Skyggespilleren

Julian Assange ble unnfanget av rotløse aktivister, oppdratt i et omreisende teater og forfulgt av en psykopatisk musiker. Kanskje ikke så rart han er bråsint og hevngjerrig.

SELVBIOGRAFI: Wikileaks-gründer Julian Assange skriver nå sin egen selvbilografi for å tjene penger til driften av Wikileaks. FOTO: Reuters
  • Frode Bjerkestrand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

VÅREN 1991 klarte tre australske hackere å finne en bakdør inn i det amerikanske forsvarets hemmelige datanettverk — MILNET. Leder og den absolutt skarpeste i gjengen var Julian Assange. Han var 20 år gammel og ble allerede den gang ansett for å være Australias mest kompetente hacker.

— Vi hadde total kontroll over MILNET i hele to år, skrøt Assange da han omsider ble arrestert og tiltalt for 24 alvorlige tilfeller av hacking. Og røpet kanskje allerede den gang en smule overmot og et i overkant opphøyet selvbilde.

NÅ KOMMER DE, historiene om überhackeren Julian Assange, en av fjorårets aller største globale profiler.

Etter at Visa, PayPal og en rekke andre selskaper sluttet å overføre donasjoner til Wikileaks, skriver han sin egen historie for å tjene penger til driften. Sist helg lanserte de to The Guardian-journalistene David Leigh og Luke Harding biografien «Inside Julian Assange's War on Secrecy». Det er litt av en historie.

DA JULIAN var 14 år gammel, var han og hans mor på flukt fra en herskesyk og psykopatisk anlagt samboer. Mannen var musiker i en New Age-inspirert gruppe og medlem i en lokal sekt, der tankekontroll og manipulasjon var en sentral teknikk.

Denne mannen drev mor og barn på flukt i nesten fem år. Det førte til et par ting: Julian byttet skole mer enn 35 ganger, og ble totalt rotløs. Han utviklet også en ekstrem mistro til autoriteter.

Men i en periode var Julian og hans mor naboer til en elektronikksjappe. Det ble Julians faste tilholdssted, der han fikk bruke all sin energi på en Commodore 64. Mor Christine så at guttungen hadde talent, og kjøpte en datamaskin i bursdagsgave. Som 16-åring kunne Julian det meste om datakoder.

Les også

Assange takket tilhengerne

FØR FLUKTEN , før redselen, handlet Julians liv mest om morens utsvevelser. Christine Hawkins rømte hjemmefra som 17-åring, med motorsykkel og telt. I Sydney slo hun seg sammen med den politiske motkulturbevegelsen. Hun traff John Shipton, og hun rakk å bli gravid før Shipton forsvant ut av historien.

Julian ble født i juli 1971. Like etter slo moren seg sammen med den frilynte skuespilleren Brett Assange, og i flere år var den lille familien del av et omreisende teater.

På tross av den omflakkende oppveksten, var Julian svært skoleflink. Han ble til slutt plassert på en skole for begavet ungdom i Melbourne, men ga stort sett blaffen. Gjennom datamaskinene hadde Julian fått en ny hobby — hacking.

ASSANGES UNGDOMSPERIODE høres nesten ut som en vel påsmurt skillingsvise. Da han var 18 år slo han og kjæresten seg sammen med en nybyggerforening. De giftet seg, og fikk sønnen Daniel. Men Assange ble stadig mer nervøs. Politiet var på jakt etter ham og hackergjengen hans, og angsten ble etter hvert utålelig. Samboeren flyttet ut, og tok sønnen med seg.

Deretter falt Assange i dyp depresjon, og var til og med innlagt på psykiatrisk klinikk. En stund var han uteligger; han ravet rundt i eukalyptusskogene i Dandenong Rangers Park, og ble etter sigende nesten oppspist av aggressive mygg.

I det hele tatt bar Julian lite preg av å være en mann med ambisjoner om verdensbråk.

I 1996 erklærte Julian Assange seg skyldig i de 24 tiltalepunktene om hacking. Utrolig nok fikk han en mild dom - dommeren mente Julian ikke var «en ondskapsfull hacker, men preget av intellektuell nysgjerrighet».

Man kan lure på hva den dommeren tenker i dag.

Les også

- USA vil ta ut spionsiktelse mot Assange

For ti år senere, begynte meldingene om et helt nytt nettsted for konspirasjoner og megalekkasjer å sirkulere i hackermiljøene. I januar 2007 dro Julian Assange til Nairobi, Kenya for å markedsføre Wikileaks på kongressen World Social Forum.

Det var der Assange fikk sitt store gjennombrudd. Det året la Wikileaks ut den hemmelige rapporten om den vanvittige korrupsjonen i tidligere president Daniel Arap Mois regjering.

For Assange var det bekreftelse på at Wikileaks kunne bli en livsoppgave.

NÅ HAR DET SURNET. Wikileaks er ikke bestevenn med samarbeidspartnerne The New York Times og The Guardian lenger. Et halvt år med krangel om makt, styring og redigering har kostet.

I to nøye koordinerte artikler skriver sjefredaktør Brett Keller (New York Times) og kollega Alan Rusbridger (The Guardian) om sine erfaringer med Julian Assange. Artiklene er ikke akkurat preget av takknemlighet.

«Jeg begynte å se på Julian Assange som en karakter fra en av Stieg Larssons romaner, en mann som gjerne både kunne være helt eller skurk i de svært salgbare bøkene som blander hackerkultur, konspirasjoner på høyt nivå og sex som både atspredelse og overgrep», skriver Keller.

Assange beskrives ellers som slu, arrogant, bråsint, angstbitersk, herskesyk, hevngjerrig og illeluktende — blant annet.

Les også

Julian Assange løslatt torsdag

MANGE ER MØKK LEI Assange. Til og med staben i Wikileaks er begynt å gå i oppløsning, og en del av dem har opprettet et konkurrerende nettsted. Assange bærer mer og mer preg av å stå alene i stormen — livredd og bitter. Du blir kanskje det av å ha halvparten av den vestlige verdens statsledere etter deg.

Men Wikileaks har på rekordtid snudd journalistikk om krig og konflikter på hodet. Lekkasjene har avslørt grovt maktmisbruk, og samtidig gitt unik innsikt i hvordan militær og diplomatisk strategi skapes og utføres.

Og trolig har vi bare sett begynnelsen. Før jul fikk Wikileaks tilgang til sveitsiske bankers hemmeligste data og oversikter. Julian Assange forteller at nettstedet foreløpig bare har sluppet en hundredel av ambassadedokumentene.

Det kan bli nok et bra år for hackermakten. Andre makthavere har grunn til å være redd. Veldig redd. Synspunkter? Bruk kommentarfeltet under!

Publisert
  1. Arna
BT anbefaler

141 boliger i Bergen kostet over ti millioner. Se bildene!

Nær dobling i antall storsalg i fjor. Se boligtoppen her.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Ny smitterekord: Over 15.000 nye tilfeller

  2. Etterforsker mistenkelig dødsfall på Laksevåg

  3. Her holder de åpent. Reglene sier de skal holde korona­stengt. – Vi ønsker ikke å være bøller.

  4. Sparket Solskjær: På ett område er United blitt enda dårligere

  5. Gjennom møkkete vinduer kan en skimte forfallet. Nå vil de gjenreise perlen.

  6. – Er blitt symbolet på skjevfordelingen