- Det som skjedde den kvelden var en overveid handling

Statsadvokat vil be om at Rubyrosa Verano Irgens (32) dømmes for overlagt drap på sin ektemann, Helge Irgens.

NEKTER OVERLAGT: Rubyrosa Verona Irgens har erkjent at hun drepte ektemannen Helge Irgens ved hjelp av kullos, men nekter for at det skjedde med overlegg.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Onsdag starter rettssaken mot Rubyrosa Verano Irgens (32).

I juni 2014 tok hun livet av sin ektemann, Helge Irgens, i deres felles hjem i Telavåg i Sund kommune.

Kjenner stor sorg

Den filippinske 32-åringen skal ifølge tiltalen ha dopet ned sin ektemann med sovemedisin. Så plasserte hun en brennende engangsgrill ved sengen hans, slik at han døde av kullosforgiftning.

FORSVARER: Advokat Jannicke Keller-Fløystad møter som forsvarer for den 32 år gamle drapstiltalte kvinnen.

Kvinnen er tiltalt for overlagt drap. Skulle hun bli dømt, risikerer hun lovens strengeste straff, 21 års fengsel.— For henne handler denne rettssaken først og fremst om at hun har gjort noe forferdelig, og at hun kjenner på en stor sorg over å ha drept sin ektemann, sier kvinnens forsvarer, Jannicke Keller-Fløystad.

  • Saken kommer til å bli en stor belastning for alle involverte, ikke minst de pårørende, sier forsvareren videre.

Søkte på drapsmetoder

32-åringen er uenig i at drapet var overlagt. Hun har forklart at handlingen skjedde i affekt den dagen, uten større forberedelser.

Men valg av drapsmetode er det kanskje sterkeste argumentet for at hun må dømmes for overlagt drap, mener statsadvokaten.

— Hun har tatt livet av sin mann med en engangsgrill. Det er en prosess som har tatt noe tid i seg selv. Det mener vi er en overveid handling, og ikke en affekthandling, sier Statsadvokat Benedicte Hordnes.

- Hun forberedte seg

Hordnes vil i retten dessuten legge frem bevis som viser at tiltalte – over en periode før drapet – gjennomførte en rekke mistenkelige søk på nettet, som «how to poison a person».

For å kunne dømme noen for overlagt drap – som i utgangspunktet gir strengere straff – må påtalemyndigheten bevise at handlingen ble utført med en viss grad av planlegging eller forutgående overveielse i forkant.

ÅSTED: 61 år gamle Helge Irgens ble i juni 2014 funnet død i dette huset i Sund kommune.

At noen i lengre tid har hatt drapstanker er ikke tilstrekkelig til å dømme for overlegg hvis selve beslutningen er truffet i affekt.— Det som skjer den kvelden er en overveid handling. De mange søkene hun har gjort – over en så lang periode – viser også at hun forberedte seg før hun faktisk tok livet av ham, sier hun.

Hordnes mener videre at tiltaltes egen forklaring vil bli sentral.

- Konfliktfylt ekteskap

Forsvarer Keller-Fløystad vil i retten føre vitner, samt vise til rettspraksis som hun mener kan bidra til å svekke påstanden om at Irgens planla drapet på sin ektemann.

— Jeg ønsker ikke å forhåndsprosedere før saken skal opp. Min oppgave i retten vil blant annet være å belyse det vi mener er formildende omstendigheter, men jeg kan ikke gå noe nærmere inn på det nå.

Tiltalte har i avhør med politiet forklart at hun levde i et svært konfliktfylt ekteskap, og at hun til tider opplevde samlivet med Irgens som en umenneskelig stor påkjenning.

Kritikk fra døtre

Helge Irgens etterlot seg to døtre. De har tidligere vært kritiske til det arbeidet som ble gjort av politiet i tiden etter farens dødsfall.

— De står fortsatt inne for det de har uttalt tidligere, men mitt inntrykk er at de oppfatter politiets etterforskning som god og grundig når vi står der vi står i dag, sier døtrenes bistandsadvokat, Bjarte Aarlie.

Det er satt av ni dager til gjennomføring av rettssaken.

Publisert: