Kvinner dømt til 14 og 12 års fengsel for drap i Kvinnherad

Sigmund Gravdal levde i flere timer etter at han ble påført alvorlige skader.

Publisert Publisert

TILTALTE: De to kvinnene, 49 (til h.) og 38 år gamle, møtte hverandre under fengselssoning. Siden møtte de hverandre igjen i Kvinnherad for første gang 23. juli 2013.

  • Øyvind Lefdal Eidsvik
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Sigmund Gravdal (65) ble slått i hjel i sitt eget hjem i Kvinnherad, sommeren 2013. I dag har Gulating lagmannsrett besluttet å dømme to kvinner, 49 og 38 år gamle, til henholdsvis 14 og 12 års fengsel.

Den eldste av kvinnene ble også dømt i Sunnhordland tingrett, men da til ett år mindre fengselsstraff. Den yngste ble i tingretten frifunnet for medvirkning til drapet.

38-åringens advokat, John Christian Elden, skriver i en melding til BT at dommen ankes til Høyesterett.

Les også:

Les også

Legg skyld på venninna

I de to rettssakene forklarte de to kvinnene at de møttes i Kvinnherad etter ikke å ha sett hverandre på lenge. De hadde først møtt hverandre i fengsel, og blitt venner der.

Da de møttes igjen, drakk de først til det var tomt hjemme hos 49-åringen. De ville ikke at festen skulle ta slutt, og bestemte seg for å kjøre til Sandvoll, der Gravdal bodde, fordi de regnet med at han ville ha drikkevarer.

Ikke trodd på selvforsvar

Mens minnet til 38-åringen har vært dårlig, forklarte 49-åringen både i tingretten og i lagmannsretten at Gravdal gjorde flere tilnærmelser mot henne. Til slutt hadde hun kalt ham «en pedofil jævel». Ifølge henne ble da Gravdal rasende, og angrep henne. Kvinnen selv fikk tak i en øks som hun så slo Gravdal med. Hun har hevdet at det var i selvforsvar.

ØKS: Denne øksen var et av fire verktøy Sigmund Gravdal ble drept med. Foto: Politiet

Som i tingretten, er hun ikke blitt trodd av gulatingsdommerne. De skriver at voldshandlingene er over grensen for nødverge både i tid og ikke minst intensitet.

Les også:

Les også

Drapstiltalt forklarar: - Det var meg eller han

Dommerne mener at forklaringene til begge kvinnene er «fragmentariske, og lite i samsvar med tekniske funn». De tror heller ikke på fortellinegn om hvordan det ble slåsskamp — der Gravdal først ville ha kvinnene ut, og deretter holdt fast i 49-åringen for å slå henne.

Døde over timer

Forklaringen, skriver de, «fremstår som oppkonstruert og lite forenlig» med tilstanden til Gravdal. Han var også spinkel, med 49-åringen som den fysisk overlegne.

Gravdal mottok over 70 slag mot hode og kropp. Flere av dem var dødelige. Obduksjonen tyder på at døden tok lang tid - trolig flere timer.

— Jeg noterer at lagmannsretten legger til grunn at min klient ikke har utøvet noe av den volden som drepte avdøde, og vi er ikke enige i at hun kan dømmes for passivitet og manglende inngripen, skriver 38-åringens forsvarer, Elden.

49-åringens forsvarer, Odd Arild Helland, vil ikke kommentere saken utover at de vil bruke betenkningstiden på 14 dager til å vurdere en anke.

Les også:

Les også

Fann frikjents DNA på tre av fire drapsvåpen

Heller ikke forklaringen til 38-åringen tror de på, der kvinnen hevdet at hun ikke husket å ha vært til stede. 38-åringen fortalte derimot dagen etter drapet til flere andre at hun hadde vært til stede under voldshandlingene.

«(38-åringens) forklaring om at hun ikke var til stede, stemmer dårlig med tekniske funn i form av blodsprut», skriver lagrettsdommerne.

HJEMME: Sigmund Gravdal ble funnet drept i yttergangen på boligen sin på Sandvoll i Kvinnherad. Foto: Odd E. Nerbø

Tre av fire våpen

Og videre: «hennes DNA er avsatt på flere av drapsvåpnene, og utsagn fra henne til andre som underbygger at hun hadde sett medtiltalte slå flere ganger».

Les også:

Les også

- Eg fekk så panikk, eg blei så redd, eg såg døden i augene

Av de fire verktøyene som ble brukt til å drepe Gravdal, var 49-åringens DNA å finne på alle. 38-åringens DNA var på tre av dem.

38-åringen er også dømt for innbrudd i nabohuset i løpet av drapskvelden, mens 49-åringen ble frikjent på dette punktet.

Retten skriver at de ikke vet om bakgrunnen for drapet var krangelen med den eldste, eller også at han oppdaget at den yngste stjal fra ham.

«Men (38-åringen) har blitt involvert i basketaket på et tidspunkt da avdøde enda ikke var blitt passivisert, og dermed kunne ta tak i hennes klær», skriver dommerne.

HJEMME: Sigmund Gravdal ble funnet drept i yttergangen på boligen sin på Sandvoll i Kvinnherad. Foto: Odd E. Nerbø

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Første korona­tilfelle på Voss sidan mars: – Har køyrt bil aleine heile vegen

  2. – Han vil komme inn med stort humør

  3. Omkom etter frontkollisjon med lastebil på E39

  4. Som turist frå Austlandet forventar eg betre enn dette

  5. Kompisane utnyttar siste kveld før skjenke­stoppen: – Det blir brått litt seint i dag

  6. – Vi er bekymret. Neste uke kan bli krevende.