Stephan (33) ble knivstukket i hjernen, varsler trippel erstatning

Politiet vil ha tiltale for drapsforsøk, etter at mann stakk Stephan (33) gjennom kraniet. Bistandsadvokaten varsler flere erstatningskrav.

Publisert Publisert

KNIVSTUKKET: I april i år ble Stephan Brandanger (33) knivstukket i hodet på Bybanen i Bergen. Slik så han ut da BT traff ham på sykehuset etter operasjonen. - Det klikket for ham, sa 33-åringen om knivstikkeren. ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN

  • Ørjan Torheim
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg holdt på å falle bort og ventet egentlig bare på å dø. Det kom sprut med blod ut av hodet mitt; det var helt vanvittig.

Det sa knivofferet, Stephan Brandanger, da BT snakket med ham etter skrekkhendelsen på Bybanen i Bergen.

Helsesituasjonen og livskvaliteten hans er svekket

Fredrik Verling, bistandsadvokat

Overfallet skjedde i 18-tiden tirsdag 7. april i år. Da BT snakket med ham på sykehuset to dager senere, fortalte 33-åringen om fire titanskruer legene hadde boret inn i hodet hans.

— Tenk at jeg kan snakke, se, høre, huske. Jeg forstår det rett og slett ikke, at han ikke traff noen viktige sentre i hjernen min, sa 33-åringen.

Har innrømmet

Nå er saken ferdigetterforsket av politiet og sendt til statsadvokaten. Strafferammen er så høy at det i utgangspunktet er en statsadvokat som må føre saken for retten.

BISTANDSADVOKAT: - Det er nokså åpenbart at han både fysisk og psykisk har alvorlige men etter denne episoden, sier Fredrik Verling, 33-åringens bistandsadvokat. ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ

Den siktede i saken er en 45 år gammel mann, tidligere domfelt ti ganger. Han ble pågrepet i Bergen seks timer etter knivstikkingsepisoden.

45-åringen har erkjent at han stakk Brandanger i hodet, etter at han først hevdet at han handlet i selvforsvar.

Mannen sitter fortsatt i varetekt i påvente av rettssaken.

Men saken er mer alvorlig enn legemsbeskadigelse, synes politiet. Etter hva BT erfarer, mener politiet det riktige vil være en tiltale for drapsforsøk.

— Han har ikke erkjent straffskyld for forsøk på drap, men for legemsbeskadigelse med særlig farlig redskap, sa advokat Eirik Nåmdal etter det siste fengslingsmøtet i saken for halvannen uke siden. Nåmdal forsvarer 45-åringen, som nå skal sitte fengslet frem til oktober.

Påtaleansvarlig for saken, politiadvokat Trond Eide, vil ikke kommentere ut over at han har sendt saken fra seg med en innstilling.

- Alvorlig

Knivofferets bistandsadvokat, advokat Fredrik Verling, sier det er snakk alvorlige men.

JAKT: Innsatsleder Ivar Kvant ledet jakten etter gjerningsmannen i april. Søket var blant annet rundt Brann stadion. ARKIVFOTO: GURO VALLAND

— Det er nokså åpenbart at han både fysisk og psykisk har alvorlige men etter denne episoden, sier Verling.På vegne av 33-åringen har han varslet at det kan bli aktuelt å fremme flere ulike erstatningskrav: Både oppreisningserstatning, menerstatning og erstatning for økonomisk tap.

Verling vil ikke si noe nærmere om størrelse på kravene i kroner og øre. Et eventuelt krav om menerstatning avhenger av om skaden er av «varig medisinsk art», poengterer han.

— Det tar også tid å finne ut hvilke konsekvenser skaden får på sikt. Min klient beskriver situasjonen som alvorlig for seg selv. Helsesituasjonen og livskvaliteten hans er svekket, sier bistandsadvokaten.

Og legger til:

— Ifølge det legene skal ha sagt til ham, har han vært svært heldig som kom levende fra det.

Påtalemakten ser for seg at rettssaken kan komme opp i løpet av høsten, og i hvert fall før årsskiftet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Innrømmer å ha stukket Stephan i hjernen med kniv

  2. Knivstukket på Bybanen

BT anbefaler

På syv år prøvde Øystein fem jobber og tre utdanninger. Så traff han blink.

Alle tre valgte feil studier etter videregående. Slik løste de det.

LES SAKEN