— Vi har foreløpig siktet ham for overlagt drap. Alt taler for det, sier oberstløytnant Yutthana Rattanapan. Lørdag traff BT lederen for drapsetterforskningen på politistasjonen i Thailand.

Da ventet politiet fortsatt på å få avhørt den drapssiktede 59-åringen fra Drammen.

Vi trodde det bare var et leketøy

Lek Daowan, restaurantsjef, om pistolen

Fjeldsbø (54) ble drept med to skudd, før 59-åringen skal ha gjort et mislykket forsøk på å ta livet av seg selv. I helgen lå drammenseren på et sykehus i Petchaburi. Han skal være utenfor livsfare.

«Dommere avgjør»

— Han overlever. Vi kan ikke avhøre siktede før legene tillater det, sier oberstløytnant Rattanapan til BT. Drapsofferet Fjeldsbø ligger i et tempel ikke langt unna 59-åringens sykehus. Avdøde blir sendt til Norge, har ambassaden i Bangkok opplyst.

ÅSTEDET: Det var utenfor denne restauranten i Cha-am at den 54 år gamle bergenseren ble skutt og drept skjærtorsdag kveld. ARKIVFOTO: NISSA NYBERGET

— Overlagt drap kan føre til dødsstraff, sier oberstløytnant Rattanapan. At politiet mener drapet skjedde med overlegg, begrunner han med at 59-åringen hadde med seg en pistol - og at han hentet den fra mopeden rett før de dødelige skuddene falt. Ifølge en øyenvitneskildring BT har fått, hentet 59-åringen pistolen midt i en krangel med Fjeldsbø. Deretter ble 54-åringen drept med to skudd.På åstedet, i 20-tiden skjærtorsdag, fant politiet en 9 mm pistol liggende på bakken. Etter det BT kjenner til, gir overlagt drap i Thailand som regel fra 30 års fengsel til livstidsstraff.

— Straffen er det dommere som avgjør. Siktede blir varetektsfengslet til saken kommer for retten, forklarer etterforskningslederen. Thailand står på Amnestys liste over land som fortsatt praktiserer dødsstraff, det vil si at noen er blitt henrettet i løpet av siste ti år. Ifølge Utenriksdepartementet (UD) har Thailand dødsstraff for grovere volds- og narkotikakriminalitet.

Søndag kveld kan ikke pressevakt Veslemøy Salvesen i UD kommentere om dødsstraff har vært tema for den konsulære assistansen de gir 59-åringen.

— Generelt kan jeg si at i tilfeller der det er snakk om dødsstraff, er vi særlig påpasselig med vår kontakt med myndighetene. Vi søker alltid å påse at rettssikkerheten ivaretas i det landet norske borgere er i, sier Salvesen.

— Men vi kan ikke blande oss inn i skyldspørsmålet eller rettssakens gang, poengterer hun.

- Minnet om henrettelse

Drammenseren og bergenseren skal skjærtorsdag kveld ha havnet i krangel under dart-spilling på restaurant Lek Switzerland - i ferieparadiset Cha-am vest i Thailand. Som BT har skrevet, skal krangelen ha handlet om et bingoselskap 59-åringen eide nær halvparten av.

— De bakenforliggende forholdene mellom de to nordmennene har ingenting med Thailand å gjøre, forteller oberstløytnant Rattanapan til BT. Gjennom avhør har han fått vite at det handlet om uoverensstemmelser om penger i deres forretningsdrift hjemme i Norge.

Den drapssiktede mannen skal ha tapt rundt 1,5 millioner kroner etter investeringsråd fra Fjeldsbø.

En restaurantgjest fra Danmark var på åstedet da bergenseren ble drept.

— De to nordmennene spilte dart som venner. Da skuddene kom var det et sjokk, sier han. Han kjente begge overflatisk fra det skandinaviske miljøet i feriebyen.

— De hadde en form for forretninger sammen i Norge. Jeg visste at de samtalte om penger og var uenige. Men noe slikt som dette kunne jeg ikke forestille meg, forteller han.

Restaurantsjef Lek Daowan sier hun hørte det første skuddet, og at hun så 59-åringen rette pistolen mot Fjeldsbøs hode og skyte igjen.

— Jeg hadde sett at han var borte ved mopeden sin og hentet en bærepose og viste frem en pistol. Vi trodde det bare var et leketøy, forteller Daowan.