– Hva er det som blafrer på stjernehimmelen?

Åse Solvi var på nordlysjakt på Herdla, men kameraet fanget et mystisk fenomen på stjernehimmelen.

Publisert Publisert

SJELDENT FENOMEN. Er den hvite stripen en protonbue eller vanlig nordlys? Bildet er tatt på Herdla onsdag kveld. Foto: Åse Solvi

Åse Solvi dro til Herdla onsdag kveld for å fange det blafrende nordlyset mellom alle sluddbygene.

– Jeg rigget meg til og begynte med å ta noen prøvebilder mot nord. Etter en stund vred jeg hodet mot vest, og da oppdaget jeg fenomenet. Den hvite stripen beveget seg som nordlyset, i en slags bølgende bevegelse, forteller Solvi til BT.

Protonbue?

Hun er jevnlig på Herdla for å fotografere nordlys, men har ikke sett noe lignende tidligere.

En venninne som deler fotointeressen fanget trolig samme fenomenet tirsdag kveld i Vaksdal. Janne Maj Nagelsen har overfor tv.no beskrevet hvordan streken på himmelen beveget seg frem og tilbake slik nordlyset gjør, og økte i styrke før det ble svakt igjen. – Det levde liksom, forteller Nagelsen.

Spørsmålet er om både Solvi og Nagelsen kan ha fotografert fenomenet som kalles protonbue eller om det «bare» er vanlig nordlys.

Et mysterium

– Dette er høyst sannsynlig en protonbue ut fra det jeg kan se av bildet, sier Håkon Dahle, forsker ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo.

Nordlys dannes når elektroner som treffer jordens atmosfære avgir energi i form av lys. Nordlyset viser seg som et bølgende lys som varierer både i form, farge og styrke.

Hvis det viser seg å være en protonbue Solvi har fanget med kamera, så er det et fenomen forskerne vet lite om.

– Navnet protonbuer er egentlig misvisende, for de har sannsynligvis ikke noe med protoner å gjøre. Det er fortsatt et mysterium hvordan de blir til, sier Dahle.

LYSER OPP: Eksperter er uenige om stripen på bildet er en såkalt protonbue. Foto: Åse Solvi

Ikke sikker

Han er imidlertid ikke skråsikker på om det faktisk er en protonbue Solvi her har fotografert. Solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter er heller ikke sikker etter å ha sett bildet fra Herdla.

– Det er vanskelig å si. Vanligvis er protonnordlys diffust og vanskelig å se, men dagens følsomme kameraer kan kanskje fange dette opp, skriver Brekke i en epost.

Solvi forteller at hun brukte lukkerhastighet på tretti sekunder da hun fotograferte lysfenomenet.

– Ville vært rødere

Forsker Magnar Gullikstad Johnsen ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet er tvilende til at det dreier seg om protonbue.

– Jeg tror ikke det er protonnordlys. Det ville vært mye rødere, skriver Johnsen i en epost til BT.

Hans teori er at det kan dreie seg om såkalt resonans-spredning av sollys.

Vil til bunns

– Hvis høyden som nordlyset opptrer i fremdeles er opplyst av solen, kan det være en forklaring, opplyser Johnsen.

En rekke lignende observasjoner av det som kan være protonbuer er samlet på nettsiden spaceweather.com.

– Jeg vet ikke hva dette er for noe, men det er noe mange av oss ønsker å komme til bunns i, sier Jason Ahrns, forsker ved University of Alaska Fairbanks til spaceweather.com.

Publisert