Fanget med gravemaskin

Lars Løne på Voss reagerte resolutt da han mente tyver var på ferde i bakgården hans.

STENGT INNE: Lars Løne på Voss har stengt inne det han mener er dieseltyver. Ifølge han har politiet vært og dratt fra stedet. På bildet ser du grabben fra gravemaskinen hans som sperrer inne bilen.
  • Anders Haga
  • Christian Nicolaisen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Siste 2315: Politiet har vært ved Løne Maskin og transport. Konflikten mellom eier og de påståtte dieseltyvene er avsluttet for kvelden, og partene er blitt enige om å fortsette i morgen.

Situasjonen startet i 1300-tiden, sier Løne til BT. Han forteller videre at han rygget lastebilen inntil, og satte gravemaskinen med grabben over bilen til dem han mener er utenlandske dieseltyver.

— Jeg greier ikke bevise at de faktisk har tatt diesel. Vi ser spor fra dem bort til dieseltanken, og jeg ser på overvåkningen at de går bort. Men kameraet dekker ikke hele plassen.

Skjer ofte

Han mener personene han har fanget har ødelagt utstyr og utleietoaletter også på eiendommen til firmaet hans, Løne Maskin og transport.

- Hva skjer nå?

— De blir stående til de har gjort opp for seg.

Det er ikke første gang sivilister tar loven i egne hender mot det de mener er dieseltyver. Nylig gjorde Tommy Svanevik det samme.

Løne ringte fort politiet etter at han hadde stengt inne bilen. Deretter ringte de innesperrede også til politiet, for å anmelde ham.

— Politiet har vært her og snakket med dem. De nekter for alt. Dieseltyveri, bilskade og skade på utleietoalettene. Det er ikke første gang jeg opplever dette. Det skjer ofte at folk kommer hit og stjeler diesel, batteri og slik.

Blir sittende

Løne måtte ta vekk lastebilen fordi den skulle brukes. Nå har han rygget gravemaskinen helt opp til bilen og lagt grabben over bilen og ned over støtfangeren på andre siden.

- Hvor er de som eier bilen?

— De sitter i bilen sin, de. Der blir de sittende. Jeg har ikke noe arbeid som skal gjøres med den maskinen før mandag.

Løne mener selv han kan holde dem slik som dette, og at politiet ikke gjør noe med saken.

Avsluttet oppdrag

Operasjonsleder Erik Gjesdal i Hordaland politidistrikt bekrefter at de har hatt et oppdrag på denne adressen.

— Vi fikk en melding om en innestengt bil. Melderen opplyste at noen personer hadde dukket opp på stedet og bedt om å få fjerne skrapmetall fra en konteiner. Det hadde de fått lov til. På vei derfra kjørte de seg fast i en snøhaug.

Patruljen som dro opp dit fikk bilen løs fra snøhaugen, og meldte oppdraget som avsluttet klokken 18.11.

- Men vi har snakket med Løne, som sier at han fremdeles holder disse personene innesperret?

— Dette med stjålet diesel er ikke nevnt her i loggen. Det må jeg undersøke mer med patruljen der oppe, svarer Gjesdal klokken 19.30.

- Spant av gårde

Løne bekrefter politiets versjon, men mener den ikke er utfyllende nok.

— Da vi oppdaget dem, kastet de seg i bilen og spant av gårde. Det var da de krasjet i både biler og utleietotalettene, og til slutt endte i snøen. Så kjørte jeg bort og sperret dem inne.

Han gjentar at politiet har dratt. Ifølge Løne snakket de med en jurist og konkluderte med at han ikke kunne tvinges til å fjerne maskinen sin.

— Så lenge de hadde gjort skade, kunne jeg holde dem her til de hadde betalt seg ut. I morgen tidlig når det blir lyst, skal jeg se nærmere på fotsporene til dieseltanken.

Fastlåst situasjon

Når BT snakker med operasjonsleder Gjesdal klokken 20.11, har han fremdeles ikke fått klarhet i hva som skjer på Voss. Da han får høre at situasjonen pågår fremdeles, og begynner å bli amper, sier han følgende:

— Vi får sende opp igjen patruljen en gang til da, og håpe at meglingen fungerer bedre denne gangen.

Klokken 22.30 har operasjonslederen ennå ikke fått melding om at situasjonen nærmer seg en løsning.

— Dette synes å være en overreaksjon. Vi har ikke opplysninger om at det har skjedd noe straffbart på stedet forut for at bilen skadet denne utedoen. Politiets mening er at det i så fall dreier seg om et forsikringsforhold, sier Gjesdal.

Klokken 23.15 opplyser operasjonsleder Bjarte Rebnor at politiets megling synes å ha gitt resultater.

— De involverte har blitt enige om å avslutte for kvelden, og har nå dratt hver til sitt. Lokalt politi følger opp saken fredag, sier han.

Publisert
BT anbefaler

– Det er en trykkende og uvirkelig stemning, nesten litt uhyggelig

Politiet har funnet båt, årer og klesplagg. Tre personer er fortsatt savnet etter robåt-ulykken i Kvam.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Kjell Arne, Ruth og Nils Johan er antatt omkommet i Tokagjelet

  2. 128 smittet i Bergen siden fredag: – Har ikke tenkt å iverksette nye tiltak

  3. Leter fortsatt: – Viktig å få gjort mest mulig nå

  4. Bergen snuser på nedbørs­rekord: – Det kan gå

  5. Varsler store mengder regn. Flom- og jord­skred­fare fra torsdag.

  6. Mange smittede i tiårsalderen