Åsane Ap: Gi småbarnsforeldre ekstra ferieuke

Ekstra ferieuke til småbarnsforeldre? Kjernekraft i Norge? Det er to av 161 innkomne forslag til Arbeiderpartiet i Bergens årsmøte.

Publisert Publisert

MER FERIE? Fortjener småbarnsforeldre mer ferie enn resten av befolkningen? Det mener Åsane Ap, som mener det bør bli Aps neste store valgkampsak. Foto: Stein J. Bjørge (arkiv)

 1. Leserne mener

«Politisk verksted» ynder Ap-folk å kalle årsmøtene sine. Som vanlig er det kommet inn en hel røys med forslag til Arbeiderpartiets årsmøte i Norges nest største by. Årsmøtet avholdes lørdag.

I år er det hele 161 forslag, som spenner fra situasjonen i Hongkong til avgangstidene til bussrute 38 til Hetlebakk.

Styret har anbefalt at 19 av dem vedtas, stort sett ukontroversielle, lokale saker. Resten blir det opp til en redaksjonskomité å finne ut av, samt at et flertall i salen kan kreve at et forslag skal realitetsbehandles.

– Mer ro i hverdagen

Et av de mer oppsiktsvekkende forslagene kommer fra Åsane Arbeiderparti.

«Åsane Ap mener at Arbeiderpartiet bør ha som sak i valgkampen at en ny regjering i samarbeid med fagbevegelsen skal innføre en ekstra ferieuke eller andre former for mer fritid for foreldre med barn i småskolealder», heter det.

– Vi ønsker å skape en debatt om dette inn i programarbeidet som Ap har satt i gang, sier Reidun Elin Johannesen, leder for Åsane Ap.

Ap skal vedta nytt partiprogram på sitt landsmøte neste vår, men er allerede i gang med å be om innspill.

– Familier er i en tidsklemme når de skal stå i arbeid, være foreldre og ha tid til andre aktiviteter, som i organisasjonslivet. Mange ønsker seg mer ro i hverdagen, og dette forslaget kan være et bidrag til det, sier Johannesen.

VIL HA DEBATT: Reidun Elin Johannesen, leder i Åsane Ap. Foto: Arbeiderpartiet

– Bro til sekstimersdag

Hun peker på at det ikke trenger å være ekstra feriedager, men at man kan se på andre former for å redusere arbeidstiden for småbarnsforeldre.

– Dette kan bygge en bro til forslaget om sekstimersdag fra venstresiden og KrFs ønske om mer tid til familien, sier hun.

I forslaget heter det at det «vil gi viktige erfaringer med arbeidstidsreduksjoner som virkemiddel i dagens arbeidsliv».

– Noen vil mene at det er urettferdig hvis én gruppe får mer ferie enn andre?

– Det er allerede slike ordninger for seniorer. Og jeg tror alle er enige i at småbarnsforeldre er i en større tidsklemme.

Klimavennlig kjernekraft

AUF har en rekke forslag – ett av dem om kjernekraft.

«Kjernekraft vil være en viktig del av verdens energiproduksjon i tiden som kommer. Kjernekraft er tryggere, renere og har minimalt med klimagassutslipp» skriver ungdomslaget.

AUF-erne peker på at Norge har store forekomster av thorium, som er et egnet kjernebrensel. Forslaget er at Norge bør styrke forskningen på thoriumkraft, og delta i internasjonalt forskningssamarbeid om kjernekraft.

Spørsmålet om Norge skulle få kjernekraft har ligget dødt siden 1986, da Stortinget vedtok at det ikke er en aktuell kraftform i Norge. Det var i kjølvannet av ulykkene på Three Mile Island og Tsjernobyl.

POLITISK VERKSTED: Slik ser det ut på et årsmøte i Arbeiderpartiet i Bergen. Bildet er for øvrig tatt da partilaget vedtok at de ville ha bybane i tunnel bak Bryggen i 2013. Foto: Helge Skodvin (arkiv)

Skatt, jødedom og narko

Av andre forslag til årsmøtet, kan vi nevne disse:

 • Innføre grunnrenteskatt på 40 prosent av løpende overskudd innen havbruksnæringen (Bergenhus Ap, AUF og Miljøutvalget)
 • Jødedommen skal inkluderes som obligatorisk pensum i læreplanen (Sosialdemokratisk forum og AUF)
 • Bruk av narkotika og innehav av narkotika til eget bruk må avkriminaliseres (Fyllingsdalen Ap)
 • Staten skal trekke finansiell støtte til privatskoler som har et diskriminerende verdisyn mot homofile (Sosialdemokratisk forum). Dessuten forby konverteringsterapi i Norge (Bergen arbeidersamfund)
 • Norge bør hvert år fremover motta minst 5000 kvoteflyktninger (Bergen arbeidersamfund)
 • Stoppe oljeletingen i Barentshavet og andre sårbare områder, og kutte
  klimagassutslippene mer enn det FN krever (Bergen arbeidersamfund)
 • Flytt iskanten sørøver (AUF)
 • Ny gang- og sykkelbro over Puddefjorden bør realiseres så snart som mulig (Laksevåg arbeidersamfunn)

Vil skrive lengre

Selv om det er svært mange forslag og sakspapirer å gå igjennom for delegatene, er ikke alle fornøyd.

På side 95 i forslagsheftet ber Universitetslaget om at lengdebegrensningene for innsendte forslag oppheves.

«På et så kort format er det umulig å skrive helhetlige uttalelser» mener de akademiske Ap-medlemmene.

Publisert