Kommunaldirektør: – En stor, alvorlig hendelse med stor innvirkning på samfunnet

Anne Iren Fagerbakke, kommunaldirektør for byutvikling, sier de vil jobbe intenst med å finne årsaken til demningsbristen. – Alt arbeid er godkjent.

Publisert:

VANNETS HERJINGER: Slik ser det ut torsdag morgen ved demningen som brast. Fortsatt er 133 personer evakuert fra Eidsvåg-området. Bård Bøe

Allerede i helgen ble kommunen varslet av entreprenøren som jobber med demningen i Munkebotsvatnet om at vannstanden økte.

– Vi planla tiltak for å få ned vannstand, og disse tiltakene ble innført mandag, sier kommunaldirektør Anne Iren Fagerbakke

– Hvilke tiltak var det snakk om?

– Tappekapasiteten ble økt for å få ned vannstanden. I tillegg laget vi et såkalt flomløp, for å få vannet kontrollert over demningen.

Men kommunen brukte ikke pumper for å tappe ned vannet i demningen før brannvesenet begynte å pumpe rundt klokken 17 onsdag ettermiddag.

– Det var først utover onsdagen vi så at tiltakene vi hadde satt i verk ikke var tilstrekkelige, sier Fagerbakke.

Rundt tre timer seinere, i 20-tiden onsdag kveld, brast den midlertidige demningen ved Munkebotsvatnet.

BTs reporter på stedet sa dette:

– Vannet bare fosser ned her. Det fyller bokstavelig talt hele dalen. Det er virkelig katastrofestemning her.

Les også

Slik ser det ut dagen etter

FLYTER: Denne hytten fløt rundt i Langevatnet torsdag morgen. Marita Aarekol

Fagerbakke sier at de aldri trodde demningen skulle briste. Hvorfor den gjorde det, er det for tidlig å si noe om.

– Demningen brast. Det skulle den ikke ha gjort. Demninger skal tåle nedbør. Nå skal vi finne ut hva som skjedde, sier hun.

– Er det noen ingeniører som har regnet feil?

– Vi har ikke nok opplysninger om hva som har skjedd. Det skal vi finne ut av, sier Fagerbakke.

Fortsatt evakuert

Torsdag morgen er fortsatt 133 personer fra Eidsvåg-området evakuert. De er fra 37 ulike adresser. Onsdag kveld ble det også trafikkaos, fordi E39 og fylkesveien på Eidsvågneset ble stengt som følge av flom. Også på den eneste omkjøringsveien, Hardangervegen, ble det kaos og stillestående kø.

STORE VANNMENGDER: Vannet flommet nedover i retning Eidsvåg onsdag kveld. Nikita Solenov

Fagerbakke leder kommunens krisestab.

– Vi vurderer situasjonen å være under kontroll nå, sier hun.

Ifølge Fagerbakke var 36 personer på kommunens mottakssenteret på Kokstad seint onsdag kveld, mens mange har funnet egne løsninger for innlosjering mens de er evakuert.

– Førsteprioritet i går, da demningen til slutt brast, var å unngå skade på liv og helse. Nå må vi gå over til å vurdere hvordan dette kunne skje og hva som må gjøres. Det er en stor, alvorlig hendelse med stor innvirkning på samfunnet. Og en hendelse som selvfølgelig ikke skulle skje, sier Fagerbakke.

Torsdag morgen skal en geolog vurdere situasjonen og skadeomfanget på stedet, sier kommunaldirektøren, og fagfolk vil se på forholdene ved demningen.

– Vi må gjøre nødvendige undersøkelser før området kan frigis og folk kan få flytte hjem igjen. Det er noe vi er opptatt av å få til. Formelt er det politiet som må frigi et område, og vi jobber sammen med dem.

Tiltak allerede i helgen

I natt opplyste politiet at det ikke er forventet en økning av vannmasser, og at demningen ved Langevatnet er vurdert å holde og ikke utgjøre et farepotensial.

Fagerbakke sier kommunen står som byggherre for rehabiliteringen av hoveddammen ved Munkebotsvatnet, og at dammen som brast var en midlertidig dam bygget i den forbindelse.

LEDER: Kommunaldirektør Anne Iren Fagerbakke leder krisestaben etter demningsbristen i Munkebotn. Rune M. Berentsen (arkiv)

– Kommunen har ansvaret for hele tiltaket, også den midlertidige dammen. Så har vi en utførende entreprenør. Arbeidet har pågått i tett dialog med dem, og alt arbeid er godkjent. Det er ingen grunn til å tro at det er gjort arbeid som ikke skulle gjøres, sier kommunaldirektøren.

Den nye dammen skal ifølge kommunen stå ferdig neste sommer, til en pris på 31 millioner kroner. De to dammene ved Munkebotsvatnet, en mot Eidsvåg og en mot Sandviken, er begge «underlagt sikkerhetskrav i damforskriften», står det på Bergen kommunes hjemmeside.

Politiet sier klokken 08.20 torsdag at det ikke er noe nytt om situasjonen for de evakuerte.

– Geolog skal komme til området ganske snart. I tett dialog med kommune og geolog må vi så ta stilling til om området kan regnes som trygt, sier operasjonsleder Terje Magnussen i Vest politidistrikt.

Etter trafikkaos onsdag kveld som følge av flom, jordmasser og stein, åpnet veiene i Åsane igjen like før klokken 02 natt til torsdag.

MYE VANN: Hus helt ute på Eidsvågneset torsdag morgen. BTs fotografer er ute, og vi kommer med flere bilder fra området utover dagen. Marita Aarekol

Publisert: