- Det jeg gjorde var avskyelig

  • Jeg er en vanlig, heterofil mann. Slik beskriver den Lommemann-siktede bergenseren seg selv.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

— Han beklager det som har skjedd, og håper barna får hjelp. Han synes det er sårt og leit at han har påført uskyldige barn lidelser. Han har dårlig samvittighet. Han har det vondt, men vet at barna har det verre, sier Gunnhild Lærum, forsvareren til den siktede 56-åringen.

Har vært gift og har barn

Ifølge advokaten klarer 56-åringen i dag ikke å komme med noen tydelig forklaring på hvorfor han har utsatt flere unge gutter for seksuelle overgrep.

— Han definerer seg som en vanlig og normal heterofil mann, som har vært gift og har barn selv. Han synes handlingene han har begått er avskyelige og helt uforståelige, sier Lærum.

— Hvordan forklarer han da at han har begått disse handlingene?

— Han forklarer noe av det med at det har vært en virkelighetsflukt. Han har i en årrekke jobbet knallhardt og nesten ikke hatt fri i det hele tatt. Nå, når han har kommet i fengsel og fått mer ro, har han fått tid til å tenke, og det har gått mer opp for ham hva han har gjort. Handlingene han har utført er ikke noe han er stolt over, sier Lærum.

— Men kan du forklare litt mer om drivkraften for at han har gjort disse tingene?

— Det er det han selv ikke helt kan forstå. Det er derfor han ønsker profesjonell hjelp, slik at han kan få forklaringer på hva som har skjedd med ham, sier Lærum.

- Vil aldri mer skade barn

56-åringen ønsker å snakke med ekspertise om hele livet sitt, om alt fra hendelser i barndom og ungdom til hendelser inn i voksen alder.

— Jeg sier ikke på noen måte at han selv er blitt misbrukt selv. Han har bare et ønske om å få hjelp til å forstå hva som har skjedd med ham, og å få bukt med problemene han eventuelt måtte ha, sier Lærum.

— Hva tenker han om fremtiden?

— Han er nøktern, og har forståelse for at han trolig vil få en straff. På sikt ønsker han å komme ut og aldri skade barn igjen, sier advokaten.

56-åringen bruker nå tiden i fengselet til å være sammen med andre fanger. Han leser bøker og skriver brev. Forsvareren sier at han har et godt forhold til de andre fangene, og at han har lært mye om mennesker som han ikke visste fra før.

— Han er blitt kjent med både norske og utenlandske innsatte, og er blitt kjent med personer han før bare har lest om i avisene. Han har sett at virkeligheten er annerledes enn det som ofte beskrives, sier forsvareren.

Vil delta i samtalegrupper

Bergenseren ønsker også å delta i fengselets samtalegrupper. De har foreløpig ikke kommet ordentlig i gang.

— Dette er samtalegrupper som handler om alt fra religion, livssyn, filosofi og grupper som snakker om holdninger til det man selv har gjort. Jeg vet ikke hvilken gruppe han vil velge når dette kommer i gang, sier Lærum.

56-åringen er også innstilt på å fortsette samarbeidet med politiet, og er lettet for at han kom i gang med avhørene sist fredag.

— Han føler en lettelse og har hatt et ønske om å snakke med politiet i lang tid, men på grunn av råd fra sin tidligere forsvarer har det ikke blitt noe av, sier forsvarsadvokat Gunhild Lærum.

56-åringen har nå avtalt et nytt avhør i løpet av neste uke.

Publisert: