— Plantene suger opp en del av nedbøren, og etter at plantene har tatt det opp fordamper vannet, forteller VA-ingeniør og lokalentusiast for grønne tak, Ivar Kalland.

Taket på pumpestasjonen ved Nygårdstangen har i løpet av den siste uken blitt dekket av fem ulike sorter av planten Bergknapp (Sedum), som er sukkulente stauder med lav vekst og tykke blader.

I løpet av den neste tiden skal vann- og avløpsetaten i Bergen undersøke hvilken av de fem sortene som er best tilpasset for bergenske forhold, og hvilke planter som tar unna mest nedbør.

— Det er ingen tvil om at grønne tak kan bidra til å samle opp en del av nedbøren, sier Kalland.

Oftere styrtregn og oversvømmelser

Prosjektet er et samarbeid mellom staten og de 13 største byene i Norge, kalt «Framtidens byer». Målet er å redusere klimagassutslippene og gjøre byene bedre å bo.

I Oslo, Trondheim og Stavanger utføres det nå lignende prøveprosjekt med grønne tak, men Kalland mener Bergen er i en klasse for seg.

— Det regner tre ganger så mye i Bergen som i Oslo. Derfor er det viktig at vi tester plantene selv, og ikke bare ser til resultater i andre byer, sier han.

Kalland forteller at nedbørsmengden i Bergen byr på flere utfordringer. Det kommer stadig oftere styrtregn, og prognosene sier at hyppigheten vil øke.

- Estetisk vakkert

Ingeniør i SINTEF Byggforsk, Marius Kvalvik, understreker at effektiviteten på taket er avhengig av hvordan taket blir konstruert og vedlikeholdt.

— Utførelsen er helt avgjørende for at grønne tak skal fungere. Bergen er en by med mye nedbør, og man må derfor velge en plante som tåler det. I tillegg må det tilpasses lokal klima, sikres mot vindavblåsing og ha riktig fall og avrenning, sier han.

I Norge har vi hatt gress og torv på takene i over 1000 år. Kvalvik forteller at de grønne takene som nå skal etableres i norske byer har en litt annen hensikt enn de tradisjonelle torvtakene.

— De skal først og fremst bremse avrenningen av nedbør i urbane områder hvor det er få grønne områder. Men det har også flere positive effekter, som at det bidrar til et økologisk mangfold og at det er estetisk vakkert å se på.

Venter på regnet

Inne på Nygårdstangen pumpestasjon står fem store tønner som skal samle opp vannet som renner av plantene. Resultatene skal sammenlignes og studeres før man finner ut hvilken sort som er best tilpasset for de bergenske nedbørsmengdene. Foreløpig har godværet satt målingene i Bergen på vent.

— Vi har faktisk vært nødt til å vanne plantene flere ganger for at de skulle sette seg. Det er sjeldent i Bergen, sier Kalland.