Konen betrodde seg til en bankansatt. Nå er mannen hennes (29) dømt for å ha tvunget henne til prostitusjon i Bergen.

Mannen er dømt til fire års fengsel og til å betale konen 250.000 kroner i erstatning.

«PRESSMIDDEL»: Statsadvokat Elisabeth Deinboll sa dette i starten av rettssaken i februar i år: – Tiltalte har fått disse kvinnene til å ta nakenbilder av seg selv, og så bruker han det som pressmiddel overfor dem på ulikt vis. Tor Høvik

Tvangsprostitusjonen skal ha foregått i en leilighet i Bergen i nesten hele 2015. Ifølge tiltalen skal mannen ha tvunget sin kone til å selge seksuelle tjenester til «en rekke ulike menn», ved bruk av vold og trusler.

I begynnelsen av februar måtte 29-åringen møte i Bergen tingrett tiltalt for blant annet menneskehandel.

Før rettssaken startet, sa mannens forsvar Eirik Nåmdal til BT at 29-åringen nekter straffskyld for menneskehandel.

Mannen så ifølge forsvareren på sexsalget som et fellesanliggende, at det var noe de var sammen om, og pengene skal ha gått til løpende husholdningsutgifter.

Les også

Mann (29) nekter for å ha tvunget sin kone til prostitusjon i Bergen

Dømt for menneskehandel

Nå er mannen dømt til fire års fengsel for menneskehandel og vold mot konen, samt trusler mot en annen kvinne.

– Jeg registrerer at Bergen tingrett har domfelt for menneskehandel i samsvar med det jeg mener var riktig. Og det er jeg tilfreds med, sier statsadvokat og aktor Elisabeth Deinboll.

Det var til sammen fire fornærmede kvinner i saken. Den ene kvinnen kunne ikke gi forklaring i retten, og dermed frafalt statsadvokaten den ene tiltaleposten mot mannen.

Overfor en av de andre kvinnene var 29-åringen tiltalt etter voldtektsparagrafen. Her ble mannen frifunnet.

– Retten har frifunnet mannen for dette, men jeg ser likevel at hun er tilkjent oppreisningserstatning. Jeg vil bruke litt tid på å vurdere om jeg vil anke, sier Deinboll.

Les også

Mann i 20-årene tiltalt for å ha truet sin egen kone til prostitusjon i Bergen

430.000 kroner i erstatning

Mannen er også dømt til å betale de tre kvinnene oppreisningserstatning på til sammen 430.000 kroner. 250.00 kroner til konen, 100.000 til kvinnen der 29-åringen var tiltalte etter voldtektsparagrafen, og 80.000 kroner til en kvinne som ble utsatt for trusler.

– Samtlige av de tre kvinnene får også medhold i kontaktforbud på ubestemt tid, sier hun.

Utover det kan ikke Deinboll kommentere dommen fordi den er unntatt offentligheten med unntak av domsslutningen.

– Det er ikke vanlig, men her har det vært nødvendig av hensyn til de involverte partene, sier statsadvokaten.

29-åringens forsvarer, Eirik Nåmdal, ønsker ikke å kommentere dommen.

– Nei, men jeg har snakket med min klient, sier han til Bergens Tidende.

HJELPEADVOKAT: Bistandsadvokat for kvinnen som skal ha blitt tvunget til å prostituere seg, Kristine Aarre Hånes, her sammen med hovedetterforsker Dag Olav Vinje fra politiet under rettssaken i februar i år. Tor Høvik

– Truet med å publisere nakenbilder

Da saken var oppe i Bergen tingrett i februar, kom det frem at tiltalte og konen skal ha blitt kjent i 2007. Hun kom til Norge tidlig i 2015, og paret giftet seg samme år.

Da hun kom til Norge ga hun uttrykk for at alt var bra. Men seinhøsten samme år, skal hun ha oppsøkt en bank på et kjøpesenter i Bergen. Der ga hun uttrykk for at hun var utsatt for familievold og trusler, og at mannen tvang henne til å selge sex.

I tiltalen står det at konen: «(...) levde under stadig trussel fra ham om at han ville publisere nakenbilder og -videoer av henne og/eller gjøre disse kjent for hennes familie i utlandet, dersom hun ikke prostituerte seg.»

Bistandsadvokaten til konen, Kristine Aarre Hånes, kan ikke kommentere dommen fordi den er unntatt offentligheten.

– Det vil heller ikke mine klienter, skriver hun i en tekstmelding til Bergens Tidende.

Lukkede dører

Da rettssaken var oppe i Bergen tingrett i februar, bestemte dommeren at deler av rettssaken skulle gå bak lukkede dører. Blant annet under forklaringene til tiltalte og hans tidligere kone.

Aktor Deinboll viste da til private og intime forhold, og frykt for at journalister til stede ville gjøre at forklaringene ikke ble så gode.

Det skal være første gang politiet har etterforsket og ført til retten en menneskehandelsak med skandinaver involvert som både offer og tiltalt.