Politiet nærmer seg en beslutning i fregattsaken

Etterforskningen av havariet til fregatten «Helge Ingstad» er snart ferdig. Politiarbeidet har særlig vært rettet mot tre personer.

Publisert Publisert

KOLLIDERTE: KNM «Helge Ingstad» kolliderte med tankskipet «Sola» i Øygarden natt til 8. november i fjor. Her fraktes fregatten til Haakonsvern. Foto: Bård Bøe

 • NTB

De tre som har status som mistenkt, er losen på tankskipet «Sola» som fregatten kolliderte med, vaktsjefen på KNM «Helge Ingstad» og en person ved trafikksentralen på Fedje, skriver Teknisk Ukeblad.

Påtaleansvarlig, politiadvokat Ole Bjørn Mevatne i Vest politidistrikt, sier det er usikkert hvorvidt de vil vente med å ta en påtalemessig beslutning til Havarikommisjonen er ferdig med sin endelige rapport.

– Det er ikke gitt at vi vil vente helt til november når kommisjonen skal levere sin rapport. Siden det er mange aktører involvert i saken, er det foreløpig vanskelig å si nøyaktig når vi er klare til å ta en beslutning, sier Mevatne.

Rapport seinest 8. november

Losen på tankskipet har vært mistenkt for brudd på navigasjonsreglene. Blant annet undersøkes det om skipet lå riktig i farvannet, og om det ble gitt riktig signal til fregatten som kom imot.

Den mistenkte på fregatten er vaktsjefen som var ansvarlig på broen da kollisjonen skjedde, mens personen ved trafikksentralen på Fedje skal være mistenkt for uforstand i tjenesten.

Avdelingsdirektør Dag Sverre Liseth i Havarikommisjonen har uttalt at rapporten vil bli levert seinest tolv måneder etter ulykken, det vil si 8. november.

Flenge i skroget

Ifølge Forsvarsmateriells utregninger vil det koste 12 til 14 milliarder kroner å reparere fregatten, mens en ny vil beløpe seg til 11 til 12 milliarder kroner.

Fregatten kolliderte med tankskipet «Sola» i Øygarden natt til 8. november i fjor. KNM «Helge Ingstad» fikk en stor flenge i siden av skroget og ble liggende i fjæresteinene i nesten fire måneder før den ble hevet og fraktet til Haakonsvern.

Publisert

Fregatt-havariet

 1. Dette meiner Forsvaret gjekk gale då KNM «Helge Ingstad» havarerte

 2. KNM «Helge Ingstad» lagt ut på anbud for opphogging

 3. Har funne ei rekke grove lovbrot – risikerer bøter i millionklassen

 4. Regjeringen erstatter ikke «Helge Ingstad»

 5. Politiet er ferdige med fregatt-etterforskinga

 6. – Vi har et kjærlighets­forhold til kyst­befolkningen. Men er noen ganger uforståelige for dem.

BT anbefaler

Ble klappet inn i garderoben: – Vi er Brann. Vi skal være et topplag.

Slik var Ballspark-sendingen.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Fleire personar skal vere knivstukke på Danmarks plass – politiet leitar etter skadde

 2. Politiet: – Melding om at flere personer skal være knivstukket på Danmarks plass

 3. FHI: Slipp ungdom inn på bussen først

 4. Kjære Bent. Eg har forstått det no. Kva du liker.

 5. Ble klappet inn i garderoben: – Vi er Brann. Vi skal være et topplag.

 6. Østlandsfylke angriper fergefri E39: – Det er uhørt

 1. Fregatt-havariet
 2. KNM «Helge Ingstad»
 3. Forsvaret
 4. Trident Juncture
 5. Haakonsvern