Sjåføren varslet om drivstoff-brann i undersjøisk tunnel

Seks personer ble sendt til sykehus etter ulykken i Skatestraumtunnelen.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

En bensintankbil eksploderte i den undersjøiske Skatestraumtunnelen i Bremanger i Sogn og Fjordane i halv elleve-tiden onsdag.

Kjøretøyet hadde en tilhenger som var fylt med 16.500 liter bensin. Den løsnet og vridde seg i fjellveggen.

Totalt 13 personer kom seg av tunnelen på sørsiden. Ni personer er evakuert på nordsiden, fra havnen og hus i nærheten.

Seks personer ble sendt til Førde sentralsjukehus. Tre av dem er lettere skadet, opplyser sykehuset.

Sveinung Hovland, prosjektleder for tunneler Statens vegvesen i Sogn og Fjordane, avviser at det er fare for tunnelkollaps, slik både politiet og flere medier — inkludert BT - meldte om tidligere i dag.

— Det er ikke fare for at tunnelen skal kollapse, sier Hovland.

Sivilforsvaretjobber på stedet med totalt 23 mann.

Video: Her velter røyken ut

- Så hengeren eksplodere

En bensintankbil har eksplodert i Skatestraumtunnelen i Bremanger.

Det lokale brannvesenet ble varslet av sjåføren, Tore Myrestrand, klokken 10.27.— Jeg så hengeren eksplodere mens jeg slo alarm, sier han tilFirda.

Sjåføren kjører drivstoff for Måløy Havneservice AS. Han var på vei mot Rugsund fra det dypeste partiet i tunnelen da hengerdraget slitnet.

— Bremsene skal slå inn, men det gikk så kjapt at hengeren gikk i fjellveggen. Jeg hoppet ut av bilen og rev i nødtelefonen for å varsle og få sperret tunnelen. Da smalt det i tankrommet i hengeren. Dermed hoppet jeg inn i bilen og kjørte, og fikk snudd andre biler som var på vei inn i tunnelen, sier han til avisen.

Myrestrand sier at han handlet slik han hadde lært: -Redning og berging.

Les også : — Han har gjort all rett

MYE RØYK: Dette bildet er tatt fra Almenningen på andre siden av fjorden. - Jeg ser rett bort på stedet fra kontorvinduet mitt, og så plutselig at det var veldig mye røyk over Hornelen, sier Dag A. Kvamme, som har tatt bildet. Hornelen er en sjøklippe som ligger på Bremangerlandet. Skatestraumtunnelen går mellom Bremangerlandet og Rugsundøya.

«Så voldsom røyk»Alle nødetatene rykket ut da alarmen gikk.

— Brannen er kraftig og situasjonen er veldig uoversiktlig, meldte vaktleder Magni Brannsøy ved 110-sentralen i 11-tiden.

Hovedredningsentralen i Sør-Norge sendte av gårde et Sea King-helikopter. Bergen brannvesen fikk beskjed om å gjøre fem røykdykkere klare, men de fikk etter hvert beskjed om å avbryte oppdraget.

Video: Bil kastet bakover da hengeren eksploderte

Øyenvitnene opplevde hendelsen som dramatisk. Politiet ba i starten media ikke kontakte dem fordi det skapte problemer på sambandet (se Twitter-melding).

— Vi kom kjørende og skulle inn i tunnelen, men så voldsom røyk og ble stanset av en bil som sperret veien. Inne i tunnelen så vi tankbilen. Deretter hørte vi to eksplosjoner, sier Kjell Idar Restad.

— Røyken var voldsom, og vi snudde, legger han til.

Inne i tunnelen så vi tankbilen. Deretter hørte vi to eksplosjoner

Kjell Idar Restad

Ingvar Nygård bor 500 meter fra tunnelåpningen på sørsiden. Han forteller at han ikke hørte noe smell, men at det var en voldsom røykutvikling.

— Det var alvorlig svart røyk som flommet ut av tunnelåpningen. Alle mulige redningsinstanser kom til stedet. Det har vært en voldsom aktivitet utenfor, sier Nygård.

— Normalt er det ikke så mye trafikk gjennom tunnelen, men nå på sommerstid er det gjerne mange turister som drar hit til Bremangerlandet. Det er mindre røyk nå, men fortsatt stor aktivitet i tunnelåpningen, sier han.

Les også: Fikk beskjed om å rømme huset

300 meter inne i tunnelen

Skatestraumtunnelen ligger på fylkesvei 616. Tunnelen går under Skatestraumen mellom Hamna på Rugsundøya og Klubben på Bremangerlandet.

Hengeren skal ha løsnet cirka 300 meter inne i tunnelen. Tunnelen er 1,9 kilometer lang, og den går 91 meter under havet på det dypeste.

Det finnes ikke videokamera i tunnelen, men Vegtrafikksentralen har sensorer som måler blant annet varmeutvikling, CO2-nivå og konsentrasjonen av nitrogen.

Tunnelen ble åpnet i 2002. Det var ikke vært større ulykker i tunnelen, men den var midlertidig stengt i april 2007 etter et mindre steinsprang.

Stengt i flere dager

Trafikkoperatør Ketil Molvær ved Vegtrafikksentralen i Sogn og Fjordane sier at de har fått få henvendelser så langt.

— Det har ikke vært så mye styr. Det ryktes fort, sier Molvær.

Bremanger kommune skriver på sin nettside at tunnelen trolig blir stengt i flere dager. Alternative reiseturer er Oldeide - Måløy (fylkesveg 616) eller Grov - Isane (fylkesveg 614).

— De som skal for eksempel til Florø fra Bremanger må ta to ferger, så det er en drøy omvei, sier Molvær.

Det er begrensninger for tyngre kjøretøy. Maksvekt er 50 tonn, lengde 19,5 meter og bruksklasse er BK10. Bruksklasseer betegnelsen for de vekter som de forskjellige veiene tillates for.

Tips eller bilde? Ring 02211 Send tips eller bilde SMS/MMS 2211 E-post 2211@bt.no

Publisert: