år beslagla Tollvesenet 100 kilo hasj i en bil på danskebåten da den ankom Bergen. En nederlandsk mann og kvinne på 68 og 71 år ble pågrepet.

– Dette er uten tvil det største hasjbeslaget vi har hatt i Bergen, sier Åge Skår, seksjonssjef ved grensekontroll Bergen.

Ved 12.30-tiden denne dagen satt pensjonistene i en Volvo XC90 og ventet på å kjøre i land på kaien. Der sto tollerne, som hadde bestemt seg for å undersøke paret nærmere.

SKJULT I BILEN: 55 kg hasj ble funnet under en plate i bagasjerommet. Da tollerne undersøkte bilen foran, fant de ytterligere 45 kg av det narkotiske stoffet.

Fjernet plate i bagasjerom

– Vi hadde etterretningsopplysninger som tilsa at vi ville ha en prat med paret. Jeg ønsker ikke å gå i detaljer, men vi hadde altså bestemt oss for å snakke med dem, sier Åge Skår, seksjonssjef ved grensekontroll Bergen.

STORE VERDIER: Tollerne brukte hund til å gjennomgå bilen og fant 100 kilo hasj.

Bilen ble tatt inn i kontrollgarasjen, og ifølge Skår fortalte paret at de var på vei til Bergen for å være her noen dager. Planen var så å dra østover og ut av landet derfra.

Tollerne brukte hund til å gjennomgå bilen, og den markerte bak og foran i bilen.

– Vi fant en plate i bagasjerommet og fjernet den. Der fant vi 55 kilo hasj. Da vi undersøkte bilen foran, fjernet vi setene. På fører- og passasjersiden fant vi henholdsvis 25 og 20 kilo hasj, altså 45 kilo hasj foran i bilen, sier Skår.

Dermed satt altså tollerne på 100 kilo hasj da bilen var undersøkt.

SMUGLET: Hasjbeslaget har en gateverdi på rundt 10–11 millioner kroner, ifølge politiet. En kvinne og en mann, begge fra Nederland, er varetektsfengslet.

– Dette beslaget er ekstremt stort for oss og uten tvil det største hasjbeslaget vi har hatt i Bergen. Det er spesielt med så mye narkotika i en privatbil. Slike beslag pleier å komme på vogntog, sier tollsjefen.

– Det var en spesiell alder på dem som var i bilen?

– Ja, men vi har sett flere ganger at kurerer ikke alltid er slik vi tror kurerer er. Vi har sett tilfeller på kurerer utenom det vanlige, sier Skår.

Erfaren narkotikahund

Det var den ni år gamle cocker spanielen Tara som snuste seg frem til de hundre kiloene med hasj.

– Tara har vært narkotikahund i Tollvesenet siden 2010, så hun er en veteran, sier hundefører Hege Wold.

De to jobber i team, både i jobben og på fritiden. Narkotikahundene er avgjørende i Tollvesenets arbeid for å finne narkotika, og kjemien mellom fører og hund er derfor viktig, forteller Wold.

– Hunden er veldig flink til å lese føreren. Har hundeføreren en dårlig dag, så merker hunden det veldig godt.

– Hvordan trener dere i hverdagen for å opprettholde nivået?

– Det er en livsstil, for det holder ikke bare å trene litt på jobb. Vi er nødt til å trene hele tiden for å holde et godt nivå og for at hunden skal være motivert. Hun får en ball i belønning når hun finner narkotika. Det er det kjekkeste hun vet, sier Wold.

Tara er dyktig i jobben sin og finner til stadighet narkotika, også på fritiden.

– Senest i går fant hun narkotika da vi var på luftetur, sier Wold.

RIBBET: Politiet fant hasj godt gjemt i hele bilen.

Narkotika til flere millioner

Det er ingen tvil om at hasjbeslaget som ble gjort er mye verd. Hvis det selges i pakker på 10 kilo til mottaker, ligger prisen på mellom 150.000-470.000 kroner, ifølge politiets tall. Det betyr i så fall at dette beslaget er verd mellom 1,5 og 4,7 millioner kroner hvis det deles opp i ti.

Gateverdien er langt høyere. Kjøper man et gram hasj, kan prisen ligge på 100 kroner. Jo mer man kjøper, jo lavere blir prisen.

– Det er alltid vanskelig å fastslå gatepris, men det vi er helt sikre på, er at det er et mottakerledd som har blitt rammet i betydelig grad. Det er en stor inspirasjon for oss. Vi står på kaien året rundt, i blest og vind, og er alltid på jakt etter det store beslaget. Så kom det 5. september. Veldig inspirerende, sier Skår.

RETTSMØTE: Forsvarer Bertil Rønnestad (til v.) og politiadvokat Rudolf Christoffersen på tinghuset tirsdag.
Les også

Mann tiltalt for å ha kjøpt 3,3 kilo med metamfetamin i Arna

– Flere personer involvert

Politiadvokat Rudolf Christoffersen i Vest politidistrikt bekrefter beslaget, og opplyser til BT at de to eldre personene er varetektsfengslet. Fengslingen ble forlenget sist uke.

– Dette beslaget har en anslått gateverdi på rundt ti-elleve millioner kroner. Når det dreier seg om et så stort beslag, er det grunn til å tro at det er flere personer involvert både på leverandør- og mottakersiden. Dette er noe vi prioriterer i etterforskningen, sier Christoffersen.

FORSVARER: Bertil Rønnestad forsvarer den 75 år gamle kvinnen.

Politiadvokaten bekrefter at beslaget er på rundt 100 kg hasj.

– Dette er en veldig alvorlig sak. Det finnes veldig få tunge rusmisbrukere som ikke har begynt med hasj. For veldig mange er hasj inngangsporten til narkotikahelvetet. Et beslag av denne størrelsen har et enormt spredningspotensial. Derfor bruker vi også store ressurser på etterforskningen, sier Christoffersen til BT.

Les også

I mange år var han forsker og utga bøker. Nå er han dømt for 18 lovbrudd.

POLITIADVOKAT: – Dette er en veldig alvorlig sak. Derfor bruker vi også store ressurser på etterforskningen, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Berømmer tollerne

– Har etterforskningen så langt avklart om flere personer er involvert?

– Jeg ønsker av naturlige grunner ikke å kommentere etterforskningen nærmere, sier politiadvokat Christoffersen.

Han berømmer tollerne etter beslaget.

– De har gjort en veldig god jobb, sier Christoffersen.

Forsvareren til den 71 år gamle kvinnen, Bertil Rønnestad, ønsker ikke å kommentere saken.

– Min klient har ikke erkjent straffskyld. Utover det har jeg ingen kommentar, sier forsvareren til den 68 år gamle mannen, Rolf Knudsen.

Publisert: