O oktoberjul med din glede

Julen varer ikke bare helt til påske. Nå starter den i oktober også.

JULESTOL OG JULESTJERNER: På Ikea er julestemningen et faktum. Ifølge kommunikasjonsrådgiver Kristian Willanger kjøper folk juledekorasjoner tidlig blant annet for å ta det med til hytter og ferieboliger i høstferien for å dekorere der. HELGE O. SVELA

Selv om nettene ikke er blitt lange, og kulden ikke er satt inn, er butikkhyllene i Bergen allerede fylt til randen med juleprodukter. Kakemenn, pepperkaker og smultringer var det som møtte Erik Rósen da han gikk på Lerøy mat på Galleriet torsdag.

— Det er helt elendig. Vi rakk såvidt å komme inn i oktober før julen var i hyllene, sier Rosén.

Han vil ikke ha jul i butikkene før i desember.

— Da er det lov. Da kan man begynne å glede seg til jul, sier han bestemt.

Shorts og julebrus?

Daglig leder for Lerøy, Hans K. Karlsen, er enig.

— Personlig synes jeg det er altfor tidlig.

BRUSNISSE: Ingenting skaper julestemning som en sixpac med julebrus i oktober. Eller?

KAKEMENN: På Rimi står kakemennene oppstilt, klare for å bli revet bort av lengtende julehjerter. HANNE LOUISE ÅKERNES

GULLJUL: På Ikea er treet dekorert med gullkuler og kullhjerter. Og høyt i toppen den blanke stjerne? HELGE O. SVELA

SALT HØYTID: Pinnekjøttet, for mange vestlendinger den viktigste ingrediensen i julens måtid, er allerede i butikkene. HANNE LOUISE ÅKERNES

— Det er ikke så mange uker siden vi gikk i shorts og det var varmt og fint, og så kommer juleproduktene. Det føles litt feil. Men det er min personlige mening.

Men forretningsmannen Hans K. Karlsen har et mer forretningsmessig syn på det:

— Det er markedet som bestemmer.

— Men det skal sies at det selger godt, det gjør det. Julebrusen får vi tidlig spørsmål om når vi får inn. Men jeg ser jo blant annet på Facebook at det er mange som mener vi tar det inn for tidlig.

Men julesnopet hans får du aldri

Julebrus og julekaker, det kan daglig leder for Lerøy mat stå inne for. Men julesnopet, det venter han med.

Les også

- Dette var litt vel tidlig

— Det tar vi ikke inn før i begynnelsen av november. Jeg forsøker å holde igjen så lenge som mulig, der må vi ikke nødvendigvis være først ute.

På Lerøy pleier de å vente til andre uken i november med å ta inn julesnopet. Omtrent på samme tid begynner pinnekjøttet og juleribben å dukke opp i kjøttdisken.

— Men jeg reagerer nok litt på at mange produkter kommer med juleinnpakning når datoen går ut lenge før jul. Men det er ikke så lett å gjøre noe med. Bestiller vi tradisjonelle egg, så kommer de plutselig med julemotiv. Det er ikke så lett å gjøre noe med, sier Karlsen.

- Ja, julen er i gang

Også på møbelkjeden Ikea ringes julen inn allerede nå. Juletreet står fremme i all sin prakt, ferdig pyntet med kuler og stjerner i både gull og sølv. Over to måneder før selve julekvelden er over oss.

— Vi har forståelse for at noen synes det er tidlig å sette opp julepynt allerede i oktober, men vi ser også at mange ønsker å komme i gang med forberedelsene tidlig, sier kommunikasjonrådgiver for Ikea Norge, Kristian Willanger.

- Får dere mange klager?

— Jeg vil ikke si at vi får mange klager, men vi har fått noen henvendelser fra folk som synes det er for tidlig. Og det har vi forståelse for.

En del av forklaringen på julestemningen på Ikea, er at julesortimentet er en del av vintersortimentet, og at de nå er i gang med å gå fra sommersesong til vintersesong på IKEA.

— Og så er det jo noen som er tidligere ute med å bygge opp julen i år, og blant disse er Ikea Åsane. Men ja, det stemmer at julen er i gang, sier Willanger.

Pepperkakedeig går som varmt hvetebrød

— Vi ser at juledekorasjoner og pepperkakedeig blir revet vekk så fort det kommer i hus, så det er helt klart at det er et marked for det.

- Når selger dere mest juleeffekter?

— Julesortimentet er populært hvert år, men vi selger nok mest i midten av denne perioden, når vi nærmer oss november og advent.

- Dere er ikke redd for å ødelegge julestemningen, da?

— Nei, vår oppgave er å legge til rette for at nordmenn får tak i det de trenger for å være sammen i julen og få en fin feiring, sier Willanger.

NÅR ER DET JUL? Rakel Steffensen (28) og Kristine Sørensen (29) merket seg julestemningen i det de kom inn på Lerøy mat. - Jeg så noe noe allerede i september!, sier Sørensen.Begge mener julen kommer litt for tidlig.- Rundt midten av november hadde passet bra, mener Steffensen.Sørensen bryter inn.- Nei, desember, da er det jul. ADRIAN NIELSEN