De fleste trodde lederkampen i Senterpartiet var avgjort, men mandag åpnet Marit Arnstad for at hun likevel kan være kandidat til å sitte i ledelsen i Senterpartiet.

- Jeg skylder partiet å ta en alvorlig gjennomgang av det, dersom jeg blir spurt av valg­komiteen, sa Arnstad til VG.

Signalene begeistrer Senterpartiets folk på Vestlandet. Ikke bare har 51-åringen fra Skatval i Nord-Trøndelag en høy stjerne i vest. Kandidaturet gjør det også enda vanskeligere for Ola Borten Moe å bli gjenvalgt som nest­leder.

- Arnstad utelukker Borten Moe. Han har et krevende nok utgangspunkt fra før. Skal det i tillegg komme inn et krav om geografi, så er det ikke plass til ham, sier Steinulf Tungesvik, som står Liv Signe Navarsete nær. I tre år jobbet han som statssekretær for henne i Samferdselsdepartementet.

Komité med nøkkelrolle

BT har snakket med en rekke vestlandspolitikere som sier det samme. Et ja fra Arnstad betyr at Borten Moe er ferdig. To trøndere i ledertrioen er én for mye. Men det er også utenkelig at Trøndelag ikke skal være representert. Derfor er det som ser ut som en snuoperasjon fra 51-åringen svært kjærkomment.

- Arnstad står sterkt i hele landet, sier Bjarne Undheim, fylkesleder i Rogaland.

- Det er bra at vi har flere navn å velge mellom, fortsetter Karen Marie Hjelmeseter, fylkesleder i Sogn og Fjordane.

- Mange er glad for at Marit Arnstad er villig til å stille, sier Kjersti Toppe.

Tirsdag skal sentralstyret i Senterpartiet ta stilling til om partiet skal ha et ekstraordinært landsmøte i år. I så fall blir det opp til en valgkomité å finne kandidater til ledervervene i partiet.

Det er landsstyret i partiet som endelig velger medlemmene i valgkomiteen. Hvert fylke innstiller to personer, en mann og en kvinne, som de mener er aktuelle. Men Senterpartiet har i motsetning til andre partier en turnus for slike valgkomiteer, der halvparten av fylkene får være med hver gang.

Nå er det følgende fylker som står for tur: Finnmark, Troms, Nord-Trøndelag, Oppland, Østfold, Sogn og Fjordane, Aust-Agder, Rogaland, Telemark og Buskerud. Det betyr at to fylker som regnes som sikre Borten Moe-kort får sine folk i komiteen, nemlig Nord-Trøndelag og Troms.

- Borten Moe er en god nest­leder og en viktig kandidat for Sp, sa fylkesleder i Troms, Hanne Braathen i helgen.

- Hele sentralstyret må gå

Det har derimot ikke manglet på Sp-ere som har tatt til orde for at nestleder Ola Borten Moe også må gå av dersom Navarsete går. Mange mener at man ikke kan stoppe der, men at hele ledelsen og sentralstyret i partiet må stille sine plasser til disposisjon, slik at valgkomiteen får starte med blanke ark.

- For meg er det naturlig at valgkomiteen får muligheten til å se på hele sentralstyret. Vi har et ansvar alle sammen, sier Ingunn Dalaker Øderud, sentralstyremedlem.

Hun påpeker at evalueringsrapporten i høst kom frem til at det var ledelsen, ikke lederen, som ikke fungerte optimalt.