De seks siste uhellene har skjedd med Super Puma-helikoptre. Nå spør alle seg hvorfor.

Produsenten setter alle Super Pumaer på bakken.

STYRTET: Med seteplass til 19 passasjerer og to piloter, var Super Puma-helikopteret et av de to store helikoptertypene som står for persontrafikk i Nordsjøen. Nå står de resterende Super Puma-helikoptrene på bakken etter at rotoren på LN-OJF ble revet av over Øygarden.
 • Øyvind Lefdal Eidsvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Da Super Puma-helikopteret mistet hovedrotoren og 13 mennesker styrtet i døden, var det den siste i en rekke hendelser med offshore-helikopter.

Felles for alle de seks siste ulykkene eller nestenulykkene i Nordsjøen siden 2009, er at de har skjedd med Super Puma-helikopter.

— Etter de første hendelsene på britisk side, det var da uroen begynte, sier Roy Erling Furre i fagforeningen Safe.

Les også:

Les også

Slik var inntrykkene for de første på ulykkesstedet

— Jeg husker en påske da det virkelig kokte på telefonen. Det var medlemmer som var urolige for om helikopteret var trygt nok, sier han.

Produsenten Airbus har nå satt alle Super Pumaer på bakken.

«På nåværende tidspunkt», skriver Airbus, «har vi ingen informasjon som gjør at vi forstår hvorfor rotoren falt av, eller til å kunne koble opp mot tidligere hendelser».

Dette er hendelsene med de ulike Super Puma-typene:

 • April 2009: 16 personer døde da et AS332 L2 krasjet utenfor Peterhead i Skottland på vei tilbake fra en plattform. Årsaken: Tretthetsbrudd i girboksen.
 • Februar 2009: Et EC225 LP-helikopter nødlandet etter at mannskapet bommet. Menneskelig feil, konkluderte havarikommisjonen, men anbefalte en rekke tiltak.
 • Mai 2012: Et EC225 LP med 14 om bord nødlandet på sjøen. Nødlandingen skjedde etter at en varsellampe om lavt oljenivå kom på i cockpiten. Grunnen var igjen et tretthetsbrudd.
 • Oktober 2012 : Tilsvarende problemer med girboksen som i mai. Helikopteret, et EC225 LP, hadde 17 personer om bord,
 • August 2013: Fire døde da et AS332 L2 nødlandet i sjøen
Les også

sjøen utenfor Shetland

. Menneskelig feil fikk hovedskylden.

 • April 2016: Helikopteret, et EC225 LP med 13 personer om bord,
Les også

styrtet i Øygarden

. Alle omkom.
For flere av hendelsene har det vært problemer rundt girboksen, som er i tett forbindelse med rotoren. I 2012 ble Super Pumaene satt på bakken i flere måneder. De fikk lov til å fly igjen etter en modifisering i girboksen alle helikoptrene måtte gjennom.

Les også:

Les også

Patrick (16) ringte nødtelefonen: Først fikk jeg inntrykk av at de ikke trodde meg

— Skal ikke kunne skje

Luftfartstilsynet sier de ikke har noe syn på denne modifiseringen.

— Modifikasjonen var en prosess mellom produsenten og den godkjennende myndigheten, som er EASA, sier Tom Gøran Jodal, avdelingsdirektør i tilsynet. EASA er den europeiske flysikkerhets-organisasjonen, som godkjenner på vegne av de europeiske landene.

Som BT tidligere har skrevet, har den pensjonerte ingeniøren Jan Erik Syljeset vært kritisk til

Les også

at det fortsatt er svakheter i konstruksjonen

mellom girboks og rotor.

HENTET OPP: Restene fra ulykkeshelikoptere ble hentet opp lørdag formiddag utenfor Turøy.

— Fabrikanten lovte å rette det opp. Når rotoren faller av i sin helhet, er det noe som ikke skal kunne skje. Når det skjer, er det ingenting igjen å hjelpe seg med, sier Furre i Safe.

Vanligvis trener nemlig piloter på nødlande ved hjelp av å kunne styre rotorene. Verken Furre eller Jo Bjørn Skatval, leder i Norsk Flygerforbund, kjenner til ulykker der rotoren har løsnet fra helikopteret.

Les også:

Les også

Ordføreren fikk sine verste tanker bekreftet: 57-åring blant de døde

Henrik Fjeldsbø i Industri Energi sier at de ikke har noen indikasjon på at det kan være samme type feil nå som sist Super Pumaene hadde problemer.

— Det ble gjort et stykke arbeid fra produsenten. Om det er tilsvarende feil nå, vil det være svært bekymringsverdig, sier Fjeldsbø.

Sikorsky-ulykke i 2009

På norsk side av Nordsjøen er helikopterflåten delt noenlunde i to: Super Pumaer står for den ene delen, den andre er Sikorsky S-92. Det har vært et mål at flåten skulle være noenlunde jevnt fordelt, nettopp i tilfelle at den ene typen ble satt på bakken. I Storbritannia er det flere Super Pumaer, men også der er begge typer i drift.

Øyulf Hjertenes:

Les også

Det går en rød tråd fra nordsjødykkerne til de tretten som mistet livet i helikopterstyrten

I Nordsjøen har ikke S-92 vært i noen ulykker i tidsrommet. Men det har skjedd: I 2009 var et S-92 i en stygg ulykke i Canada, der 17 personer omkom.

Også da var det i girboksen problemet satt, med en bolt som hadde brukket.

I Havarikommisjonen har Kåre Halvorsen i kommisjonen uttalt til BT at de er fullt klar over ulykkeshistorikken til Super Puma-helikoptrene.

— Vi går inn i det med åpne øyne, sa Halvorsen.

ROTOREN: Rotoren på helikopteret gikk av i luften. Det ble funnet flere hundre meter fra der helikopteret styrtet i sjøen.

Den britiske havarikommisjonen deltar i granskningen av fredagens styrt med flere personer, slik de tidligere har levert rapporter for ulykkene på sin side av Nordsjøen. En talskvinne sier at de ikke ønsker å uttale seg om problemene Super Puma-helikoptrene har hatt tidligere.

Byttet komponenter denne uken

Ulykkeshelikopteret fikk byttet både rotorblader og hovedgirboks i henholdsvis mars og januar 2016.

Det fikk denne uken to feilmeldinger under flyging.

— På en flyging tirsdag lyste det i en indikasjonslampe. Piloten returnerte da til Flesland, sier PR-rådgiver Claus Sonstad, som uttaler seg på vegne av operatøren CHC. VG fortalte først om feilmeldingene.

Helikopteret ble sjekket og en komponent byttet. På en testflyvning etterpå lyste den samme varsellampen. En ny komponent ble byttet. En ny testflyvning viste ingen feil, og helikopteret ble satt i vanlig rute igjen. Torsdag gjennomførte det seks kommersielle flyginger, etter rute.

Fredag fløy helikopteret først til Gullfaks B – før det styrtet på returen.

Komponentene som ble byttet, skal ikke ha hatt noe med girboksen eller rotorbladene, ifølge Sonstad. Han hadde lørdag kveld ikke klarhet i nøyaktig hva komponentene var.

Les også:

Publisert
 1. Styrten på Turøy
 2. Airbus
 3. Havarikommisjonen
 4. Nordsjøen

Les mer om dette temaet

 1. Barndomsvennen styrtet rett ved øyen der han vokste opp

 2. Tre Super Puma-flygninger lørdag

 3. Ingeniør: - Minner om tretthetsbrudd

 4. Skrøt av helikoptersikkerheten dagen før ulykken

 5. Helikopteret LN-OJF mistet fart og høyde svært raskt. Så forsvant det fra radaren.

ROTOREN: Rotoren på helikopteret gikk av i luften. Det ble funnet flere hundre meter fra der helikopteret styrtet i sjøen.