- Vi har nesten blitt vant til slike angrep

Pinar Heggernes fra Bergen bor i Istanbul. Hun mener det ikke går lang tid fra angrepene skjer, til tilstandene normaliseres.

Publisert Publisert

FORSKER: Pinar Heggernes er i ferd med å avslutte sitt forskningsopphold ved Istanbul universitet. - Man kan aldri vite hvor neste angrep slår til, så det er ikke noe vits i å slutte å leve sitt normale liv, sier hun. Foto: Privat/REUTERS/Murad Sezer TPX IMAGES OF THE DAY

  • Martine Markussen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tirsdag kveld ble Atatürk flyplass i Istanbul rammet av et terrorangrep. Flere titalls personer skal være drept, og over et par hundre skal være skadet. Det er ventet at antallet vil øke. Les mer om angrepet her.

Pinar Heggernes var på egen avskjedsfest da angrepet på flyplassen skjedde. Hun er opprinnelig fra Tyrkia, men har bodd i Bergen de siste 30 årene. Nå er hun i ferd med å avslutte sitt forskningsopphold ved Istanbul Bogazici Universitet.

— Det er fryktelig trist det som har skjedd. Man føler seg veldig heldig at en ikke blir rammet selv, sier hun.

- Ting blir normalisert fort

Til vanlig jobber Heggernes som professor ved Universitetet i Bergen. På grunn av forskningsoppholdet har hun bodd i Istanbul siden januar, og har dermed vært i Tyrkia under flere av terrorangrepene som har skjedd det siste året.

LES OGSÅ:

Les også

Minst elleve drept av bombe mot politibuss i Istanbul

— Man merker at folk rundt blir preget av angrepene, men det varer kun i noen timer eller et par dager – og så går det tilbake til hverdagen. Ting blir normalisert veldig fort, og jeg føler nesten at folk har blitt vant til at slike angrep skjer, sier hun.

Heggernes holdt seg hjemme fra jobb onsdag. Hun bor omtrent 20 kilometer fra flyplassen der angrepet skjedde, og forteller det var veldig rolig i gatene på formiddagen, men at det begynner å ta seg opp med folk igjen.

Forrige uke organiserte hun en stor konferanse ved universitetet, som hadde 60 deltakere fra land over hele verden.

— Jeg er veldig takknemlig for at alle de besøkende kom seg trygt hjem. Veldig mange av disse reiste via Atatürk flyplass.

Føler seg ikke utrygg

På de seks månedene hun har bodd i Tyrkia, har hun aldri følt seg utrygg.

— Man ser seg selvfølgelig over skulderen hvis det er noe som ser mistenkelig ut, men man kan aldri vite hvor neste angrep slår til, så det er ikke noe vits i å slutte å leve sitt normale liv. Jeg har for eksempel aldri unngått å ta kollektivtransport på grunn av dette, sier hun.

Hun forteller at byen er veldig stor i areal, i tillegg til at det bor et titalls millioner mennesker der. Derfor kalkulerer hun stadig med at sannsynligheten for at et terrorangrep skal skje akkurat henne er svært liten. Heller ikke familien hennes tenker noe særlig over at hun er i Tyrkia.

— Jeg har faktisk ikke snakket med noen hjemme etter gårsdagens angrep. Men de var nok ganske trygge på at jeg ikke var rammet, siden de visste hvor jeg var, sier hun.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Tyrkia har interesse av å skylde på IS

  2. Mange drept i selvmordsangrep på flyplass i Istanbul

  3. Stoltenberg fordømmer angrepene på Atatürk

BT anbefaler

Kvinne funnet død i Åsane: Mann som var i leiligheten har fått forsvarer

– Jeg har snakket med ham i mange timer på sykehuset, sier advokat Erik Johan Mjelde.

LES SAKEN