- Rottenes tid er over i sentrum

Grunnsteinen for den nye bossugsterminalen ble lagt ned i Jekteviken. Skal revolusjonere avfallshåndteringen.

ÅPNINGEN: Monica Mæland legger ned grunnsteinen for den nye bossterminalen i Jekteviken, sammen med Martin Nilssen Blytt fra Ungdommens bystyre.
ÅPNET: Terje Strøm i Bir, Martin Nilssen Blytt fra Ungdommens bystyre og næringsminister Monica Mæland under nedleggelse av grunnsteinen for den nye bossterminalen i Jekteviken.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— En 100 år gammel epoke er over. Slik sett er dette en slags begravelse, men det er også en slags fødsel. Det blir en helt ny måte å samle inn boss på, sier Steinar Nævdal i Bir.

Onsdag morgen markerte de starten på byggingen av det nye anlegget på Dokken. Med seg har han både byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H), samt næringsminister Monica Mæland (H) som blir gudmor for bossnettet.

Mindre gift

Daglig leder i Bir Nett, Terje Strøm, peker på den massive jobben som er gjort med å fjerne de giftige massene i grunnen. Her lå nemlig Bergen Gassverk og var i drift fra 1908 til 1985. I denne perioden ble det produsert gass av både kull, tjære, tungolje og lettbensin. Rester fra produksjonen sev ned i grunnen.

— Det var bare byens mest forurensede tomt som var tilgjengelig da vi skulle bygge denne terminalen, ironiserer Strøm.

Massene er nå tatt opp, flyttet til Nederland, renset og skal nå brukes til veibygging.

Bossrevolusjon

Leveransene fra gassen stoppet opp i 1985. Nå er Bir klar for å levere det neste store bidraget til samfunnstrukturen, nemlig bortfallet av bosspann.

— Å gå fra spann til rør er den neste store avfallsrevolusjonen i Bergen.

Les også

Nå skal de fjerne stinkbombene

Med massene borte, mener Strøm de nå er på oppløpssiden av bossnettbyggingen, og at bare «plankekjøring» gjenstår. Når anlegget står ferdig vil de to støvsugerne ha kapasitet som tilsvarer 1500 støvsugere. De skal suge opp avfallet fra de forskjellige nedkastene som etableres rundt om kring i sentrum.Selve nedkastene skal på plass i sommermånedene juni/juli. Oppstart av anlegget skal være den 30 oktober.

— Bare tenk dere å kunne gå ut med rekeskallet en varm sommerdag, og vips, så er det borte. Det er ikke bare en drøm, sier Strøm, som påpeker at de 500 nedkastene i sentrum skal erstatte 10.000 bosspann.

Bort med rottene

Men rekeskallene og bosspannene er ikke de eneste ubudne gjestene han satser på å bli kvitt i årene som kommer.

— Rottene skal ut av sentrum, slår Strøm fast.

Les også

Regningen for dette er det du som får

Styreleder i Bir, Kenneth Stien (H), slår fast at bossnettet i Bergen blir det største i verden som er bygget i en middelalderby. Næringsminister Monica Mæland (H) hadde tatt turen til Bergen for å legge ned grunnsteinen. Hun var byrådsleder da bossnettet ble vedtatt bygget for syv år siden.— Det har vært krevende, ikke bare fysisk, men også kostbart. Jeg vil takke nabokommunene som bestemte seg for å bli med på et spleiselag, sier Mæland.

Hun priste også Graveklubben i Bergen, som har koordinert alt gravearbeidet i Bergen sentrum.

— Hadde vi ikke samordnet oss, hadde det blitt enda mer kaotisk enn det vi har opplevd.

Publisert: