Politiet lot tiltalt dra på USA-ferie. Det bidro til at han fikk lavere straff.

Mannen skadet Jarl Høva (56) for livet, men fikk utsatt rettssaken for å dra til USA. Som følge av det har han nå fått redusert straffen.

Publisert Publisert

REAGERER: Jarl Høva er kritisk til hvordan politiet har håndtert straffesaken etter at han ble utsatt for grov vold på Vaagen pub i desember 2014. Foto: Mariam Butt

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg kommer til å forfølge denne saken for å finne ut hva som har skjedd i rettsprosessen, sier Høva.

Kjørt til sykehus

I desember 2014 var han med kjente på Vaagen pub i Bergen. Ved 01-tiden ble han slått i ansiktet uten forvarsel, av en yngre mann. Høva fikk flere ansiktsbrudd, nedsatt følelse i ansiktet, dobbeltsyn, øresus og hørselstap. Han har trappet ned arbeidet i firmaet og har avsluttet innsatsen både i idrettslag og som natteravn etter skadene han fikk.

– Han som slo ble ikke pågrepet, mens politiet kjørte meg til legevakten. Jeg ble satt av og fikk beskjed om å anmelde saken neste dag, sier Høva.

Han ble innlagt på sykehus og anmeldte saken i februar 2015. En måned senere var den nesten ferdig etterforsket, men ble ikke sendt til statsadvokaten før i desember 2015.

Les også

Politisjef: – Striler slåss mest

Får strafferabatt

Rettssak ble berammet, men så utsatt. 24-åringen hadde fått lov av politiet til å reise til USA. Nå er dom avsagt og mannen straffes med fengsel i åtte måneder. Som følge av lang tidsbruk får han nå to måneder lavere straff.

Aktor Trond Eide ba om at 24-åringen ble dømt til fengsel i ett år og seks måneder og at 90 dager ble gjort betinget.

«På grunn av en planlagt, kostbar og langvarig reise hos tiltalte, som var gjort kjent for politiet av tiltalte og som han hadde fått aksept for, hadde han ikke muligheter til å møte til den berammede hovedforhandling. Retten fant da at saken basert på det som fremkom måtte bli å omberamme», heter det i dommen. Der står det også at tiltalte ikke kan klandres for dette.

Jarl Høva etter voldsepisoden i desember 2014. Foto: PRIVAT

– Vi forstår lite

– Nå sitter vi altså med en dom på en mann som straffes med åtte måneder ubetinget fengsel. Så tillot politiet at rettssaken ble utsatt for at tiltalte kunne reise på ferie til USA. Med en slik dom hadde han ikke fått innreise. Vi forstår lite av hva som har skjedd og vil forfølge dette, sier bistandsadvokat Svein Ove Balle.

Trond Eide opplyser til BT at tiltalte tok kontakt med politiet for å få saken opp for retten før USA-reisen.

– Han gjorde det han kunne, men en svikt internt hos oss fanget ikke dette opp, og saken ble utsatt. Tiltalte skal derfor ha strafferabatt, men samtidig synes jeg straffen er lav. Det var en alvorlig voldssak med store konsekvenser for fornærmede, sier Eide.

Les også

Bergenserne føler seg mindre trygge enn andre

MINDRE AKTIV: Jarl Høva arbeider langt mindre i sitt firma nå enn den han gjorde før han ble utsatt for grov vold. Foto: Mariam Butt

Er ikke bitter

– Det er vanskelig å ha tillit til rettsapparatet etter det jeg har opplevd. Jeg ble først nektet bistandsadvokat, og hadde jeg ikke vært sta og stått på, kunne denne saken forfulgt meg i lang tid. Jeg vil ettergå det som har skjedd, sier Høva.

– Hvordan har selve voldsepisoden preget deg?

– Jeg er preget av skadene, men det kunne ha gått verre og det kunne ha gått bedre.

– Bærer du nag til tiltalte?

– Nei, men jeg er kritisk til politi og rettsvesen. De er jo i en monopolsituasjon, noe som selvfølgelig er helt greit, men da er det viktig at vi kan stole på at det gjøres en god jobb. For meg er det uforståelig at en sak som var ferdig etterforsket våren 2015 blir liggende og først kommer for retten nesten halvannet år senere.

24-åringen er også dømt til å betale 80.000 kroner i oppreisningserstatning. Hans forsvarer kan ikke kommentere saken nå.

Publisert