- Regjeringen må bidra til parkaksjonen

KrF-leder Knut Arild Hareide krever at regjeringen gir pengestøtte til stengningen av Nygårdsparken.

Publisert Publisert

- MÅ PÅ BANEN: KrF-leder Knut Arild Hareide ber statsminister Erna Solberg reagere på forespørselen fra politikerne i fødebyen hennes. ARKIVFOTO: Håvard Bjelland

  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg er sikker på at statsminister Erna Solberg har kjent godt til planene for å stenge Nygårdsparken. Nå er nettopp parken blitt stengt, og da er det avgjørende at det gis rask hjelp til de rusavhengige. For mange er dette tidspunktet en mulighet for å prøve å få hjelpen de trenger for å leve et nytt og annerledes liv, sier Hareide.

- For passivt

Han mener regjeringen har vært for passiv med å gi konkret støtte til Bergen kommune i forbindelse med stengningen av Nygårdsparken, opprettelsen av MO-sentre og politiets og Helse Bergens ekstrainnsats. Fredag skrev BT at regjeringen i sommer sa nei til å gi ekstra midler.

Les også

En nasjonal sak

Hareide mener regjeringen bør gi ekstra pengestøtte til prosjektet. Og det holder ikke å komme med mer penger i neste års statsbudsjett.— Budsjettet er for sent, for det er nå behovet er akutt. Det krever at nasjonale myndigheter tar et ansvar, sier Hareide.

— Hvilke pressmidler har KrF for å få regjeringen til å bidra?

— Det beste pressmiddelet er gode argumenter. Jeg vil ta kontakt med både Erna Solberg og helseminister Bent Høie, og be dem lytte til bergenspolitikerne som nå gjør et kjempearbeid for å forsøke å hjelpe de rusavhengige, sier Hareide.

I Sundvolden-avtalen mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre heter det at tilbudet innen rus og psykiatri må styrkes.

Høie: - Er på banen

Helseminister Bent Høie (H) skriver i et innlegg i BT mandag at regjeringen har gjort nettopp det. Han viser blant annet til at Bergen kommune i år har fått om lag 30 millioner kroner i øremerkede midler til kommunalt rusarbeid. Fem av millionene er begrunnet i arbeidet med å bekjempe åpne russcener.

Les også

Staten dropper rushjelp til Bergen

«Vi følger nøye med på utviklingen. Når vi er blitt kontaktet om dette, har vi umiddelbart fulgt opp med Helse Vest for å forsikre oss om at helsetjenesten har de nødvendige ressursene til å følge opp de rusavhengige som har behov for hjelp. Det har vi fått forsikringer om», skriver helseministeren, og avslutter:«Jeg kan forsikre BT om at jeg er på banen, at jeg prioriterer hjelp og behandling til rusavhengige».

Nei til brukerrom

Hareide sier at Høie har rett i det han skriver, men at det gjelder den generelle styrkingen av rusomsorgen.

— Jeg mener at regjeringen i tillegg bør gi konkret støtte til dette tiltaket. Det er gjort ved flere lignende tiltak i Oslo. Utfordringene i Nygårdsparken er etter mitt syn også et nasjonalt anliggende, så stort som rusmiljøet der har vokst seg, sier Hareide.

Han legger til at ruspolitikken har vært et av KrFs kjerneområder, og at det derfor var en vanskelig avveining når KrF gikk ut av byråd.

— Dag Inge Ulsteins hovedoppgave som byråd var å gjennomføre planene for Nygårdsparken. Derfor var det vanskelig å forlate den posten. Nå føler vi et ekstra ansvar for at det skal gå bra, sier han.

- Hva slags tiltak mener du statlige midler bør brukes til?

— Jeg mener at pengene skal brukes til å støtte om de tiltakene som ligger i planen.

- Det innebærer altså ikke et brukerrom, som sosialbyråd Eiler Macody Lund (Frp) har antydet kan bli aktuelt?

— Vi i KrF er prinsipielt imot et slikt brukerrom, og det er en mening som jeg tror helseministeren deler. Desto viktigere er det at vi støtter opp om de tiltakene vi er for.

Publisert