- Vi ser nå at et redningshelikopter burde blitt sendt tidligere

Politiet tar selvkritikk etter dødsulykken på Trolltunga, melder NRK.

FEM TIMER: Redningshelikopteret var på plass rundt fem timer etter nødsignalet ble sendt ut. Espen Mills

Sigrid Haaland

Det tok nesten fem timer fra turkameratene Espen Mills, Ole Selvåg og Tor André Qvale sendte ut nødmelding om ulykken på Trolltunga til helikopteret dukket opp.

— Vi ser nå at et redningshelikopter burde blitt sendt tidligere. Det er det ikke tvil om, sier avsnittsleder ved Hordaland politidistrikt, Hans Egil Berge, til NRK.

Les også:

Les også

Moren til kvinnen (24) som døde ved Trolltunga: «Vi har mistet en vakker sjel»

Det var Hovedredningssentralen (HRS) som mottok nødmeldingen, og i samråd med politiet ble det bestemt at politiet skulle hente mer informasjon om hva som hadde skjedd, mens helikopteret ble stående på bakken.

Politiet i Bergensvarte på SOS-anropet med en SMS-melding. Berge sier det er vanskelig å vite om det er en reell nødssituasjon eller ikke i området rundt Trolltunga fordi det ikke er dekning på mobiltelefon. Han sier at HRS er alene om å disponere helikopter i redningsoppdrag.

Les også:

Les også

- Vi opplever at politiet ikke tok nødsignalet på alvor

Hans G. Christensen, redningsinspektør i Hovedredningssentralen i Sør-Norge, sier at en nødmelding fra en GPS-spot skal bli vurdert på samme måte som andre nødmeldinger.

— Men siden meldingen kom fra land og ikke sjø, så var det Hordaland politidistrikt som fikk det videre ansvaret med å undersøke meldingen, sier han.

HRS skal evaluere redningsarbeidet som ble gjort i forbindelse med Trolltunga.

Espen Mills, som var en av dem som varslet om ulykken, viser til at hele hensikten med en nødpeilesender er å kunne rope på hjelp og stole på at den kommer ettersom ingen andre former for kommunikasjon er mulig.

— Vi sendte melding med nødpeilesenderen med en gang en britisk turist kom løpende og fortalte hva som hadde skjedd. Vår opplevelse var at nødsignalet ikke ble tatt alvorlig av politiet, sa Mills til BT dagen etter ulykken.