- De virker mer opptatt av hierarkiet enn av offeret

Justiskomiteens leder går kraftig ut mot politiledelsen i Bergen.

Publisert Publisert

REAGERER: Hadia Tajik (Ap), leder av Stortingets justiskomité, mener at politidirektøren har ansvar for å påse at politiet har kompetente ledere. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

  • Frode Sætran
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Les også: Får 100.000 kroner i bot

Spesialenheten sikter Hordaland politidistrikt for grov uforstand i tjenesten i forbindelse med Monika-saken.

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt eget hjem på Berge i Sund, 14. november 2011. Politiet henla saken som selvmord i august 2012, tross flere mystiske omstendigheter. Etterforsker Robin Schaefer varslet overordnede om mangelfull etterforsknig underveis, men fikk ikke gehør.

Les også

Politimesteren: - Det er gjort feil

Les også

- Overrasket over vedtaket

Nå ilegges Hordaland politidistrikt en bot på 100.000. De er siktet for grov uforstand i tjenesten.— Spesialenhetens konklusjon peker på en alvorlig svikt i politiarbeidet, sier Hadia Tajik, leder i Stortingets justiskomité til Aftenposten.no.

— Jeg kan som stortingsrepresentant ikke gå inn i enkeltsaken her. Også fordi Spesialenhetens konklusjoner kan påklages, sier hun.

Tajik uttaler seg derfor om Spesialenhetens kritikk og konklusjonene som enheten legger til grunn for avgjørelsen.

Les Spesialenhetens begrunnelse:

— Opptatt av egen posisjon

— Det fremstår som om ledelsen er mer opptatt av egen posisjon enn faglighet og kvalitet, mer opptatt av hierarkiet enn offeret, og mer opptatt av å legge saken død enn å se på hvilke langsiktige endringer som også må til for å etterforske en alvorlig kriminalsak på en kvalitetsmessig holdbar måte, sier Tajik.

Hun mener at politidirektøren må påse at politiet har kompetente ledere.

— Jeg forventer høy kvalitet i politiets arbeid i alvorlige kriminalsaker. Jeg håper ledelsen i Hordaland og politidirektøren er seg sitt ansvar bevisst. Hvis det er slik at dette politidistriktet mangler slike ledere, tilfaller det politidirektøren å få orden på det, sier hun.

Politimesteren

Tidligere denne måneden gikk stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp) ut iAftenpostenog krevde politimesterens avgang. Senere trakk politimesteren seg midlertidig, i påvente av spesialenhetens beslutning.

HAR GJORT FEIL: Konstituert politimester John Reidar Nilsen sa på onsdagens pressekonferanse at det ikke hersker noen tvil om at politiet har gjort feil. Foto: SCANPIX

Komitemedlem Hårek Elvenes (H) legger heller ikke skjul på hva han mener.— Her har Spesialenheten kommet med en knusende systemkritikk av Hordaland politidistrikt. Systemets ansvarlige i denne saken er politimesteren. Jeg har vanskeligheter med å se at hans muligheter til å komme tilbake er styrket etter dette, sier Elvenes.

- Kan skje hvor som helst

Lederen for Politijuristene, Sverre Bromander, frykter at dette kunne skjedd hvor som helst i Norge.

— Ja, jeg er redd for at slike feil kunne skjedd andre steder like gjerne som i Hordaland. For ordens skyld er det greit å minne om rettsprinsippet om at enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist, men det er neppe tvil om at det er begått feil i denne saken, sier han.

- Dypere problem

— Det blir for enkelt å kreve politimesterens avgang og tro at alt er greit. Dette går dypere. Det som trengs, er å prioritere etterforskning høyere enn den blir i dag. Vi trenger kontrollsystemer og eterutdaning av etterforskere og jurister, sier Bromander.

Konstituert politimester John Reidar Nilsen sier at de ikke har besluttet om de vil vedta forelegget. De har fem dager før de må bestemme seg. Han sier videre at de heller ikke har konkludert om det vil få personalmessige konsekvenser for enkeltpersoner.

Publisert