- Fant neddopet jente i konteiner

Russetiden har så langt vært preget av rus og melding om en voldtekt. Nå skal en neddopet jente ha blitt funnet i en konteiner.

Publisert Publisert

BOSSANLEGG: Det er i dette området i Rådalen, like ved Hordnesskogen, at jenten skal ha blitt funnet. Området skal tilhøre et bossanlegg. Foto: Odd Nerbø

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er BA som melder om hendelsen, som skal ha skjedd natt til 1. mai. Politiinspektør Morten Ørn ved Bergen Sør politistasjon sier til avisen at politiet etterforsker saken.

— Vi ble kontaktet av folk som fant en jente som kom til seg selv i en konteiner. Av hensyn til de berørte, ønsker jeg ikke å kommentere noe mer om hendelsesforløpet, men vi etterforsker saken, sier han til avisen.

Les også:

Les også

Politiet: – Nå er det nok. Dette kan ikke fortsette.

Moren: — Flaks at hun ikke frøs i hel

Jenten skal ha vært 18 år. NRK Hordaland har snakket med moren hennes.

– Hun forteller at hun så på klokken i 02-tiden. Tre timer senere ble jeg oppringt av venninnen hennes. Da lå hun i en konteiner og fortalte at hun ikke hadde følelse i kroppen. Hun var livredd da hun våknet opp oppi der, og kom seg ikke ned, fordi hun var helt gelé i beina, forteller moren til NRK.

Moren forteller at datteren trolig har ligget i konteineren i flere timer, og at hun bare hadde på seg en tynn jakke.

— At hun ikke frøs i hjel, og at hun hadde strøm på mobilen, slik at hun kunne ringe venninnen, er egentlig bare flaks, sier moren.

Moren er overbevist om at datteren var dopet ned.

– På legevakten målte de at hun hadde 1,1 i promille. Hun drakk en halv flaske musserende og en øl, og har ikke den fjerneste idé om hvordan dette kunne skje. Jeg har sett datteren min full før, men dette var noe annet. Slik hun så ut i øynene og hvordan hun beveget seg, var rett og slett skremmende. Hun kunne nesten ikke snakke da jeg kom til legevakten, sier moren til NRK.

- Aldri vært borti lignende

Politiinspektør Morten Ørn ser svært alvorlig på hendelsen.

— Jeg har aldri vært borte i noe lignende, og vi blir selvsagt veldig bekymret når slike ting skjer. Vi jobber nå med å finne ut hvordan jenten havnet i konteineren. Dette kunne endt fatalt, sier Ørn til BA.

18-åringens mor sier at både jenten og venninnen hennes hadde forberedt seg for å forhindre at de skulle bli neddopet.

– Hun hadde med seg vin på en sportsflaske med tut. Det sier hun er vanlig, for at ikke noen skal putte noe oppi, sier moren til NRK.

Hendelsen skal ha skjedd samme natt som en jente skal ha blitt voldtatt på et russearrangement. En mann i 20-årene er arrestert. Ingen av jentene skal ha vært russ selv, men oppholdt seg sammen med russen.

Les også:

Les også

Mann tatt for valdtekt etter russefest

Stenger av festområde

Nå har politiet stengt av området i Hordnesskogen, der russen festet natt til 1. mai.

— Nå er det nok. Dette kan ikke fortsette. Hordnesskogen er et fint sted å gå tur, men ikke dra der når du skal på fest. Der er det ikke folk som finner deg, dersom du er alene og trenger hjelp, sier Bente Liland, politioverbetjent og leder for det forebyggende arbeidet ved Fana politistasjon, til BT.

Politiet skal de siste dagene også ha fått melding om andre saker der jenter hevder å ha blitt dopet ned.

Ørn sier til BA at han mener årets russ er særlig krevende å passe på.

– De fester mye, og det er mye rus. Vi har så langt ikke hatt god kontakt med hovedrussestyret. Vi ser variasjon i russekullene, og årets kull er et med til dels store problemer, sier Ørn.

Føler seg motarbeidet av politiet

Humanitærsjef i Hovedstyret for Bergen russ, Frida Reikvam, understreker at russen tar sterkt avstand fra det som har skjedd.

— Alle russ jeg har vært i kontakt med, både i hovedstyret og for øvrig, tar sterk avstand fra det som har skjedd. Dette er absolutt ikke normalt blant russen. Det er ekstreme tilfeller, som det dessverre har vært flere av i år.

Reikvam forteller at russestyret arbeider med å forhindre slike hendelser. Samtidig ønsker de seg et sterkere og tettere samarbeid med politiet.

— Mange føler at politiet ønsker å fjerne russen, og kaster oss ut fra steder heller enn å hjelpe oss med å gjøre festen trygg der vi er. Alle vil ha et trygt sted å være, så vi skulle ønske at både politi og natteravner var mer til stede, sier Reikvam.

Hun er ikke enig i kritikken om at årets russestyre har vært dårlige til å kommunisere.

— Vi kommuniserer veldig godt med russen, men på bakgrunn av det vi mener er ufortjent negativ mediedekning har vi vært tilbakeholdne med å uttale oss til pressen. Dette skyldes også at hovedstyret tidligere har blitt feilsitert. Vi ønsker et godt og konstruktivt samarbeid med både presse og politi.

Reikvam vektlegger at de aller fleste russ er hyggelige mennesker som oppfører seg bra.

Funnet på bossanlegg

Elevinspektør Stig Hammersland ved Sandsli videregående skole beskriver årets russetid som noe av det mest uoversiktlige han har vært med på. Han bekymrer seg for elevene sine.

— Jeg har hatt denne jobben i 15 år, og de siste to årene har jeg sett en negativ utvikling. Det er særlig rus. For to år siden kom opprullingen av den store cannabissaken i russetiden. Da var vi veldig bekymret, nå forteller politiet om amfetamin og GHB. Det er en annen divisjon, og det bekymrer meg veldig, sier han.

Hammersland sier jentene som ble funnet i en konteiner ble funnet på et bossanlegg.

— Vi kan jo bare tenke oss konsekvensen dersom hun ikke ble funnet i tide, sier han.

Inspektøren opplever også at russen selv er begynt å bli urolige.

— De beskriver smalingene som uoversiktlige å være med på. Og elevene sier selv at de var overrasket over hvor mye rusmidler som var i omløp. Guttene er kommet på banen, og bekymrer seg for jentene. Nå i helgen skal de dra til Kongeparken på russetreff, og flere kvidde seg fordi de lurte på hvordan dette skulle gå, sier han.

- Kan ikke ha det som dette

Mens det i fjor var 14 russebusser i Bergen, er det i år 24. Det skaper ekstra problemer med tanke på hvor russen skal oppholde seg når de fester. Hammersland forstår at politiet har stengt av området i Hordnesskogen, men mener heller ikke det er en god idé at russen blir spredd utover.

— De bare kjører fra sted til sted, og finner plasser. Det vi burde gjort var å finne en plass der natteravner og foreldre kunne være ressurser sammen med politiet i denne perioden på 14 dager, sier Hammersland.

Han håper både politi, andre voksne og russen kan sette seg ned til høsten, for å sørge for at neste års russetid blir bedre enn denne.

— Vi kan ikke ha det sånn som dette et år til.

Publisert