Bergen fra A til Å

Feita og skamnice - her er Fredrik Saroeas guide til Bergen.

carteblanceh2.jpg

  • Fredrik Saroea
Publisert Publisert

KOMETER: Silja Sol og Aurora Aksnes. Foto: ØRJAN DEISZ

Apollon — den klassiske platesjappen som er utvidet til en av byens hyggeligste barer. Et must! ADO arena er byens nye helsefremmende beauty. Og når noen har vært smart nok til å lage feiende flott uteområde med skate og bmx-pool og utsikt til Store Lungegårdsvannet utenfor, så får fylkets største gymnas - Amalie Skram - & ADO tommelen opp!

Askøy - den vakre øyen man ser fra Bergen by!

Aurora Aksnes - byens nye stemme; så god at jeg blir helt satt ut av å høre henne live. Et talent vi kommer til å høre mye fra i tiden fremover!

Og så klart Anti Bergen - de grafiske designgeniene som bla. vant verdens internasjonale designpris for arbeidet sitt med Festspillene i Bergen. Ikke bare ett supertalent, men et helt team sykt dyktige folk og veldig ulike kreative uttrykk.

Fantastiske Bergen Internasjonale Film Festival , spennende Bergen Internasjonale Musikkfestival på BIKS , og ikke minst samtidsmusikkfestivalen Borealis - tre av byens virkelige stoltheter.

Og Bergen Kunsthall - det internasjonalt anerkjente samtidsgalleriet hvor man blant annet kan oppleve Festspillutstillingen og avgangsutstillingen fra studentene ved Kunsthøyskolen hvert år. Her finner man også Landmark - kafeen og nattklubben som vokste ut av BEKs Cafe 9 under Kulturby 2000 og endte opp med og samlet store deler av det unge, eksperimentelle, kreative Bergen innenfor musikk, kunst, teater, dans, arkitektur og performance på 2000-tallet. Alt pakket inn i en tilgjengelig og inkluderende klubbatmosfære som lever i beste velgående!

Og Bergen Kjøtt - kulturhuset i Skuteviken du MÅ følge med på. Her finner man ikke bare halvparten av byens band i øvingslokaler og studio - eller kunstnere, forfattere, arkitekter og designerer i atelierene sine - men også masse konserter og utstillinger! Et annerledes og fett sted vi trenger i Bergen.

Og så klart Bergenfest - når hele Bergen blir en festival. Fantastisk å se hvordan Bergenfest og Bergen Live har klart å gjøre Bergenhus festning til en del av livene våre!

BERGENFEST: Lana Del Rey sommeren 2014. Foto: VEGAR VALDE

Og Bergen Offentlige Bibliotek — fysiske bøker, tegneserier og plater til gratis utlåns, to studioer, kino i kjelleren, foredrag og så videre. Ta en titt på programmet og bruk dette huset rett ved jernbanestasjonen, Nonneseterstoppet på Bybanen, Bergen Storsenter og Lille Lungegårdsvannet.

Og hei - kanonkoselige og feita Bergen Kaffebrenneri på Marineholmen.

Og Beller - den uforståelig produktive designeren Lars Beller Fjetland som du enkelt og greit må sjekke ut.

Og Marg & Bein - den nye restauranten i de gamle Hanne På Høyden (og Den Gode Klode) lokalene! Sykt spent på den nye sjappen til guttene bak Smakverket og den tidligere kjøkkensjefen ved Colonialen på Litteraturhuset. Garantert god stemning!

Og så klart Bare på Hotel Norge og Bare på 13 ; to sykt nice og veldig ulike restaurantkonsept du må løpe og prøve så snart du kan. Til info: på Bare På 13 får du skamgod 3-retters lunsj til 200 kroner.

Og Bien på Danmarks plass: en av byens kjekkeste plasser drevet av noen av byens hyggeligste folk.

Og litt mer generelt - black metal ; musikksjangeren som først satte Bergen på det globale kartet, tett etterfulgt av sin rake motsetning i Kings Og Convenience og Röyksopp. Ikke noe for deg? Sjekk ut Enslaved, Gorgoroth, Immortal Burzum og hashtagen TNBM og prøv igjen.

Eller hopp rett til metalfestivalene Beyond The Gates og Blastfest på Garage og USF!

Glemte jeg Bergens Tidende? Og Bergens Tidende !

Og ikke minst samtidsensemblet BIT 20 ! Få med deg denne gjengen så snart du har anledning!

Og hei - BIT Teatergarasjen som er byens fantastiske produsent og co-produsent av internasjonal samtidskunst innen teater og dans - deriblant festivalen Oktoberdans.

BIT TEATERGARASJEN: Kompaniet MaisonDahlBonnema åpner teaterfestivalen Meteor. Foto: MARTE GJERDE

Og enorme BI på Marineholmen som markedsfører seg med feiende flotte «99 % av masterstudenter fra BI får jobb etter studiet». Har utvidet sentrum på en fin måte sammen med VilVite, Cornerteateret og Bergen Kaffebrenneri!

Og det er digg å by i en by der laget vårt Brann engasjerer så sterkt i både medgang og motgang. Som DEVO sa det så fint: «Love without anger isn't love at all».

Carte Blanche — Norges nasjonale samtidsdansensemble som markerer seg internasjonalt med utsolgte forestillinger jorden rundt og byr på store opplevelser i bitte lille Studio Bergen mellom TV 2 og USF.

Chagall - supernice plass for fest, konsert, foredrag, møter eller en kveld på byen med gode venner. Drevet av folkene bak klassiske Logen Teater og Logen Bar.

Må også trekke frem Colonialen ; byens utrettelige restauratører som stadig ekspanderer og byr på flere deilige alternativ til bergenseren. Alt Ken og Laila gjør, er bra og verd å oppleve. Disse folkene gjør det de kan for å gjøre byen vår mer spennende, så la oss benytte oss av opplevelsene de tilbyr!

Og så klart klassikeren Café Opera : hele klubbscenens krybbe, og fremdeles en utrolig fin plass som holder seg like ung. Naturlig møteplass for kreativ næring og alle andre.

Duper - studioet på Bergen Kjøtt drevet av de fantastiske produsentene Jørgen Træen og Yngve Sætre som har produsert halvparten av alt som har kommet ut ifra Bergen de siste tiårene.

Den Elleville Festen - Mikal Telle & co. kjører fremdeles på med byens drøyeste fester. Ikke gå glipp av dette årlige helhusarrangementet på USF!

Og Dada - så alle kan se fresh ut nå de skal på Den Elleville Festen!

EKKOFESTIVALEN: Verket Atom fremført i 2011. Foto: VEGAR VALDE

Drippin — supertalentet på Made Managament som akkurat gav ut «Silver Cloak» på NYC-labelet Lit City Trax, men kanskje er mest kjent her hjemme for produksjonene sine for Lars Vaular, Yp Guttene og Onge $ushimane & Kobe-wan Konobi. For tiden på turne med YAP Records som gjesteartist!

Ekkofestivalen - en fantastisk festival for elektronisk musikk og kunst på Østre som Bergen MÅ bli bedre på å fronte! Utrolig bra program hvert eneste år!

ENO - det fantastiske musikkmagasinet som ble kåret til landets beste det året de valgte å legge ned. La oss kollektivt krysse fingrene for at det skal gjenoppstå.

Enslaved - verdenskjent bergensband i stadig utvikling (black metal, viking metal, ekstrem metal, prog rock) med dedikerte fans jorden rundt og et nytt album på trappene!

Og Eget Selskap - labelet bak Silja Sol, Hjerteslag og O. Martin. For en pangstart!

Festspillene i Bergen - alvorlig mye mer omfattende enn du kanskje tror, og aktuelt for alle!

Fargespill- et utrolig bra og dyktig drevet prosjekt med fantastiske forestillinger du bør få med deg!

FIN - dette kulturmagasinet på nett og trykk er noe deilig friskt i Bergen. Ta en titt og spre ordet.

Garage - byens klassiske rockepub og konsertlokale som feirer 25 år i år. Gå for all del ikke glipp av festivalen Beyond The Gates som blir arrangert her i august!

Grieghallen - for en fin konserthall. Trist at legendariske Grieghallen Studio ble lagt ned, men fint at 250-årsjubilanten Bergen Filharmoniske Orkester har et så flott bygg å boltre seg i- og vi andre til å kose oss på konsert og forestillinger, og til med låne når det måtte passe.

Grand People - forgjenger til Anti Bergen (se over).

Galleri SE - kanonfett galleri i Hansaparken rett utenfor sentrum. Verd turen opp den flotte Kalfarveien, og legger du turen til en torsdag er Brygghuset like ved åpent med fem ulike sorter Waldemar mikrobrygg og god stemning i Hansas gamle lokaler. Ta deg en titt og se på historien bak bryggeriet som ... flyttet.

Haukeland universitetssjukehus - bare hør her: Hvert år behandles nesten 600 000 pasienter. Budsjettet er på om lag 10 milliarder kroner (2013), og sykehuset har ca. 11 800 ansatte fordelt på 8250 årsverk!

Hulen - fremdeles fantastisk konsertlokale. Absolutt ikke bare for studenter; følg med på programmet å ta turen over høyden så ofte du kan.

HULEN: Seigmenn på Hulen i 2012. Foto: PAUL SIGVE AMUNDSEN

Heggren — Silje er en helt fantastisk billedkunstner alle må sjekke ut. Stikk innom Lysverket så kan du se hennes nyeste arbeider.

Hem. Kanonkoselig bar vis-à-vis TIT og det nye SPV-huset.

Høgskolen i Bergen - en kjempeinstitusjon med et kjempebygg vi må få bedre presentert for allmuen. Fint integrert og feita!

It's Learning - en sensasjon som fortjener en lang artikkel. Men jepp- It's Learning kommer rett og slett fra Bergen by!

Inventas leverer tjenester innen design og innovasjon innenfor et bredt spekter. Sjekk dem ut og lur på hvorfor du ikke har hørt om dem før- med mindre du allerede har;)

Jassbox siste fredag hver måned på Grand Selskapslokaler. Espen Horne sitt enorme klubbkonsept.

Kunst- og designhøyskolen i Bergen - hva skulle gi gjort uten. En viktig del av dynamikken i det kreative miljøet i Bergen, og en institusjon som uteksaminerer solskinnshistorie på solskinnshistorie fra regnbyen Bergen!

Kode 4 fantastiske museumsbygg midt i sentrum langs Lille Lungegårdsvannet (inkludert verdens 3. største Munch samling og KunstLab som er Norges første kunstmuseum spesielt tilrettelagt for barn og unge) pluss 3. komponisthjem rett utenfor sentrum. Verdt et besøk helt regelmessig.

Kok - den nye klubben i de gamle Agora lokalene. Bergenspris for beste utested som ren klubb er noe byen vår trenger! Absurd å tenke på hvor viktig klubbmusikken og scenen har vært for Bergen, og hvor får steder som kjører ordentlig nattklubb. Fett at dere kjører opp, KOK!

Og Klangkollektivet - et av byens nydelige plateselskap med artister som Electric Eye, Krachmacher, Hypertext, Lint, Alexander von Mehrer og Ekkolodd!

Litteraturhuset - et nydelig flerbrukshus med utrolig variert program og tilbud. Stikk innom Colonialen og ta en titt på hva det går imens du får deg noe godt å tygge i!

Logen Teater og Logen Bar- et knutepunkt i byen vår, og en fantastisk plass. Vakker, fet og feita på alle måter- med en amazing gjeng som driver plassen!

Og sjappen LOT 333 - utrolig fint utvalg lokalt og nordisk design + litt attåt!

Myreze - byens unge motion graphics-prodigy, Bjørn Myreze har bygget opp et firma med 18 unge talenter nesten over natten. Med kunder over hele verden og lokale kunder som TV 2 rett nedi gaten kan vi forvente mye spennende fra denne gjengen. Og når de i tillegg hooker opp med Datarock og YAP Records går det jo bare en vei. Følg med på prosjektet «In E».

MIR - hvordan kan 3D-modellering fra Bergen markere seg internasjonalt? På grunn av denne gjengen.

Og så klart Magnus på Gulating : en utrolig kjekk plass med deilig lunsj til en rimelig penge. Personlig favoritt som jeg benytter meg av så ofte jeg kan! Og så er det noe med å sitte så tett på både lagmannsretten, arbeidstilsynet og bystyret. Litt Brussel-aktig vibe i veggene- på en god måte.

Norwegian Rain - frakkene som man blant annet finner på både T-Michael i Skostredet og Vincci! Skamfine og praktisk i regnbyen Bergen.

NORWEGIAN RAIN: Regtøysuksess fra Bergen. Foto: PAUL SIGVE AMUNDSEN

Nattjazz - den enormt viktige og fantastiske festivalen som kanskje rommer mer enn du tror. Skal innrømme at jeg elsket Nattjazzen utendørs i/bak/ved Skostredet, men funker som en kule på USF også.

NHH - vår egen prestisjeskole med god tradisjon for å utdanne norske ledere. Og fin festivalarrangør med Uken.

Oktoberdans er en festival vi hører altfor lite om; en festival jeg tror alle vil ha stort utbytte av å oppleve! Følg med ... i oktober.

Pepper - sjappen som lærte alle studentene og så resten av Bergen at det er lov å interessere seg for nordisk design— og deretter alt mulig annet så som eksklusive såper. Trendy, men smakfull i alt de gjør. Så som å invitere inn arkitekten Arild Eriksen til å ta seg av interiøret i C Sundtsgate. Gullfint og verd et besøk for interiøret i seg selv.

Og labelet Ploink - den klassiske arrangøren som utvidet til label og ga ut magi fra en sterk med noe skjult scene i byen vår. På tide med en artikkel, BT?

Q - her er det bare å finne på noe fett, folkens.

RAFF - den årlige designuken i regi Design Region Bergen som får lov til å prege hele sentrum. Utrolig fint utstillingsvindu for nye og etablerte designere i et bredt fagfelt, pluss godt faglig innhold, og god fest.

Robotbutikken i Skostredet er stedet du får tak i alt du visste og ikke visste at du trengte: lokale plater og band-effekter, masse deilig vinyl, grafiske trykk, bøker og en og annen robot. Samt DJ-er på lørdager og utrolig fine fester i ny og ne.

Silja Sol - så utrolig glad for at Silja dukket opp! For en fin artist! Helt amazing- og fett at Kato «Den 12. Mann» Ådland er produsent.

SVA Magazine som fokuserer på nordisk design er skamnice og nesten sjokkerende for en enkel bergenser som meg at blir laget her i byen vår. Så har de til gjengjeld distribuert i mer enn 20 land! Sjekk dem ut!

Smakverket - kanonbra kafé på Kode 2 i Rasmus Meyers Alle! Deilig mat og hyggelig betjening.

Og så klart Sixty - sammenslåingen av medieselskapene Gosu og Kamikaze er en killer kombo jeg gleder meg til å følge med på!

TV 2 - bedriften som nesten ga dialekten vår god nok plass i riksdekkende fjernsyn, og en bedrift som har bidratt til etableringen av en rekke andre selskaper her i byen- så som VIZRT.

Todd Saunders - en fantastisk arkitekt byen har all grunn til å være stolt av. Kjørt opp i siste Wallpaper om du ikke har sett hva han driver med enda!

TODD SAUNDERS: Arkitekt Todd Saunders' eget hus i Ole Brinchs vei på Tveiterås, Paradis i Bergen. Foto: JAN M. LILLEBØ

Kommer ikke utenom supergruppen The Megaphonic Thrift og spillselskapet Turbo Tape Games her.

Og den hyggelige plassen The Tasting Room ved Teaterparken; stedet å gå før eller etter forestilling— eller uansett hva skal eller skulle.

Og så klart T-Michael i Skostredet; the one and only! Og TIT som gjør det alt for hyggelig å handle altfor dyrt interiør.

UiB - hva hadde Bergen sentrum vært uten konstant tilstrømming av innflyttede studenter. Ikke rent få aktører i diverse kulturliv, uteliv, mediebransje og øvrig næringsliv som engang studerte filosofi, litteraturhistorie, kunsthistorie, psykologi, antropologi og medievitenskap. Rangert blant verdens 225 beste universiteter, og det 56. mest siterte universitetet i verden. Og fokusert på å skape flere arbeidsplasser basert på forskningsresultater fra universitetet! Bare gull!

USF - kulturhuset som har vært med generasjonen min siden tidenes morgen, men som stadig fornyer seg. Et fantastisk sted å være på festival, konsert, kino, forestilling, utstilling, foredrag, festival, fest eller utendørs med utsikt til Askøy!

Og Ujevnt - en utrolig hyggelig bar med deilige cocktails servert i trivelige omgivelser av bartendere som også er blant byens fineste musikere og DJs. Så musikken på anlegget er så klart også deilig!

VilVite — vitensenteret for store og små, og et feita hus på alle måter.

Vera & Kyte er en utrolig spennende designduo vi garantert kommer til å høre mye fra. Sjekk dem ut hjemmesiden deres, og følg med på nyetableringen Muskedunder; en sjappe der Vera & Kyte har vært tungt involvert i utformingen.

Her må vi imidlertid skyte inn en til: Vizrt . Helt sykt hva disse folkene har fått til siden etableringen i ´97. De er nå til sammen 580 ansatte, og hadde 427 millioner kroner i inntekter første halvår i 2014 med et resultat for samme periode på 91 millioner.

Og Vaskeriet - siste nytt i Bar-Bergen fra den fine gjengen bak No Stress og Tasting Room. Kombiner sosial omgang med mosjon på ping-pong bordene. Litt som Tilt i Oslo, men hakket høyere forbrenning.

Og må nesten få nevne Vincci også; at noen tør å satse såpass drøyt i konservative Bergen er bra! Og big up til gjengen som jobber der og driver stedet; fett at en så drøy sjappe kan drives så personlig og koselig! Wedan - en glemt klassiker av et trash-metal band som hadde mye å si for enkelte av oss. Da Sepultura, Slayer, Kreator, Nuclear Assault og gammel Metallica kom til Askøy og Bergen!

Xmedia - sikkert nedlagt, men sjappen som sørget for at fattige studenter fikk seg G4 o.l. brukt og rimelig så tidlig som mulig.

Young Aspiring Professionals - igjen tilsynelatende selvpromoterende, men poenget med 10-årsjubilanten YAP Records er at labelet har gitt ut 15 fantastiske bergensbaserte band og artister så som albumaktuelle The Megaphonic Thrift, Baertur, Ungdomskulen, Kaptein Kaliber, John Olav Nilsen & Gjengen, Karin Park og Morten Traavik sitt Aid Aid prosjekt.

Zzzzzzz!

Ææææ?

Østre - dette huset for lydkunst og elektronisk musikk er et lokalt knutepunkt som samler alt fra det mest konseptuelle og eksperimentelle i Lydgalleriet til den mer tilgjengelige festivalen EKKO, arrangement som Bergenprisen og slippfester for lokale plateselskap så som PLOINK. Like ved Litteraturhuset i Østre Skostedet og rett ved selveste Skostredet med

Ådland -brødrene Vemund og Øyvind Ådland er to forfattere du bør merke deg! To enorme talenter vi hører altfor lite om men som alle bør sjekke ut med en gang. Stikk innom fantastiske Bergen Offentlige Bibliotek, eller be butikken på Litteraturhuset hoste opp godsakene!

Publisert

Mest lest

  1. To campingvogner veltet: – Ta ferie til vinden løyer, er rådet fra politiet

  2. Mange flere overlever nå en brystkreftdiagnose. Men én gruppe har ikke økt sine sjanser.

  3. Melder gult farevarsel for vind

  4. Trafikken direkte

  1. Gjesteredaktøren