Mannen fikk boten firedoblet

Fordi 38-åringen ble tatt med narkotika i Vågsbunnen, må han betale 12.000 kroner i bot.

Publisert Publisert

DYRT STRØK: Vågsbunnen er et dyrt strøk å ferdes hvis man har narkotika på seg. Bøtesatsene her ligger høyere enn ellers i byen, hvis man tas med narkotika på seg. Foto: PER LINDBERG

  • Per Lindberg
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det går frem av en dom avsagt i Bergen tingrett. En 38 år gammel mann ble dømt for oppbevaring av narkotika.

Det var onsdag 27. august i fjor at han ble han stanset av politiet i Dyvekegangen 2. Han hadde 26 rivotriltabletter i lommen og en i skoen. Dette var to dager etter at Nygårdsparken ble stengt.

3000 andre steder

«Når det gjelder straffespørsmålet, har aktor lagt ned påstand om at tiltalte skal dømmes til

Les også

Politiet har delt ut over én million i narkobøter

en bot stor kr 12 000. En slik bot vil være markant høyere enn den ordinære boten for samme forhold, som vil ligge på omkring kr 3 000.

Dette er begrunnet med at politiet har operert med forhøyede bøtesatser som ett av flere tiltak for å motvirke en fortetning av narkotikarelaterte personer og hendelser i Vågsbunnen. Retten finner at det er adgang til å operere med geografisk differensierte bøtesatser», heter det i dommen.

— Jeg ser ikke helt poenget med å dele ut disse foreleggene. Det vil koste samfunnet dyrt, fordi mange må sone i fengsel siden de ikke har råd til å betale. Noen skylder opp mot 40.000 kroner fordi de har fått flere bøter, sa Ragne Hagrum Gjengedal til BT i fjor høst. Hun er styreleder i Foreningen for human narkotikapolitikk i Hordaland.

- Streng straff nødvendig

Der går det frem at Bergen har opplevd en «betydelig fortetning av narkotikarelaterte hendelser i Vågsbunnen etter at den største åpne russcenen i Bergen, Nygårdsparken, ble stengt.»

Politiet har signalisert at det er viktig å straffe narkotikarelaterte forseelser i området strengt for å motvirke slik fortetning. Det synspunktet deler Bergen tingrett.

Skal oppleve trygghet og trivsel

Politiet mener høye bøtesatser virker avskrekkende og «at det er sjelden at man er nødt til å bøtelegge samme person flere ganger. Dette er viktig for å hindre nyrekruttering til rusmiljøet fra unge personer, personer som har en svak tilknytning til miljøet, og eksterne selgere.

Det er også et sentralt hensyn at samfunnet, og særlig beboere i Vågsbunnen, i størst mulig grad skal oppleve trygghet og trivsel», heter det i dommen.

Kan betales i avdrag

Mannen ble altså tatt med pillene bare to dager etter at Nygårdsparken stengte. Ifølge dommen var det «kjent i miljøet at man ville reagere med større bøter for narkotikarelaterte forbrytelser i området ved Vågsbunnen etter at Nygårdsparken ble stengt. Dette ble gjort kjent gjennom en rekke kanaler», står det i dommen.

Ettersom 38-åringen ikke møtte i retten, er det uklart om han har god råd eller ei. Retten bemerker at selv om folk har dårlig råd, kan de betale ned boten i små avdrag, gjerne 2-300 kroner hver gang.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kritiserer politiet for narkobøter

  2. - Dette er renovasjon!

  3. To nye narkobøter i Vågsbunnen

  4. En effektiv og verdig rusomsorg

  5. Forbudslinjens fallitt

BT anbefaler

Skal du ha konfirmasjon i helgen? Disse reglene gjelder nå.

Bergen forbyr private sammenkomster med over 20 personer. Det betyr ikke at du må avlyse.

LES SAKEN