KK holder nede keisersnittandelen

Oslo har dobbelt så stor andel planlagte keisersnitt som Hordaland. Men KK avviser at de er for restriktive med kniven, tross kritikk fra fylkeslegen.

Publisert Publisert

IKKE RESTRIKTIVE: - Vi er enig med fylkeslegen i at det i enkelte tilfeller burde vært grepet inn, men generelt er vi ikke for restriktive med keisersnitt, sier klinikkoverlege Susanne Albrechtsen (til høyre). Til venstre overlege Elham Baghestan. Foto: TOR HØVIK

TATT MED TANG: Noe av forklaringen på at keisertallene for KK er lave er disse fødselstengene, som brukes mer ved KK enn på andre norske fødselsklinikker.

  • Hans K. Mjelva
  • Kari Pedersen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Kurven over planlagte keisersnitt er talende nok. Mens landsgjennomsnittet viser en stigende tendens, har tallene for Hordaland sunket jevnt og trutt de siste 10 årene. I 2011 ble 3,4 prosent av fødslene gjennomført som et planlagt keisersnitt i Hordaland, mot syv prosent i Oslo. Landsgjennomsnittet var 6,5 prosent.

Les også

- Jeg er ikke beroliget

Les også

Nå skal legene på kurs forå snakke med pasientene

Flere har hevdet at det er for vanskelig å få keisersnitt ved Kvinneklinikken (KK). Bruken av keisersnitt er også tema i en mye omtalt tilsynsrapport fra fylkeslegen.

— Flere forklaringer

— Det er flere forklaringer på forskjellen mellom Hordaland og Oslo, sier Susanne Albrechtsen, klinikkoverlege ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssjukehus.

— Kvinner som tidligere har født med keisersnitt, ender ofte opp med keisersnitt i senere fødsler. Siden Oslo tidligere har ligget høyere enn oss, vil denne forskjellen forsterke seg når kvinnene skal ha barn nummer to og tre.

Noe av forskjellen kan forklares med at fødekvinner i Oslo generelt er eldre enn fødekvinner på Vestlandet, legger hun til.

- Ikke ulik holdning

- Ligger det også en forskjell i holdning til keisersnitt?

— Nei, egentlig ikke. I så fall handler det om hva vi sier til kvinner som allerede har hatt ett keisersnitt; om de blir oppfordret til å føde vaginalt eller om legen automatisk krysser ut for keisersnitt. Her kan det ligge en forskjell, sier Albrechtsen.

— I dag ender rundt 12 prosent av fødslene ved KK som keisersnitt. Da er både de planlagte og akutte regnet med. Er den andelen riktig?

— Ja, vi er omtrent der vi skal være, men vi er i en prosess hvor vi vil se på dette.

— I tilsynsrapporten fra fylkeslegen blir det slått fast at «terskelen for å gripe inn med keisersnitt underveis i en fødsel har vært for høy i flere tilfeller.» Er dere enig i det?

- Misforståelse

— Vi er ikke uenige med fylkeslegen i at det i noen tilfeller burde vært grepet inn tidligere, sier Albrechtsen og legger til:

— Her er det viktig å skille mellom planlagte og akutte keisersnitt. Når det gjelder de akutte, ligger KK på nivå med andre norske fødeklinikker. Vi gjør akutte keisersnitt på de samme indikasjoner som andre norske fødeavdelinger, så vi kan ikke på generell basis si at vi er for restriktive, sier Albrechtsen.

— Etter en fødsel der det gikk galt, ble det sagt at legen på vakt ikke fikk lov å sette i gang et keisersnitt uten klarsignal fra både første og andre bakvakt. Står den regelen ved lag?

— Her har det vært rom for misforståelser. I ettertid har vi sterkt presisert internt at hvis bakvakt ikke er mulig å nå, må legen på stedet gjøre som han eller hun mener er riktig.

Får råd og støtte

I de første årene etter tusenårsskiftet, så legene ved KK en stigende tendens i tallene for planlagte keisersnitt. Og stadig oftere var begrunnelsen fødselsangst.

— Da bestemte vi oss for å etablere et rådgivingssenter for disse kvinnene, forteller Albrechtsen.

Ved rådgivingssenteret får de råd og oppfølging. Det viser seg at tre av fire etter det gjennomfører en ordinær fødsel.

Rådgivingssenteret er en av forklaringene på at tallene for keisersnitt på KK er lave. Siden har andre sykehus etablert slik rådgiving.

Flinke med tang

Den største forskjellen mellom KK og andre norske fødeavdelinger, ligger egentlig i bruken av andre metallredskaper enn skalpell. Til KK kommer fødselsleger fra hele Norden for å lære bruken av fødselstang. Over halvparten av norske fødsler der det blir lagt tang, skjer ved KK og fødeavdelingen i Haugesund.

- Store og skremmende tenger ser ikke ut som moderne sykehusredskaper, men det er de altså?

— Hjulet er jo også en gammel oppfinnelse, som stadig er i bruk, sier Albrecthsen med et smil.

Overlege Elham Baghestan har sett på bruken av tang, og hun nøler ikke med å slå fast at tang spiller en viktig rolle i moderne fødselshjelp. Riktig bruk av tang kan hindre at fødsler som utvikler seg feil, ender i keisersnitt.

Tidligere ble tang forbundet med skader i bekkenbunnen i form av alvorlige rifter. Systematisk opplæring har redusert hyppigheten av rifter, slik at risikoen nå er på høyde med risikoen for rifter ved vakuumforløsning.

— Tangen er et suverent redskap, men krever at de som skal bruke det øver og gjør seg flink, sier Baghestan.

Om keisersnitt sier hun med et smil: - Hvorfor knuse vinduet, når døren er åpen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kraftig kritikk av Kvinneklinikken

  2. Legene: – Blir ikke presset

BT anbefaler

Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

Steinar Halleland (52) har endelig den trygge vennegjengen han drømte om. Emina og Younes håper å finne det samme.