Graver videre til byens beste

Du trodde kanskje at gravingen nærmet seg slutten? Men nei; det er fortsatt mye som skal gjøres med sentrumsgatene.

TEATERGATEN: Ved kinoen begynner arbeidet å bli ferdig. Her legger (fra v.) Mazor Bagusuav, Ole Johnny Reknes og Joakim Barros brostein.
Inge Josvanger, Morvik: Det er en del av byens fornyelse, og da må vi leve med det. Selv om det er en plage så er det ikke vits i å lage noe stort problem ut av det.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Gravingen begynte allerede i 2008. Ifølge planene skal den være ferdig i 2013. Dermed er de kommet vel halvveis gjennom fornyingen og opprustningen av sentrum.

Pågående arbeid

— I Nøstegaten skiftes vann- og avløpsrørene ut, og det legges ned BossNett og overvannsavløp, forteller Arne Jensen i Vann- og avløpsetaten i Bergen kommune. Han er også en av lederne i Graveklubben, som er en samordning for all graving i sentrum. Gravingen i Nøstegaten har tidvis ført til køer. Omlegging av kjøremønsteret har også forvirret bilistene. De som ikke har fulgt med i timen, er blitt overrumplet av endringer mang en mandag. Trafikklysene i krysset ved Hurtigruteterminalen har vært koblet ut, og i høst- og vintermånedene har det vært manuell dirigering her.

På Strandkaien og de omliggende gatene er Graveklubben ferdig med sitt arbeid, og det arbeides nå med å oppgradere gatelegemet. Strandkaien vil bli åpnet i midten av desember, og i mars 2012 vil også gatene rundt Strandkaien være ferdige.

I slutten av mai begynner arbeidet på Vestre Holbergsallmenningen.

Byrom og gågater

— Bak kinoen og ved Sentralbadet holder vi på å lage et byrom. Det blir en forlengelse av Håkonsgaten. Du kan nærmest se fra dag til dag at gater blir ferdige, med brede fortau, og vakker steinsetting, sier byråd for byutvikling, klima og miljø, Lisbeth Iversen.

Nedre Korskirkeallmenningen skal påbegynnes etter påske. De nærliggende stredene vil også bli rustet opp. Når gravingen for å fornye vann- og avløpsrørene er ferdig, vil Grønn etat overta arbeidet på overflaten.

— Det vil bli et vakkert byrom, som kan bli brukt til for eksempel brukt- og kunstmarked ulike dager i uken, sier byråd Iversen.

— Det er gjennom regulering vedtatt at Jonsvollsgaten, ned til munningen av Klostergarasjen, skal bli en vakker gågate. Trafikken til Klostergarasjen vil da bli dirigert om til et forenklet kjøremønster. Det vil rydde opp i området, mener Iversen.

Nordnes

Graveplanene på Nordnes er avhengig av Statens vegvesens avgjørelse når det gjelder C. Sundts gate.

— Gaten er så nedkjørt at den trenger å renoveres. Siden dette er Statens vegvesens gate, har vi utfordret dem til å renovere veien. Dersom det ikke skjer, kommer vi ikke til å grave på Nordnes, sier Terje Strøm, utbyggingssjef i Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK) Varme AS.

Ifølge Strøm har Statens vegvesen en plan for C. Sundts gate, og vil fremlegge denne etter påske. Dersom Graveklubben går med på den, vil de begynne gravearbeidene på Nordnes.

Bosset under jorden

For å bedre bymiljøet er det blitt gjort flere grep. Blant annet har alle kommunale bygg gått fra oljefyring til fjernvarme. Et annet grep er å sende bosset i rør under gatene. Om noen år vil alt bosset i sentrum sendes til oppsamlingsterminaler via rør. Bossrørene legges ned nå.

— Vi håper å ta i bruk denne bossløsningen i løpet av 2012-2013, når terminalene som skal ta imot bosset, er bygget, sier Laila Mjanger, daglig leder i BossNett.

— BossNett vil være med på å redusere tungtransporten til sentrum betydelig. Slik det er nå, må bossbilene inn til sentrum to ganger i uken – de må inn i trange smau og dunkene er små. Ved å bruke BossNett, vil vi minske klimautslippet og lokal luftforurensning, sier byråd Lisbeth Iversen.

Er du lei av gravingen i Bergen?

Publisert: