I morgen kommer lærerdommen

Lærerne har stemt over arbeidstidsavtalen. Blir det nei, blir det streik når skolene starter.

SPENTE LÆRERE: - Dette handler om hvilken retning skolen skal gå i. Det er det som er så spennende, sier leder for Utdanningsforbundet i Bergen, Bjarne Mohn Olsvold. Onsdag blir resultatet av uravstemningen kjent. Paul S. Amundsen

Les også

Lektorene streiker fra skolestart

— Jeg er superspent, sier leder i Utdanningsforbundet i Bergen, Bjarne Mohn Olsvold.

- Flest nei

Klokken 12 onsdag blir spenningen utløst. Da legger Riksmekleren frem resultatet av uravstemningen blant Utdanningsforbundets medlemmer. Lærerne har sagt ja eller nei til arbeidstidsavtalen med KS (kommunesektorens organisasjon) og få tør spå resultatet.

— De fleste jeg har snakket med har stort sett stemt nei. Om det betyr at flertallet har stemt nei eller ikke er vanskelig å si, sier Olsvold.

Selv vil han ikke kommentere hva han har stemt.

— Men vi har prøvd å være balansert når vi har informert om avtalen og bedt folk følge sin egen overbevisning. Det har jeg også gjort, sier Olsvold.

Utdanningsforbundet sentralt får resultatet tirsdag, men frem til det overleveres Riksmekleren voktes det nærmest som en statshemmelighet. Etter at resultatet blir offentliggjort klokken 12, vil Utdanningsforbundet ha en pressekonferanse et kvarter senere. Konsekvensene av et «ja» eller «nei» er allerede krystallklare.

— Hvis resultatet er «nei», da har vi ingen avtale og da blir det streik. Er det «ja» har vi en avtale og da blir det ikke streik, sier pressesjef Nina Hulthin i Utdanningsforbundet.

Utdanningsforbundet har mobilisert for å få medlemmer til å godta avtalen, men også sentrale tillitsvalgte har vært usikre på hva de skulle stemme.

En eventuell streik, vil høyst sannsynlig først finne sted etter sommerferien for å få mest mulig effekt av streiken.

Streik etter ferien

— Hovedregelen er at ferie og avspasering avvikles som avtalt. Når medlemmer tas ut i streik er det Utdanningsforbundet som er arbeidsgiver, og vi skal da sørge for at de som er tatt ut får den fritiden de har avtalt, sier sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet, Kolbjørg Ødegaard til Utdanningsnytt.

Riksmeklerens kontor opplyser til BT at det er fullt mulig å forskyve en streik til skolestart. Utdanningsforbundet må varsle en eventuell streik minst fire dager på forhånd, samt informere arbeidsgiver om hvem som skal tas ut i streik.

Ankepunktet for de fleste lærerne når det gjelder den avtalen som nå ligger på bordet, har vært den nye regelen om at lærerne skal være til stede på skolen i 7,5 timer hver dag. Flere har truet med å melde seg ut av Utdanningsforbundet etter at de anbefalte avtalen og mange har flagget «nei»-standpunktet høyt. Facebook-siden «arbeidstidsforhandlingene» har nærmere 30.000 medlemmer og det diskuteres daglig rundt avtalen. Leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, har også blitt skjelt ut av sine egne for å ha godtatt avtalen.

Olsvold mener det nærmest er snakk om et veiskille for skolen.

— Dette handler om hvilken retning skolen skal gå i. Det er det som er så spennende. Dette vil være en viktig avtale når det gjelder skolen fremover, sier Olsvold.

Dersom det blir streik, regner han det som nærmest sikkert at den vil involvere Bergen.

— Hvis det blir streik, vil vi komme med informasjon om hvordan den streiken blir både på kort sikt og lang sikt, sier Olsvold.