Det var for to uker siden at noen turgåere kom over kattuglen Muggle ved et eldresenter i Fyllingsdalen. De så han var slapp og dårlig, og ante ugler i mosen. Da de ringte nødetatene, tok det ikke lang tid før de rykket ut.

— Vi fikk melding fra brannvesenet om uglen klokken 22.03. Vår jobb er å redde liv, og vi liker ikke å avlive dyr. Derfor prøver vi alltid å redde dem om vi kan, sier Kjersti Opdal, politiførstebetjent ved Bergen vest politidistrikt.

Politiet tok med seg boksen med ugle Muggle, og ringte til Dyrebeskyttelsen og Dyreklinikken på Tertnes. På hjemmevakt satt Hilde Grov. Lite visste hun om at hun snart skulle bli forelsket i en brun og fjærete fugl.

— Det er ikke akkurat noe man opplever hver dag, men jeg tenkte jeg skulle ta utfordringen. Jeg trodde ikke den kom til å overleve, men jeg ville gi det et forsøk. Det angrer jeg ikke på i dag, forteller Grov.

Alvorlig syk

Ugle Muggle ble innlagt. Han var slapp, lente seg passivt mot buret og enset lite av det som skjedde rundt ham. Grov ga ham antibiotika, mat og vann, for det som kunne se ut som en alvorlig tarminfeksjon. Han kjempet med nebb og klør, og etter noen dager begynte han å kvikne til. Han begynte å spise selv og av hånden hennes, og de to var mye sammen. Han fikk til og med komme på helgebesøk, slik at Grov kunne følge med på tilstanden.

— Jeg har vært opptatt av at han ikke skal bli tam, men vi har prøvd å gjøre det trygt for ham. Mange ugler i fangenskap mister livsgnisten, men den har vi hele tiden sett hos Muggle, sier Grov.

— Tror du han kjenner deg igjen?

— Kanskje størrelsen min og arbeidsklærne mine. En dag hadde jeg operasjonshette på. Det likte han i hvert fall ikke, sier Grov og ler.

KATTEMAT: Ugle Muggle har levd på kattemat, og skal snart over på slangeføde, en god blanding av rotter og mus. Dette for å bli klar for skogen igjen.

Siden Ugle Muggle ikke er en morgenfugl, har Grov sørget for at buret har vært tildekket, slik at han kan få leve sitt liv som nattdyr.

Hjem til jul

Til helgen skal sjarmøren flytte til et større område med tak utendørs, hvor han kan få øve seg på å fly. Grov aner ikke hvor lenge ugle Muggle hadde vært syk, før noen fant ham. Derfor blir det spennende å se om han tør å hoppe i det.

— Vingene er i alle fall helt i orden, forsikrer Grov.

Politiet i Bergen Vest gleder seg over at pasienten er på bedringens vei.

— Det er veldig kjekt å høre at dette går bra, sier Oppdal.

Løvskog søkes

Grov forteller at det kan godt være at Ugle Muggle har en dame i Fyllingsdalen. Kattugler trives nemlig best i parforhold, og er sjelden utro.

Ugle-1.jpg
Helge Skodvin

— Jeg har veldig lyst at han skal finne tilbake til der han kom fra, og vil gjerne ha råd til hvor uglene bor i Fyllingsdalen. Han trenger en fin løvskog med hule trær og god sikt i alle fall, sier Hov.

— Og når regner du med at Ugle Muggle blir fri som fuglen?

— Han skal få komme hjem til jul. Det er jeg ganske sikker på. Særlig hvis det fortsetter å gå så bra som nå, sier Grov.

Ugle 1.jpg
Helge Skodvin