Stanser all innreise fra land med utbredt smitte

Heretter vil personer som kommer fra land med høy smitterisiko enten bli returnert eller satt i karantene.

Publisert Publisert

Helsedirektør Bjørn Guldvog, helseminister Bent Høie og Camilla Stoltenberg fra Folkehelsinstituttet under pressekonferansen om koronaviruset onsdag kveld. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

iconDenne artikkelen er 21 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

– Vi ønsker ikke innreise fra områder med høy smitterisiko og vil iverksette tiltak for å hindre dette. Unntaket er de som skal tilbake og som har opphold i Norge, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Hubei-provinsen i Kina, Iran, Sør-Korea, Italia og Tyrol i Østerrike defineres som områder med vedvarende smitte. Dette er de samme områdene nordmenn er frarådet å reise til.

– Disse personene vil enten bli returnert eller satt i karantene. Vi kontakter alle flyplasser, fergeanløp og kommuner. Dette gjelder fly, cruiseskip og annen båttrafikk, sier Guldvog.

Inviterer til dugnad

Onsdag kveld holdt helsemyndighetene en pressekonferanse. Der oppfordret helseminister Bent Høie alle til å delta i en dugnad for å begrense smitte.

– Vi trenger en stor dugnadsinnsats fra privat og offentlig sektor. Det inkluderer nærbutikker som leverer varer på dører, arbeidsgiverer som legger til rette for hjemmekontor og frivillige som gir støtte og hjelp til de som er alene, sier Høie.

Han sier at myndighetene skal øke kapasiteten på informasjonstelefon slik at flere skal få svar på spørsmålene de har. Samtidig sier han at helsetjenesten må prioritere å hjelpe dem som trenger det mest.

– Derfor må noen av oss andre nå akseptere at vi må vente. Det er også en del av dugnaden, sier han.

Les også

Koronautbruddet direkte

Venter dødsfall også i Norge

I stedet for å bare gi råd har myndighetene nå vedtatt å forby alle innendørs arrangementer med over 500 deltakere. Dette er allerede tilfelle i Bergen kommune.

– Jeg skjønner at folk er skuffet over at de ikke får oppleve fotballkamper eller feriereiser de har gledet seg til. Men vår jobb nummer én er å begrense smitten. Hver og en av oss har en viktig jobb å gjøre, sier helsedirektør Guldvog.

Det siste døgnet er det meldt om 212 nye smittetilfeller i Norge.

– Det har vært en kraftig økning i antall smittede siste døgn. Mens hovedvekten tidligere har kommet fra Italia, ser man nå en kraftig økning fra Østerrike, sier Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet (FHI).

Til sammen er det nå registret 489 registrerte koronasmittede i Norge. 

– Vi forventer flere smittede og vi må også regne med dødsfall i tiden som kommer, sier Stoltenberg.

– Ikke oversikt over smitteveier

Gjennomsnittsalderen for de smittede er 46 år. To av tre smittede er menn. I alt ti koronasyke er innlagt på sykehus.

Det er flere smittetilfeller med såkalt ukjent smittevei. 

– Det pågår spredning som vi ikke har oversikt over, sier Stoltenberg.

Helsedirektoratet i dag sendt brev til landets regionale sykehus og bedt dem legge om driften og utsette planlagt aktivitet for å frigjøre plass til koronasyke.

– Men uansett hvor mye vi planlegger, vil vi ikke greie å løse alle problemer, sier helsedirektøren.

Til sammen er det registrert koronasmitte i 105 land. Det er over 142.000 smittede på verdensbasis og mer enn 400 dødsfall.

Publisert