Femdobler faren for tidlig død

En 40 år gammel, overvektig storrøyker har fem ganger større risiko for å dø før fylte 70 år, sammenlignet med en normalvektig person som aldri har røykt.

FARESIGNAL: Røyking er farligere enn overvekt alene, viser en ny undersøkelse. Men fedme og overvekt sammen er ekstra farlig. ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix

  • Eivind Digranes
  • Kjell Østerbø
  • Pål Engesæter
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Fedme og røyking er de to viktigste grunnene til at folk dør som middelaldrende, viser en stor norsk undersøkelse.

— Halvparten av storrøykende menn med fedme døde før de rakk å fylle 70 år, mens 90 prosent av dem med normalvekt, som aldri hadde røykt, levde til 70 år. Dette er enorme forskjeller i tidlig død, og viser hva livsstil betyr for levealderen, sier professor Stein Emil Vollset ved Universitetet i Bergen. Han er også forsker ved Folkehelseinstituttet.

DØDELIG BLANDING: - Overvekt og røyking mangedobler faren for at du dør som middelaldrende, sier professor i statistisk medisin Stein Emil Vollset. FOTO: LEIF GULLSTEIN

Tallene kommer frem i en studie av dødsårsak og livsstil for over 60.000 norske kvinner og menn. Studien, som er utført av Folkehelseinstituttet, viser at samlet døde 11 prosent av kvinnene og 21 av mennene i Norge i alderen mellom 40 og 70 år.

Kombinasjonen fedme og storrøyking er en dødelig miks, den femdobler risikoen for å dø som middelaldrende for både kvinner og menn. Om lag halvparten av dem som dør i denne gruppen, er under 60 år gamle når de dør.

Tre av ti mannlige storrøykere med normalvekt døde før fylte 70 år. Statistikken viser at røyking gir større risiko for å dø tidlig enn overvekt alene.

— Den vektøkningen mange får når de slutter å røyke, er mye sunnere enn å fortsette å røyke, sier Vollset.

Tynne røykere med en BMI under 20 dør også tidlig. Fire av ti i menn i denne gruppen døde i yngre alder enn 70 år.

Les også

- God helse gir livslyst i kvardagen

Kjønnsforskjellen borte

På 1970-tallet røykte på det meste 50 prosent av alle norske menn, mens kvinnene en periode var over 30 prosent.

— Nå har andelen røykere falt til 16 prosent, den samme for både menn og kvinner. Nedgangen har derfor vært størst blant menn, men det finnes ikke lenger noen kjønnsforskjell når det gjelder røyking, sier Vollset.

Røykingen har altså avtatt betydelig, men fedme og BMI går fortsatt i feil retning, ifølge forskeren.

- Salt er noe svineri

Hva folk dør av midt i livet, har endret seg med levesettet. I den perioden studien dekker, var kreft den vanligste dødsårsaken blant kvinner, med hjerte- og karsykdommer som nummer to på listen. For menn var hjerte- og karsykdommer den viktigste dødsårsaken, med kreft på annenplass. Fra år 2000 er kreft også blitt den vanligste dødsårsaken blant menn.

Medisinske fremskritt innen forebygging og behandling av hjerte- og karsykdommer gjør at færre dør unge av dette nå. Samtidig slutter stadig flere å røyke. Den store, internasjonale sykdomsbyrdestudien (Global Burden of Disease 2010, Seattle), har publisert tall også for Norge. Nå dør rundt 10.000 mennesker i Norge av årsaker som er beslektet med dårlig kosthold, og om lag 6600 av røyking.

— For mye salt er noe svineri, og en undervurdert fare som øker blodtrykket. Dette er et større helseproblem enn mange er klar over, og det er mye skjult salt i bearbeidet mat. Folk bør erstatte salt med for eksempel chili, sitron eller hvitløk, sier Vollset.

Ikke bare livsstil

Vollset trekker frem fedme og overdreven alkoholbruk som livstruende trekk i livsstilen vår nå.

— Det er ikke et eget sted på dødsmeldingen hvor alkohol kan registreres. Likevel vet vi at dette er en viktig medvirkende årsak til tidlig død for mange. Stor alkoholbruk øker faren for mange andre sykdommer, blant annet flere typer kreft. I tillegg fører alkohol til mange ulykker og mye ulykke. Forskerne i Seattle har beregnet at rundt 800 dødsfall i Norge hvert år skyldes alkohol, og det er forsiktige tall, sier Vollset.

Vi kan ikke forklare alle tidlige dødsfall med livsstil. Noen vil alltid dø i relativt ung alder selv om de har levd sunt. Det kan skyldes genetiske forhold eller at de rett og slett hadde uflaks.

— Det er kanskje ikke noe poeng å bli eldgammel hvis du ikke beholder helsen. Men man kan sterkt redusere risikoen for å dø som middelaldrende ved å endre livsstilen, sier professoren.

royk2.jpg

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Folk vil se at dette blir et smykke for hele byen

Vi trasker langs sporet til Bybanens linje 2 fra Bystasjonen til Møllendal.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 46 nye smittede: – Vi begynner å se effekten av en helg der folk koste seg ekstra mye

  2. Smitteutbrudd blant studenter etter «sosiale sammenhenger» sist helg

  3. – Noen kunder er så ufine at man blir sittende i sjokk

  4. Tesla målt to ganger til 221 km/t – ny vending i rettssaken i dag

  5. – Dette er det største feilgrepet i Bergens moderne historie

  6. Se hvor mange vaksine­doser din kommune får