Varsler tvangsmulkt mot Skattelisten.info

Forbrukerombudet reagerer på de aggressive innkrevingsmetodene til Skattelisten.info. Nå varsler de tvangsmulkt.

VARSEL: Denne uken sendte Forbrukerombudet et brev til skattelisten.info der de varsler om forbudsvedtak med tvangsmulkt og brudd på markedsføringsloven.
  • Marianne Nilsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Tidligere denne uken fortalte Bergens Tidende om Knut Johan Raa, som har fått flere aggressive meldinger fra skattelisten.info.

– Når skattelisten.info feilaktig varsler om at de tar saken til tingretten, eller varsler at de vil melde saken til politiet, kan det skremme forbrukeren til å betale kravet i stedet for å la forliksrådet behandle saken. En slik fremgangsmåte legger et stort press på forbrukeren, og er ulovlig, sier juridisk direktør i Forbrukerombudet, Frode Elton Haug.

Tirsdag denne uken sendte derfor Forbrukerombudet et brev til selskapet bak skattelisten.info, Services by Kristiansen, der de varsler tvangsmulkt for brudd på markedsføringsloven.

I brevet står det: «Etter å ha foretatt en vurdering av Services by Kristiansen sine siste tilbakemeldinger er det tydelig at Services by Kristiansen fortsatt gjør seg skyldig i brudd på markedsføringsloven.»

– Hvis det er noen som nekter å endre en praksis som vi mener er i strid med markedsføringsloven, kan vi gi vedkommende tvangsmulkt så lenge de bryter loven. Vi mener han bryter loven, når han sier at han vil fortsette å varsle om tingretten, sier han.

Les også

Noen søkte i skattelistene med navnet til Knut Johan Raa. Nå sitter han igjen med en kjemperegning.

Juridisk direktør i Forbrukerombudet, Frode Elton Haug.

– I strid med loven

Som Bergens Tidende skrev tidligere i uken, har både Forbrukerombudet og Forbrukerrådet mottatt en rekke klager om skattelisten.info, siden tjenesten kom.

– Vi mottar fremdeles klager fra folk som reagerer på den aggressive måten selskapet krever inn penger på. I det siste har selskapet sendt ut SMS og brev om at saken blir sendt til tingretten dersom man ikke betaler kravet. Dette er feilinformasjon, fordi en slik sak ikke kan sendes direkte til tingretten før saken er behandlet i forliksrådet, sier Haug.

– Selskapet varsler også at de vil melde saken til politiet dersom folk som får regningen hevder han ikke har brukt skattelisten.info. Dette er også aggressiv handelspraksis i strid med markedsføringsloven.

Men som Bergens Tidende skrev denne uken mener Forbrukerombudet at tjenesten er lovlig.

– Har man brukt tjenesten, og på forhånd fått opplysning om at man ikke har angrerett og hvor mye det koster, så må man betale selv om han krever inn penger på en aggressiv måte, sa Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Bruk av fødselsnummer

Også Datatilsynet har en aktiv sak mot skattelisten.info. I et brev til Services by Kristiansen, datert 3. august 2016, krever de en redegjørelse for hvordan skattelisten.info bruker fødselsnumrene på siden.

– Han sier at han bruker det til å legitimere at den som har bestilt er rett person, med fødselsnummeret kan ikke brukes som legitimasjon, sier juridisk rådgiver i datatilsynet, Tobias Judin..

«Man kan altså ikke bruke fødselsnummer til å identifiserer kunder», står det i brevet til Services by Kristiansen.

– Hvem som helst kan få tak i det nummeret. Det sier ingenting om at det er denne personen som faktisk har foretatt søket på siden, sier Judin og legger til:

– Vi har fått svar fra han, men har ikke fattet et vedtak i saken. Så jeg kan ikke uttale med mer rundt dette akkurat nå.

Les også

Ekteparet fikk gigantisk skattesmell. Så gikk det opp for dem hva som hadde skjedd.

Frist på en uke

På nettsiden til skattelisten.info står det: «Vi gjemmer dokumentasjon på alle bestillinger, og kan til hver en tid dokumenterer hver eneste bestilling og levering samt identifisere den computer som der er bestilt fra.»

– IP-adresse, med andre ord. Enkeltpersoner kan ikke knytte en IP-adresse til en person. Det er nettleverandøren som sitter med den koblingsnøkkelen, og kan si hvem som sitter på abonnementet, sier Judin.

– Han kan heller ikke vite hvem som bruker dataen med denne IP-adressen. Det er ikke nødvendigvis den som abonnementet står på.

Ifølge juridisk direktør i Forbrukerombudet, har skattelisten.info fått en uke på seg til å endre måten de krever inn penger på.

– Vi vet at han har mottatt brevet. Hvis han ikke endrer praksisen innen denne fristen, vil Forbrukerombudet fatte vedtak om tvangsmulkt, sier Haug.

Stenger i seks måneder

Forbrukerombudet har også lagt ut mer informasjon om dette på sin Facebook-side.

Dette er svaret Bergens Tidende får fra skattelisten.info:

«bt.no har laget en overtredelse av norsk lov. Det har skattelisten.info ikke siden våre rettelser 18 april 2016. Alle beskyldninger om annet vil bli rettsforfulgt. Jeg vil derfor gjerne IGJEN advare om at hvis deres nye artikkel inneholder så meget som EN ENESTE falsk beskyldning vil dette bli rettsforfulgt i en separat sak med krav om erstatning i tillegg til den som allerede ligger. Vi ses i Tingretten.»

Denne meldingen ble også lagt ut på nettsiden til skattelisten.info i dag: «PRESSE: Skattelisten.info vil ikke ta imot kunder de neste ca. 6 måneder. I denne tid vil der bli fokusert på å gjennomfører alle de varslede søksmål og erstatningskrav.»

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Regjeringen vil ha slutt på anonym snoking i skattelistene

  2. Betaler du mer skatt enn nødvendig?

  3. Over 45.000 i Bergen skal ha fått restskatt

  4. Toppolitikere i kø for å vise skatteoppgjøret

  1. Forbrukerombudet
  2. Forbrukerrådet
  3. Datatilsynet
BT anbefaler

Sier livredderne er preget etter ulykken. – Det skjedde ekstremt fort.

Ble gitt førstehjelp på stedet.

LES SAKEN