Da han sa kameratens navn i mobilen, fikk han en kniv i hjertet

Navnemisforståelse holdt på å ende med døden for tilfeldig forbipasserende mann (28).

Publisert Publisert

RYKKET UT: Politiet på plass etter den nesten-fatale knivstikkingen i Lien i Bergen i februar i fjor. Til politiet dagen etter forklarte knivstikkeren at han gjennom kampsport hadde «blitt opplært til å stikke der det gjorde verst». Foto: Elias Dahlen (arkiv)

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Tirsdag 24. februar i fjor ble en 28 år gammel mann knivstukket i Lien i Bergen.

Det ene stikket, ifølge tiltalen, gikk «gjennom brystbenet og inn i hjertet».

28-åringen var bevisstløs da ambulansen kom frem etter noen minutter, og han fikk blodoverføring på stedet. Legen som fulgte med luftambulansen har forklart at han oppfattet 28-åringen som «helt klart døende».

Rettsmedisineren skrev i sin erklæring at knivofferet trolig «ville ha dødd i løpet av noen minutter dersom han ikke raskt var blitt behandlet.»

Les også

Turgåere fant død mann ved Ulriksbanens nedre stasjon

Fortalte om torpedoer

I mai ble en bergensmann tidlig i 30-årene dømt til fire og et halvt års fengsel for knivstikkingen og noen andre forhold. Den tidligere straffedømte mannen, som har vært rusmisbruker i årevis, anket til lagmannsretten.

Av en fersk dom fra Gulating lagmannsrett går det frem at hele knivstikkingen bunnet i et maksimalt uheldig navnesammentreff. Historien om opptakten er som følger:

Like før knivstikkingen den aktuelle februarkvelden ringte den da 31 år gamle mannen til politiet. Han forklarte at han nettopp hadde hatt besøk av to muligens bevæpnede personer som skulle presse ham for penger.

Han oppga navnet på den ene, en mann – og fortalte ellers politiet at han hadde bevæpnet seg med kniv overfor de angivelige pengeutpresserne.

Les også

Politiet mener de vet hvorfor Trude (38) ble drept

Ga røyk og fyr

10-15 minutter senere gikk han ut. På motsatt side av gaten sto en for ham ukjent mann. Denne mannen fikk bomme en røyk av tiltalte, og den ukjente mannen fikk også fyr av ham.

Så skjer det som ifølge dommerne utløser knivstikkingen: Den tilfeldig forbipasserende 28-åringen tar frem mobilen sin for å ringe en kamerat han venter på. Han sier fornavnet hans og ber ham komme.

Tilfeldigvis har kameraten akkurat samme fornavn som en av mennene som skulle ha oppsøkt 31-åringen. Det får den tiltalte til å tro at 28-åringen snakker med den angivelige torpedoen. Navneforvirringen får 31-åringen til å ta frem kniven, og kort tid etter ligger 28-åringen på bakken med livstruende skader.

«Det reelle forhold var imidlertid at fornærmede ikke kjente til NN (den angivelige torpedoen, red.anm.) eller tiltalte før denne hendelsen, men tiltalte oppfattet situasjonen uriktig», heter det i dommen.

Les også

Stephan (34) fikk kniv inn i hjernen: – Jeg var forberedt på å treffe Vårherre

«Gikk eller løp noen meter etter»

I lagmannsretten krevde knivstikkeren kortere fengselsstraff. Forsvareren hans, advokat Jørgen Riple, mente det må telle formildende at 28-åringen «gikk eller løp noen meter etter domfelte» før det alvorligste knivstikket kom.

Det synes ikke dommerne i lagmannsretten. «Domfeltes knivbruk overfor fornærmede fremstår som helt uforholdsmessig og som en massiv og meget farlig overreaksjon», skriver de.

Ankebehandlingen dreide seg også om oppreisningsbeløpet til 28-åringen. I tingretten ble tiltalte dømt til å betale 125.000 kroner i slik erstatning. Offerets bistandsadvokat mente mellom 175.000 og 200.000 kroner ville være riktig.

Enden på visen ble samme fengselsstraff, men at oppreisningen økes til 150.000 kroner.

Dommerne fremhever at den nå 33 år gamle mannen grep aktivt og trolig livreddende inn ved at han selv tilkalte politi og lege etter knivstikkingen, uten at det får innvirkning på straffen.

Publisert