— Vi visste om ryktene om Ladegårdsgaten før vi flyttet inn, men vi regnet med det var litt oppskrytt. Greve-Isdahl er jo barnelege, vi har hatt tiltro til han og at han ikke ville leid ut til folk hvis bygget var farlig, sier Benita Sjöström, en av leietakerne i Ladegårdsgaten.

Sammen med venninner bor svenske Sjöström i en av de 15 leilighetene i Ladegårdsgaten kommunen mener er rasfarlig på grunn av setningsskader.

12. august sendte Bergen kommune skriftlig varsel til utleier Finn Greve-Isdahl med beskjed om at han må dokumentere at leilighetene ikke er farlig å bo i, eller få leietakerne sine til å flytte ut. Hvis ingen av delene skjer, venter en bot på over en million kroner, samt daglige bøter på 1000 kroner pr. utleide leilighet.

- Ble fortalt det var trygt

— Vi har ikke skrevet kontrakt ennå, men planen var å gjøre det snart, forteller Sjöström.

Depositum er heller ikke betalt. BT kjenner til flere tilfeller hvor kontrakt med huseier ikke er blitt skrevet.

— Jeg ble fortalt at det var trygt å bo her, sier Bjørn Kristiansen.

Han har nylig flyttet inn og begynt å pusse opp leiligheten. Også han kan bli nødt til å flytte ut.

— Det er virkelig ikke noe gunstig tidspunkt å dra på boligjakt på nå, sier han.

- Ikke moralsk rett

Kjersti Rongevær har bodd i Ladegårdsgaten i 13 år. Da varselet om at bygget var rasfarlig kom i 2009, flyttet hun ut til en ny leilighet. Men de doble boutgiftene ble for mye. I stedet for å bli boende i sin nye leilighet og leie ut leiligheten i Ladegården, flyttet hun selv inn i Ladegården, på tross av rasfaren.

— Jeg kunne aldri leid ut disse leilighetene etter at rapporten kom om at de var rasfarlige. Det er ikke moralsk rett. Jeg syns ingenting om at Greve-Isdahl har gjort dette, sier hun til BT.

I dag skal hun flytte ut, ettersom Greve-Isdahl formelt overtar bygget i dag.

Fredag kveld skriver Greve-Isdahl følgende i en e-post til BT:

«Jeg vil etter beste evne nå søke bistand. For de 15 boenhetene denne situasjonen nå gjelder vil jeg stille ekstra opp og den dialogen vil jeg ta med de direkte. Utover det er det nå naturlig for meg å avvente situasjonen.»

Roser kommunen

Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, roser Bergen kommune for å ha grepet inn.

— At boligene vi bor i er sikre og trygge er ekstremt viktig. Det er prisverdig at Bergen kommune nå har tatt grep når det er usikkerhet om en bolig er trygg å bo i eller ikke. For beboerne sin del håper vi på en rask avklaring, man skal slippe å gå rundt i lang tid i usikkerhet.

Hvis noe skulle skje, ligger ifølge Skogly alt ansvaret på huseier.

— Hvis en bolig ikke er trygg å bo i, er dette boligeier sitt ansvar. Som leietaker slipper man å bli boende, selv om man har skrevet under på kontrakt. I tilfeller hvor man ikke har kontrakt er man formelt sett ikke leietaker, og har da uansett ingen forpliktelser.