- Jeg tenkte som en venn

Marit Warncke har forsvart Trude Drevland i skipsdåpssaken. Nå viser det seg at Warncke selv var invitert med på luksuscruise av ordføreren.

STØTTET ORDFØREREN: Direktør i Bergen Næringsråd, Marit Warncke, mener Trude Drevland er utsatt for urettferdig kritikk i saken om Venezia-turen og dåpen av "Viking Star".
  • Joachim Bacha
  • Frode Buanes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Under Trude Drevlands pressekonferanse mandag 15. juni i anledning alt oppstyret rundt skipsdåpen i Bergen, fortalte Drevland at hun til høsten hadde takket ja til et gudmorscruise. Her skulle hun ha med en venninne, ettersom hennes mann Odd Drevland da sannsynligvis skulle sone sin fengselsstraff.

BT har bedt om innsyn i all epostkorrespondanse mellom Trude Drevland og Viking Cruises. Der fremgår det at den som skulle være med på tur, var Marit Warncke.

Les Drevlands svar om den planlagte turen med Warncke her.

Warncke er leder i Bergen Næringsråd og har støttet Drevland offentlig i debatten rundt skipsdåpen i Bergen.

Prislapp: 50.000 kr pr. stykk

Så sent som 15. mai, altså to dager før skipsdåpen, fikk Drevland tilsendt informasjon om cruiset hun og Warncke skulle på.

Der fremgår det at de to skulle reise med et cruise fra 6. oktober fra Istanbul, som skulle ankomme Venezia 15. oktober. Fra tidligere eposter fremgår det at Trude Drevland i februar ble gjort oppmerksom fra rederiet om at det var vanlig at gudmødre får en reise med skipet de har døpt.

Les også: Erna Solberg trøstet Drevland

BT har også fått ut fakturaen for reisen. Selv om Drevland og Warncke ikke skulle betale for turen, fremgår prisene. Cruiset er oppgitt å ha en verdi på 4.149 pund, pr. person. Det tilsvarer drøyt 50.000 kroner hver, altså en samlet verdi på rett over 100.000 kroner.

— Trodde jeg skulle betale selv

Marit Warncke forteller til BT at hun ikke visste hvor mye cruiset kostet.

— For meg var det aldri snakk om at jeg ikke skulle betale selv, sier hun.

- Hvorfor takket du ja til å bli med ordføreren på cruise?

— Jeg har kjent Trude siden hun jobbet i Bergen Næringsråd. Jeg har sett et menneske som har kommet i en dypere og dypere livskrise. Jeg tenkte som en venn og en støttespiller, sier Warncke.

Avlyste 23. mai

Warncke mener å huske at det ble snakk om turen i midten av mai. Fakturaen og e-posten fra rederiet er datert 15. mai.

Det var samme dag BT første gang problematiserte skipsdåpen i Bergen 17. mai.

23. mai sendte Trude Drevland en epost til rederiet om at hun måtte avlyse cruiset på vegne av Marit Warncke og henne selv på grunn av forhold «out of my control».

Dette var etter en rekke mediesaker rundt skipsdåpen og hennes rolle. Det har kommet frem at Trude Drevland tok med seg familien på et cruise til Oslo etter dåpen, i tillegg dro hun og sønnen med privatfly til Venezia i fjor for å delta på sjøsettingen av «Viking Star».

Støttet Drevland

Warncke sier hun ikke vet hvorfor cruiset ble avlyst.

— Det kan godt hende at det hadde noe med avisskriveriene å gjøre, sier Warncke.

Les BT-leder: Drevland har opptrådt uryddig

I anledning den massive medieomtalen knyttet til Trude Drevland og Viking Cruises, har Warncke flere ganger gitt sin støtte til Drevland.

- Ser du noen betenkeligheter med at du forsvarte Trude Drevland offentlig i debatten rundt skipsdåpen samtidig som Drevland hadde invitert deg med på et cruise som ifølge fakturaen hadde en verdi på 50.000 kroner for hver av dere?

— Jeg hadde ikke tenkt noe annet enn at jeg skulle betale selv. Da jeg forsvarte Trude, var også cruiset avlyst. Da jeg forsvarte Trude på twitter, understreket jeg også hva våre medlemmer sa om hvordan de oppfattet henne.

Les også: Høyre sentralt tok styringen

Elden var med på jomfrucruiset

I Drevlands e-postkorrespondanse med Kulturoperatørene i april, går det frem at også ordførerens advokat og rådgiver John Christian Elden skulle delta på det omtalte jomfrucruiset til Viking Star.

Kulturoperatørene var arrangøren av den omstridte skipsdåpen i Bergen 17. mai.

Etter dåpen, forlot Viking Star Bergen 00.30 natt til 18. mai, med kurs mot Oslo.

Det var BA som først omtalte at Drevland og hennes ektemann, sammen med havnedirektør Inge Tangerås og hans ektefelle, hadde deltatt gratis på cruiset.

I en e-post 19. april skriver Drevland til Kulturoperatørene at Elden og hans familie ankommer Bergen 16. mai, og går om bord skipet da.

Av e-posten til Drevland, går det frem at Elden skulle gå av i Stavanger, mens resten av familien ble med videre til Oslo.

Tjue minutter senere får Drevland svar på e-posten, der Kulturoperatørene bekrefter å ha registrert informasjonen om Eldens deltakelse.

- Kommer gjerne igjen

I en SMS til Bergens Tidende bekrefter Elden at han deltok på cruiset. Han sier videre at han på både facebook og twitter siden 17. mai har skrevet en takk til rederiet for hyggelig invitasjon til konsert og reise.

— Det var en fin 17.mai-opplevelse. Dessverre rekker jeg ikke takke ja til mange slike invitasjoner, men denne gikk. Kommer gjerne igjen, skriver han i SMSen til BT.

Elden skriver at han gikk av cruiset i Stavanger, der han skulle i et rettsmøte.

— Kan anbefales, skriver han om cruiset.

På spørsmål om det var Drevland som inviterte han med, skriver Elden:

— Rederiet inviterte en del kjente fjes og folk som har hatt med rederiet å gjøre, og det var hyggelig.

Selv svarer Drevland følgende om hvorfor Elden ble med på cruiset:

— Som jeg sa i min redegjørelse, har jeg blandet kortene og gjort noen dårlige vurderinger. Noen av disse var at jeg fikk en forespørsel fra rederiet og kom med innspill på navn som jeg mente kunne være med på skipsdåpen og cruiset fra Bergen. Nettverket mitt er stort, og da dukker det opp flere navn. John Christian Elden var ett av dem, sierhun.

Publisert
BT anbefaler

Olav Ervik tente over fire millionar: – Unge bør ikkje jobbe som meg

Sjekk lista over fastlegar i Bergen:

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Kun én gang før har en pandemi blitt utryddet. Men kan korona dø ut allerede neste år?

  2. Torunn (25) har en viktig melding til bilister som tuter

  3. De fleste kvinnene i Toppserien hadde en månedslønn på under 30.000 kroner i fjor. Dette tjente Brann-spillerne.

  4. Ny smittetopp i Norge

  5. Olav Ervik tente over fire millionar: – Unge bør ikkje jobbe som meg

  6. — Regjeringas nye straumpakke er puslete saker