Politiet advarer: – Isen er slett ikke trygg

Etter fredagens målinger er det ikke registrert farbar is på noen av vannene i Bergen kommune.

IKKE TRYGG: Politiet ber folk holde seg borte fra islagte vann i Bergensområdet. – Isen er slett ikke trygg nok og vi har ikke råd til å miste noen, sier operasjonsleder i Vest politidistrikt, Morten Kronen. Paul S. Amundsen (arkiv)

Fredag var Bymiljøetaten ute å målte istykkelsen på flere vann i Bergen. Konklusjonen er at det ikke er registrert noe farbar is på vannene i Bergensområdet.

Fredag ettermiddag gikk også politiet ut å ba folk holde seg borte fra isen.

– Vi har fått inn flere telefoner fra innringere som observerer folk på islagte vann og er bekymret for at de skal gå igjennom. Dette skjer hver eneste gang termostaten har vist minusgrader et par dager, men isen er ikke trygg, sier operasjonsleder i Vest politidistrikt, Morten Kronen.

Totalt ble 32 av vannene i Bergensområde målt.

– Ikke råd å miste noen

Politiet ber nå inderlig om at folk respekterer skiltene og advarslene og ikke beveger seg ut på islagte vann før de er godkjent av kommunen.

– Vi har ikke råd til å miste noen, sier operasjonslederen.

Kronen understreker også at politiet heller vil bruke ressurser på kriminalitet, trafikk, ro og orden enn å løpe fra vann til vann vannet og jage bort folk.

– Det er meldinger om både barn og voksne som oppholder seg på isen. Tre dager med vinter er ikke nok for å gjøre isen trygg. Dette er det viktig at foreldre forteller barna sine, sier operasjonslederen.

TRYGT: Har du planer om å teste skøytene må du for all del ikke oppsøke vannene i Bergensområdet. Isen er ikke trygg, sier politiet. Heldigvis har Bergen EIRIK BAKKE

Mildere vær i vente

Dersom kulden fortsetter vil det fremdeles være snakk om flere dager før isen er farbar. Yr.no melder derimot at temperaturene skal stige de neste dagene.

– Helgen blir flott. Strålende sol og svært lite vind. Temperaturen vil også stige noe og på dagtid ligge rundt fire til fem plussgrader, sier meteorolog Geir Bøyum ved Meteorologisk institutt.

Farbar is er minst 10 centimeter, uansett istype. Stavisen, som forekommer på våren før isen forsvinner, bør være enda tykkere.