Ny varmerekord i Bergen: 31,2 grader!

I dag fikk Bergen ny varmerekord - igjen.

Publisert Publisert

.STUPERE- Vi har vært på Ado og trent, nå avslutter vi med å bade i Store Lungegårdsvannet, sier fra venstre Synne Pedersen Drægni, Hedvig Hansen og Vera Valentina Hvidtsten, som alle er med i Bergen Stupeklubb. - Det er litt kaldt, men vi blir fort varme på land. Foto: Eirik Brekke

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I tretiden skjedde det «alle» hadde ventet på. Vârvarslinga på Vestlandet meldte hele 31,2 grader på Florida, Bergen. Dermed var seieren mot hovedstaden vår. Oslo klarte «bare» 31,1 grader i dag, ifølge Meteorologisk institutt.

Men det varmeste stedet i Norge onsdag var Etne. Her krøp kvikksølvet opp til hele 32,7 grader.

På besøk hos meteorologen

Trappetrinnene opp til toppen av tårnet på Geofysisk institutt er mange, og du må bøye hodet for å komme ut gjennom den lave døren. Men vel ute på taket er utsikten av det virkelig formidable slaget.

– Der er en liten cumulussky og der er en annen. Det er godværsskyer, sier meteorolog Anne-Mette Olsen og peker på to hvite bomullsdotter.

Rekorder i kø

Da hun kom på jobb klokken 06 onsdag morgen oppdaget den vakthavende meteorologen at det lå an til temperaturrekord i Bergen. De to siste ukene har hun hatt fri, og da fokuserer hun mer på de to små sønnene enn på været.

Men i dag ble den ferske temperaturrekorden for mai måned på 29,8 grader - fra søndag slått.

Litt tidligere i formiddag venter Olsen i spenning på jobb mens hun følger termometeret oppover. Det blir ikke mindre spennende av at både Bergen og Oslo ligger an til å slå maksimumstemperaturen for mai. Samtidig kan det godt være at det er andre steder i landet som får det enda varmere.

SOL UTE: Anne-Mette Olsen venter spent på om det blir temperaturrekord. Foto: Ørjan Deisz

– Den siste prognosen kan tyde på at vi får en ny varmerekord i dag og en ny varmerekord i morgen. Men det er helt på grensen, så får vi en skydott på det verst tenkelige tidspunktet, kan det gjøre at temperaturen går ned to grader, sier Anne-Mette Olsen kort tid før rekorden tikker inn.

Inne på Meteorologisk institutt sørger airconditionen for at inneklimaet er kjølig og behagelig, og foran vinduene er solskjermingen nede. På to store skjermer følger meteorologen med på de siste værdataene og utviklingen.

FØLGER MED: På skjermene har meteorolog Anne-Mette Olsen full oversikt over utviklingen. Foto: Ørjan Deisz

Spennende

Hun synes det er ekstra spennende å jobbe på dager da det ligger an til nye rekorder, og slår fast at 30 grader i mai ikke på noen måte er hverdagslig.

– Det er helt fantastisk deilig å kunne være så mye ute. Det er nesten som vi gikk rett fra vinter til sommer, overgangen var veldig brå. Vi har ikke hatt vår, sier Olsen.

Det hender at hun blir oppringt av folk som ønsker å takke for at hun har reddet hagefesten med værvarslet. Men hvis folk er misfornøyde kommer det også telefoner.

Etter 23 år i Bergen har 41-åringen fra Fredrikstad blitt vant til vestlandsværet, og legger ikke skjul på at hun synes Bergen er en koselig by.

SOL: Dette apparatet måler antall soltimer på målestasjonen på Florida, forklarer Anne-Mette Olsen. Foto: Ørjan Deisz

Stor overgang

– Men det var en stor overgang i begynnelsen. Det var en periode under studiene at jeg følte jeg ikke hadde sett solen på tre måneder, sier Olsen.

– Det hadde du sikkert ikke heller, repliserer fotografen kvikt.

Publisert