Etter mange års utålmodig venting fra ulikt hold er nå endelig arbeidet startet med å totalforvandle bakkeområdet fra Vestre Torggate og opp til Johanneskirken.

— Byggetiden er satt til ett år. Det betyr at vi neste april kan bevege oss opp og ned på nye trappetrinn i granitt, ta en pust i bakken på en av klossene - akkompagnert av sildrende vann som renner forbi - og nyte utsikten fra det nye byrommet i krysningen ved Rosenbergsgaten, sier Mogens Lock Hansen.

SLIK BLIR DET: Skissen viser hvordan bakken vil se ut i april neste år.
LANDSKAP DESIGN, V/ARNE SELEN

Spsialrådgiveren i Bergen kommunes grønn etat er overbevist om at anlegget vil fremstå som innbydende både for bergenserne, turister og andre tilreisende.

Fullfiansiert i fjor sommer

Det var i juni i fjor byrådet klarte å finne ni ekstra millioner kroner til prosjektet, som da ble fullfiansiert med 16,3 millioner. Byggearbeidene skulle starte i fjor høst, men først to forsinkelser senere er arbeidet nå i gang.

— Vi har startet nede ved Vestre Torggate og holder på med masseutskiftelse av hele bakken opp mot Rosenbergsgaten. Deretter vil vi starte forskaling med betong som grunnlag for montering av de nye granittrinnene til ny trapp, sier Lock Hansen.

Gamle rør og kabler

Når BT stikker bortom byggeplassen, er Bjørn Ulvatn og Arnstein Kvalheim fra Rune Ulvatn Entreprenør AS i gang med å sikre noen gamle ledninger og rør som under graving kommer frem i dagen like nedenfor Rosenbergsgaten.

— Det er alltid ekstra krevende når vi må håndtere rustne kabler som ser helt like ut. Den ene er trolig et gammelt gassrør, men heldigvis uten gass, smiler de to arbeidskarene.

Det er Bydrift som har fått jobben med å fiffe opp bakken til det ugjenkjennelige og som igjen er oppdragsgiver til Rune Ulvatn Entreprenør.

En populær turistrute

De ødelagte trappene fra Vestre Torggate og opp mot Johannsekirken har skjemmet bybildet i mange år. Stripen fra Kjøttbasaren ved Torget og helt opp til Johanneskirken er en yndet turistrute, men siste etappe opp bakken har lenge vært en utfordring å ta seg frem i - både for unge og eldre personer.

Nå er de to trappeløpene opp bakken stengt på grunn av det pågående arbeidet. Og om ett år skal løse heller, brukne heller og ingen heller i det hele tatt være erstattet med trappetrinn i granitt og ifølge grønn etat en opplevelse av en tur, enten man beveger deg oppover, nedover eller bare vil nyte utsikten fra den nye plassen i Rosenbergsgaten.