Nå er luften helseskadelig

«Svært stor helserisko», heter det om luften i Bergen.

FARLIG LUFT: Tirsdag morgen er luften på Danmarks plass svært helseskadelig. ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Luften på Danmarks plass er tirsdag morgen så dårlig at den innbærer «svært stor helserisiko» for folk som oppholder seg i området.

Årsaken er høye konsentrasjoner av NO2, som i hovedsak skyldes utslipp fra dieselmotorer og oljefyrer.

Les også

Hva kan gjøres med giftlokket?

Les også

Nå kan du faktisk gjøre en forskjell

I 10-tiden var konsentrasjonen av nitrogendioksid 230 mikrogram pr. kubikkmeter luft, godt over grenseverdien på 200 mikrogram målt som gjennomsnitt i én time.

Også midt i Bergen sentrum er NO2-tilstanden ille. Måleren på Rådhuset melder om «helserisiko i visse områder», melder Norsk institutt for luftforskning.

Et «lokk» 250 meter over bakken

Den dårlige luften har sammenheng med de meteorologiske forholdene for tiden: Kald luft, lite vind og inversjon, forteller Gunnar Livik, metorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Inversjon vil si at temperaturen stiger med høyden, det motsatte av hva som er normalt. Da vil den varme luften ligge som et lokk over den kalde luften, som er tyngre.

Les også

I kveld lyste det rødt igjen

Les også

Dårlig luftkvalitet i Bergen

Da forurensningen i Bergen var på sitt verste i 2010, skyldtes det at et et slikt lokk hadde lagt seg over byen.

Ifølge Livik ligger «lokket» tirsdag formiddag cirka 250 meter over bakken.

— Dermed vil forurensningen som slippes ut på bakkenivå bli liggende i dette luftlaget mellom bakken og drøye 200 meter opp, sier han.

Han forteller at bergensernes reise- og levevaner setter tydelige spor på luftmålingene:

— Om morgenen og ettermiddag er det spesielt nitrogendioksid fra biltrafikken som merkes. Når folk kommer hjem om ettermiddag og kvelden, og i helgene, er det særlig finkornet svevestøv fra vedfyring, sier Livik.

Dårlig luft også de neste dagene

Meteorologen forteller at inversjonen vil bli svakere etter hvert som solen varmer opp luften på bakken, men at den nok vil bli forsterket igjen utover ettermiddagen og kvelden.

Det ser heller ikke lyst ut for morgendagen.

— Frem til torsdag vil situasjonen være ganske lik. Først på fredag vil det komme litt mer vind og skyer, og mulighet for nedbør. Med en gang det kommer skyer og vind, så forsvinner inversjonen fort. Men de nærmeste dagene er det stor sannsynlighet for at inversjonen vil holde seg og at luftkvaliteten vil være stedvis svært dårlig, sier Livik.

OVER GRENSEN: Konsentrasjonen av nitrogendioksid på Danmarks plass de siste 24 timene. Grenseverden på 200 mikrogram er markert.
Publisert: