- Jeg kan ikke tro at sønnen min har gjort dette

Faren til drapssiktede nekter å tro at sønnen drepte Monika (8).

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

De siste dagene har ikke 71 år gamle Bronius fått kontakt med sønnen sin i Bergen. Først da BT tar kontakt, får han vite at 32-åringen sitter fengslet, siktet for drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja.

- Jeg kan ikke tro at det er sant. Det er ingen som har fortalt meg noe. Jeg har ikke sovet i hele natt, sier Bronius idet vi treffer ham i leiligheten hans i den lille landsbyen Silenai, nord i Litauen.

71-åringen forstår ikke at det plutselig dukker opp et DNA-spor, nesten tre år etter at Monika ble funnet død i sitt eget hjem.

- Viste familiebilder

- Hvordan kan politiet først si at det var et selvmord, og så arrestere sønnen min så lenge etterpå, spør han.

Bronius’ seks barn vokste opp i byen Siauliai. Nå har de forlengst flyttet ut, flere av dem til utlandet for å finne arbeid.

Les også

«Fullstendig ensidig pressedekning»

Les også

- Justisministeren kan ikke leve med slike skampletter

Da 71-åringen pensjonerte seg fra sjåførjobben, flyttet han til den statlige leiligheten på landsbygden. Etter at konen døde i 2010, er det bare han og familiebildene igjen.Bronius sier sønnen hadde et godt forhold til Monika og hennes mor etter at han flyttet inn hos dem.

- Han sa at de bodde sammen som en familie, og han hadde med bilder av dem som han viste meg. Han fortalte at de planla bryllup, og at han studerte norsk på kveldene fordi han ville slå seg til ro i Norge, sier 71-åringen, mens han tørker tårene med et lommetørkle.

Les også:

Les også

- Trusler om straff og karrierestopp

- Hjalp med leksene

Men etter noen måneder som samboere, tok forholdet slutt, og 32-åringen flyttet ut fra huset i Sund.

Noen uker senere var tragedien et faktum. Monika ble funnet kvalt, med et belte rundt halsen.

Da 32-åringen senere besøkte faren hjemme i Silenai, var han sterkt preget av Monikas død, forteller Bronius. Da litauisk TV viste bilder av familiens hus, skal sønnen ha pekt på skjermen og sagt «der bodde jeg».

- Han gråt da han fortalte at hun var død. Han var glad i henne, og pleide å hjelpe henne med leksene. Han fortalte at han ble kalt inn til avhør hos politiet, men at han fikk gå fordi han ikke hadde gjort noe galt. Han sa at han var overbevist om at hun ble drept, fordi en så flink og smart jente ikke ville tatt livet av seg.

- Sa han hvem han trodde kunne ha drept Monika?

TROR PÅ SØNNEN: - Sønnen min var så glad i Monika. Han viste meg familiebilder, og de så lykkelige ut. Jeg kan ikke tro at han har gjort dette, sier 71 år gamle Bronius. Sønnen hans er siktet for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja. Foto: MARITA AAREKOL

- Nei, vi diskuterte ikke det så grundig. Vi snakket mer om Breivik og terrorangrepet i Oslo. Men han kunne ikke forstå hvem som kunne gjøre noe slikt mot et lite barn. Hun var bare åtte år gammel, hun hadde ingen fiender.

Kriminell bakgrunn

71-åringen legger ikke skjul på at sønnen har en kriminell bakgrunn.

- Han fikk dårlige venner i oppveksten, og begynte med innbrudd i biler. Han satt tre år i fengsel. Da han slapp ut, begynte han å jobbe på en møbelfabrikk og sparte penger for å reise til Norge. Når han var hjemme med familien, var han snill som et lam.

- Hvordan ser du på at politiet sier de har et DNA-spor som knytter sønnen din til Monika og åstedet?

Han elsket Monika

- Jeg kan ikke fatte at dette sporet ikke har blitt funnet tidligere. Det store spørsmålet er hvorfor denne arrestasjonen skjer først etter tre år. Jeg kan ikke tro at han har gjort noe sånt. Han elsket Monika.

Les også:

Les også

Vinduet var knust. En øks lå i gangen. Krydder var strødd utover og moren mener smykker var stjålet.

Også 32-åringens bror Marius, som bor i Nord-Irland, sier han er sjokkert over pågripelsen.

- Han virket så lykkelig over å bo med familien, han smilte alltid når jeg snakket med ham på Skype. Jeg tror han var veldig glad i dem. Han har aldri kunnet skade noen, selv ikke dyr. Han var alltid snill med dyrene vi hadde i oppveksten.

- Hva sa han til deg om dødsfallet?

- Ingenting. Vi snakket ikke om det.

Publisert