Gjeteren

BEGRAVD VED BJØRKEN: En vakker vårkveld ble urnen av Kaisa lagBt i jorden. Fra v.: Solfrid Kartveit, Espen Mjelde Jacobsen, Johannes Kartveit og Gerd Kartveit.
EN TRØST NÅR ATSKILLELSEN ER TUNG: -Dyrene betyr mye for folk, sier innehaverne av Vestlandets eneste smådyrkrematorium. Mange kommer og leverer dyrene direkte hos oss. I tillegg reiser vi og henter på dyreklinikker i og rundt Bergen, sier Atle Håtuft. Ekteparet Randi Kjosås Håtuft og Atle Håtuft Alver Smådyrkrematorium.
ROSER: En bukett blir lagt igjen på Kaisa sin grav.
  • Kaisa satt alltid i styrehuset på traktoren. Da visste hun at vi var på vei til sauene.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

-Jeg var oppe ved bjørken en kveld. Da lå sauene så fint rundt treet. Akkurat der vi la ned urnen, sier Johannes Kartveit.

Dette var Kaisa sitt rike. Kaisa var gjeterhund, en border collie.

LEKEKAMERAT: -Kaisa kom alltid springende når jeg kom på besøk, sier Espen Mjelde Jacobsen. Her er han som barn sammen med Kaisa og broren, Stian

Noen uker tidligere fulgte vi eierne Johannes og Solfrid Kartveit opp til bjørken. Nevøen Espen Mjelde Jakobsen hadde lagt ned urnen i det vakre landskapet på Radøy.

For 13 år siden ble Kaisa hentet på Voss. Hun var i et kull på åtte valper. De lå i et fjøs med kyr for å venne seg til uro og lyder. En av valpene reiste seg og kom bort til Johannes. «Den vil jeg ha?, sa han og løftet opp valpen.

-Vi har hatt hunder siden midten av 80-tallet, Kaisa fikk vi samtidig som vi hadde en dyktig gjeterhund som het Tina, forteller Johannes.

Da Tina ble blind måtte Kaisa overta. Hun var flink til å hente og jage sauene, men bar litt preg av å bli dominert av Tina. Men hun var veldig ivrig, helt til det siste.

Intelligent

-Jeg gikk først med en bøtte mel, så gikk Kaisa bak og jaget. På sauesankingen på høsten var hun også flink til å finne sau, sier Johannes.

Border collier er blant de mest intelligente hundene, de kan kjenne igjen opptil 300 lyder. Traktor, bade, på plass, hent sau, var noen av mange ord Kaisa responderte på. Hørte hun en bjelle på TV, sprang hun ut.

-«Nå må du vekke far», sa vi til henne. Og Kaisa gikk inn til Johannes. Etterpå ventet hun på trappen, forteller Solfrid.

På slutten var Kaisa preget av alderdommen. Hun hadde hjertesvikt og vann på lungene. Men vi var veldig imponert av dyrlege Lars-Fredrik Sætre i Knarvik. Han ringte oss flere ganger og spurte hvordan det gikk med Kaisa etter behandlingen.

-Det er rart med det. Det blir et tomrom etter hunden, sier Johannes.

Publisert:
BEGRAVD VED BJØRKEN: En vakker vårkveld ble urnen av Kaisa lagBt i jorden. Fra v.: Solfrid Kartveit, Espen Mjelde Jacobsen, Johannes Kartveit og Gerd Kartveit.